Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Ορθοστατική υπόταση: Τι αποκαλύπτει για την καρδιά



Η ορθοστατική υπόταση, δηλαδή η απότομη πτώση...
της αρτηριακής πίεσης κατά τη μετάβαση από την καθιστή στην όρθια θέση, είναι ένα κοινό σύμπτωμα που συναντούν οι γιατροί στους ασθενείς τους.
Θεωρείται κατ’ εξοχήν ένδειξη αφυδάτωσης του οργανισμού ή μπορεί να εκδηλωθεί μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος, ωστόσο τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες και για την υγεία της καρδιάς
Η ορθοστατική υπόταση ένδειξη για αδιάγνωστο καρδιαγγειακό νόσημα
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (JAHA), οι ενήλικες που παρουσιάζουν συχνά κρίσεις υπότασης είναι πιο πιθανό να έχουν κάποιο αδιάγνωστο καρδιαγγειακό νόσημα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Μπεθ Ίσραελ Ντεκόνες της Βοστώνης ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 9.139 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 64 ετών και κάλυπταν τη χρονική περίοδο από το 1987 έως και το 2015. Σε όλο το διάστημα αυτό καταγράφονταν μεταξύ άλλων τυχόν καρδιαγγειακά συμβάντα και περιστατικά θανάτου μεταξύ των συμμετεχόντων.
Όπως αναφέρει ο Δρ Στίβεν Τζουρασέκ, ένας εκ των ερευνητών, «η ορθοστατική υπόταση φάνηκε να σχετίζεται με όλες τις υποκλινικές μορφές των καρδιαγγειακών νοσημάτων και αποδείχτηκε αξιόπιστος δείκτης πρόβλεψης για κλινικά καρδιαγγειακά συμβάντα στο μέλλον».
«Όταν η ορθοστατική υπόταση εκδηλώνεται σε άτομα μέσης ηλικίας που δεν έχουν διαπιστωμένο καρδιαγγειακό νόσημα, οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ενδεχόμενο αδιάγνωστης καρδιοπάθειας» προσθέτει ο γιατρός.
Η ακριβής σχέση μεταξύ της ορθοστατικής υπότασης και των καρδιακών προβλημάτων παρέμενε μέχρι σήμερα ασαφής, με τις μέχρι τώρα μελέτες να καταλήγουν σε αντιφατικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με τον Τζουρασέκ, η νέα μελέτη φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο, καθώς «τα ευρήματα παρέχουν ισχυρά τεκμήρια υπέρ της θεωρίας ότι η ορθοστατική υπόταση αποτελεί σημαντική ένδειξη αδιάγνωστου καρδιαγγειακού νοσήματος»… (ourlife.gr)