Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Ο Κωνσταντίνος Ρωμοσιός απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!



«Οι λογοτεχνικοί μας ήρωες είναι μια αντανάκλαση...
του εαυτού μας σε έναν φανταστικό κόσμο…», μας είπε κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας ο καλεσμένος μας, ενός διαλόγου με κυρίαρχα στοιχεία τη γνώση, την αμεσότητα του λόγου και την αισιοδοξία…

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
H ανεμελιά και η προσδοκία ενός θαυμαστού μέλλοντος.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Ο Πήτερ Παν. Ένα παιδί που δεν μεγαλώνει ποτέ και διαφεντεύει έναν ολόκληρο κόσμο, την Neverland. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος άνθρωπος;

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας;
Σίγουρα. Πολλές φορές και μεγάλα μυστικά. Οι λογοτεχνικοί μας ήρωες είναι μια αντανάκλαση του εαυτού μας σε έναν φανταστικό κόσμο.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
Το χιούμορ και την φαντασία.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Η αλαζονεία. Πολλές φορές συνειδητοποιώ ότι έχω πληγώσει ανθρώπους από την αλαζονεία μου. Και μετανοώ γι αυτό.

Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας;
Αν πιστεύεις στον Θεό -και εγώ πιστεύω- θεωρείς την μοίρα σαν οδηγό θείας βούλησης. Και αυτή είναι η πλέον ανακουφιστική σκέψη.

Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας;
Προσπαθώ να δίνω στους γύρω μου αυτό που αναζητούν και που μπορώ να τους δώσω. Δεν τα καταφέρνω πάντα.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Είναι η πρώτη μου λέξη. Με αυτή ξεκινάει η καθημερινότητά μου.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Γράφω την επόμενη ιστορία του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥΜΠΟΥ που θα εκδοθεί από τον Χρήστο Νάστο και την επόμενη ιστορία του κόμικ της ΜΑΜΟΥΘ ΚΟΜΙΞ με τίτλο ΤΕΑΠΟΤΗΣ Ο ΧΛΩΡΟΚΑΡΔΟΣ: ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΙΣΣΕΣ.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας;
Όλες οι ταινίες της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ. Θα αδικούσα τις υπόλοιπες αν επέλεγα κάποια συγκεκριμένη. Έχουν παγώσει στον χωροχρόνο μια Ελλάδα μοναδική. Όπου οι πολίτες εργάζονται και δεν ζουν με επιδόματα και η χώρα αναπτύσσεται. Και οι κινηματογραφικοί ήρωες έχουν κέφι και αισιοδοξία για τη ζωή και το αύριο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Έχω χιλιάδες στρατιωτάκια, μεγάλη συλλογή από ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ και ΜΙΚΡΟ ΚΑΟΥΜΠΟΥ και πολλά κουκλάκια τηλεοπτικών σειρών. Όμως δεν τα θεωρώ «γούρι». Δεν παθιάζομαι με αυτά. Είναι απλά η απόδειξη της αδυναμίας μου να εγκαταλείψω οριστικά την ξέγνοιαστη παιδική μου ηλικία.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
«Δεν το έκανα εγώ. Ήταν άλλο παιδάκι.»

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Δεν πιστεύω ότι τις φιμώνει. Απλά τις καθοδηγεί. Γι αυτό και βλέπεις πλέον να συμβαδίζει η τέχνη με την καθεστηκυία πολιτική σκέψη. Η τέχνη όταν γίνεται συνοδοιπόρος της εξουσίας, μοιράζεται το μερίδιο διαφθοράς της. Και χάνει τον προσανατολισμό της.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας δυσκολεύεται να αγκαλιάσει το βιβλίο;
Η διαχρονική υποβάθμιση της παιδείας. Και η εισβολή των ηλεκτρονικών μέσων. Γιατί να διαβάσεις ένα βιβλίο όταν μπορείς να παίξεις το περιεχόμενό του σε Video Game;

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Την απίστευτη ομηρία τεσσάρων εκατομμυρίων Ελλήνων από το ελληνικό δημόσιο για δήθεν χρέη του προς αυτό. Το πιο ειδεχθές σχέδιο ελέγχου των μαζών που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε πλανητικό επίπεδο. Και το εφαρμόζουν με συνέπεια δυστυχώς δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Πουλί. Το όνειρο του ανθρώπου να φτάσει στους ουρανούς θα ήταν πια πραγματικότητα.

