Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018

Νέες ταυτότητες: Δείτε πόσο θα κοστίζουν! Πόσο χρόνο έχεις για να κάνεις την αντικατάσταση;Μετάβαση από τη παλαιού τύπου ταυτότητες...
σ’ αυτή που θα περιλαμβάνει τις νέες ταυτότητες που θα έχουν τις προδιαγραφές ευρωπαϊκού τύπου, έχει προβληματίσει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Άλλωστε σαν λαός μοιάζει να μην ανταποκρινόμαστε και τόσο καλά στις αλλαγές έστω κι αν αυτές βρίσκονται στην ατζέντα του εκσυγχρονισμοί.
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός βέβαια φαίνεται να αφορά το θέμα του κόστους της αντικατάστασης, καθώς και στο χρόνο που πρέπει αυτή να συμβεί.
Ας λύσουμε λοιπόν τις απορίες…
Όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ κατά τον μήνα Απρίλιο, οι νέες ταυτότητες θα ξεκινήσουν να εκδίδονται από την αρχή του 2019. Στην μπροστινή πλευρά κάθε εντύπου θα αναγράφεται ο αριθμός ταυτότητας, το φύλο, το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και η ιθαγένεια του κατόχου. Θα υπάρχουν ακόμα η φωτογραφία, η υπογραφή και η αρχή έκδοσης του εγγράφου. Στην πίσω πλευρά, αντίστοιχα, θα αναγράφονται το όνομα του πατέρα και της μητέρας καθώς επίσης ο τόπος και η ημερομηνία γέννησης του κατόχου. Ακόμα, θα υπάρχουν η ομάδα αίματος, ο ΑΜΚΑ και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα, ενώ θα υπάρχει και ζώνη μηχανικής ανάγνωσης της νέας ταυτότητας.
Ενώ όσον αφορά το κόστος, αυτό θα είναι 10 ευρώ για την πληρωμή του ηλεκτρονικού παράβολου. Βέβαια, μπορεί να μην έχει διευκρινιστεί, αλλά θα υπάρχει και κάποιο κόστος για τις φωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν.
Το ποσό καλύπτει το αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς των δικαιολογητικών από και προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων. Τα νέα δελτία ταυτότητας θα έχουν ισχύ μέχρι και 15 έτη για άτομα πάνω από 12 ετών.
Πότε θα πρέπει να εκδοθούν οι νέες ταυτότητες;
Οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα πρέπει να αντικατασταθούν μέσα σε διάστημα πέντε ετών από την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης των νέων εγγράφων. Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της νέας ταυτότητας περιλαμβάνονται μία φωτογραφία, αίτηση έκδοσης αντικατάστασης, που θα συμπληρώνεται από την αρμόδια υπηρεσία έκδοσης, το παλαιό δελτίο ταυτότητας καθώς επίσης μια βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η κάρτα θα ενσωματώνει τουλάχιστον εννέα πολυανθρακικά φύλλα, τα οποία συγκολλημένα με ειδικό τρόπο (συμπίεση θερμότητας) θα αποτελούν το ενιαίο υπόστρωμα του δελτίου ταυτότητας, στην μπροστινή όψη του νέου εγγράφου θα εκτυπώνεται με οπτικά μεταβλητή μελάνη και την εκτυπωτική μέθοδο της μεταξοτυπίας το σύμβολο του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας)… (neolaia.gr)