Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Καφές με μπρόκολο: Επιστήμονες βρήκαν ένα νέο τρόπο για να τρώμε περισσότερα λαχανικά…



Αυστραλοί ερευνητές έφτιαξαν μια σκόνη από…
μπρόκολο που μπορείτε να βάλετε σε smoothies, muffins, σούπες, ακόμη και στον καφέ σας. 
Εκείνοι που δεν τρελαίνονται να τρώνε μπρόκολο μπορούν ακόμα να αποκομίσουν τα οφέλη για την υγεία τους, χάρη σε μια νέα έκδοση σε σκόνη!  Για όσους πιστεύουν ότι τα λαχανικά δεν ταιριάζουν με την καφεΐνη, η CSIRO, (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), μια αυστραλιανή κυβερνητική εταιρία ερευνών, σε συνεργασία με την HIA(Horticulture Innovation Australian), μια μη κερδοσκοπική εταιρία ερευνών, ανάπτυξης και εμπορίας Αυστραλών καλλιεργητών, έχουν άλλη γνώμη. 
Κάθε δύο κουταλιές της σούπας αυτής της σκόνη είναι ισοδύναμη με μία μερίδα μπρόκολου, που θεωρείται πολύ καλή πηγή διαιτητικής ίνας, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε και μαγγανίου. Μια καφετέρια της Μελβούρνης άρχισε να πειραματίζεται με τη σκόνη ανακατεύοντας την σε καφέδες.
Ο γενικός διευθυντής της Hort Innovation, John Lloyd, λέει ότι η σκόνη είναι επίσης ιδανική για smoothies, σούπες και κέικ.
"Οι έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος Αυστραλός δεν τρώει ακόμα τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη λαχανικών την ημέρα και ότι επιλογές όπως η σκόνη μπρόκολου θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος", ανέφερε την Τετάρτη.
Η σκόνη και μια ποικιλία από τροφές, αναπτύσσονται ως μέρος ενός ερευνητικού έργου που στοχεύει στη μείωση των φυτικών αποβλήτων δημιουργώντας υγιεινά προϊόντα διατροφής από "άσχημη" παραγωγή.
Μια έρευνα CSIRO πέρυσι διαπίστωσε ότι τέσσερις στους πέντε ενήλικες δεν έτρωγαν αρκετά φρούτα και λαχανικά για να ανταποκριθούν στις εθνικές διαιτητικές οδηγίες. Η επικεφαλής ερευνητής του CSIRO για το έργο με βάση το μπρόκολο, Mary Ann Augustin, δήλωσε ότι το επόμενο βήμα ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη της σκόνης και η δοκιμή της σε μια ευρύτερη ομάδα καταναλωτών.
"Οι σκόνες αποτελούν μια επιλογή για τους αγρότες που θέλουν να παράξουν λαχανικά με προστιθέμενη αξία για τις προσοδοφόρες λειτουργικές αγορές τροφίμων", ανέφερε ο Αυγουστίνος. "Η ομάδα CSIRO και η Hort Innovation συζητούν για πιθανές εμπορικές εφαρμογές με καλλιεργητές και ομάδες παραγωγών σε όλη την Αυστραλία που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη σκόνη στην αγορά".
Το αυστραλιανό πρόγραμμα εξετάζει πώς τα θρεπτικά συστατικά στο μπρόκολο, τα καρότα και σε άλλα λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άλλους τρόπους. Έτσι, κατέληξαν στη σκόνη. Το μπρόκολο και το καρότο ήταν το επίκεντρο της έρευνας μέχρι στιγμής επειδή παράγουν πολλά απόβλητα - αλλά τα αβοκάντο, τα μπιζέλια, ο αρακάς και τα μήλα είναι μερικά άλλα φρέσκα προϊόντα που εξετάζει η ομάδα των επιστημόνων.
Άλλο ένα καινοτόμο προϊόν που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ευκολότερη κατανάλωση υγιεινής διατροφής καθώς και στη μείωση των μη αναγκαίων διατροφικών απορριμμάτων…(athenstimeout.gr)