Πιστεύετε στα όνειρα;
Όχι. Πιστεύει όμως η γυναίκα μου. Και όταν ένα ζευγάρι είναι δεμένο με αγάπη, τα πιστεύω τους αναγκαστικά αλληλοσυμπληρώνονται.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Να ευχαριστιέται την κάθε φαινομενικά ασήμαντη στιγμή της νεότητάς του και να μην βιάζεται να μεγαλώσει.



Ο Κωνσταντίνος Ρωμοσιός γεννήθηκε στη Λάρισα το 1962 αλλά ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Αφροδίτη και έχει δύο μικρά παιδιά, την Άρτεμη και τον Γιώργο. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: "Φεγγαρογέννητο", 1982, εκδόσεις "Alfa Press" της Λάρισας· "Ποιος Θρηνεί τον 'Αδωνι", 1986, εκδόσεις Κοροντζή· "Συμβαίνει τη Νύχτα", 1989, εκδόσεις Βασδέκη· "Μεσσιανική Αυτοκρατορία", 1995, "Μεσσιανική Αυτοκρατορία 2: Η Φωτιά Περπατά Μαζί μου", 1997 και "Μεσσιανική Αυτοκρατορία 3: Κόλαση", 2000, εκδόσεις Το Κλειδί - Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη. 
Έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές τρίτων και τα εξής διηγήματά του: "Ένας Πολύ Προσωπικός Πόλεμος" στην εφημερίδα Τα Νέα και στο Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα, τόμος 3ος, εκδόσεις Αίολος. "Ένα Κάπως Παράξενο Πρωινό" στο περιοδικό Ανδρομέδα.
"Ο Κόσμος του 'Ακρος" στα "15 Διηγήματα Επιστημονικής Φαντασίας", έκδοση της Γραμματείας Νέας Γενιάς, στο "Ιστορίες Ελληνικής Φαντασίας", εκδόσεις Ωρόρα, και στο "Ταξίδια στο Χωροχρόνο", εκδόσεις Το Κλειδί - Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη.
"Χαμένη Περίπολος" στο "Ιστορίες Ελληνικής Φαντασίας Νο 2", εκδόσεις Ωρόρα και στο "Ταξίδια στο Χωροχρόνο", εκδόσεις Το Κλειδί - Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη.
"Εισβολείς" στο περιοδικό Comic Fan. "Έτσι και μου Έχουν Φάει τα Μπισκότα την Έχουνε Βάψει, Είπε ο Θεός πριν Σιωπήσει για Πάντα" στο περιοδικό Πλειάδες.
"Τα Αληθή Αίτια της Εξαφάνισης των Σκουόνγκ και της Επανεμφάνισης των Ανθρώπων" στο περιοδικό Πλειάδες. "Το Δόγμα των Διδύμων" στα Ελληνικά Διηγήματα Επιστημονικής Φαντασίας, εκδόσεις Αίολος. 
Έχει εκδώσει και δύο νουβέλες "Star Trek" στις εκδόσεις Λιβάνης: "Η Απίστευτη Συσκευή του δόκτορα Κατσαράκι", "Η Επιστροφή των Κεφαλίνανς". 
Έχει κερδίσει τα εξής βραβεία:
Πρώτο λογοτεχνικό βραβείο διηγήματος της εφημερίδας Τα Νέα για το διήγημά του "Ένας Πολύ Προσωπικός Πόλεμος".
Πρώτο βραβείο διηγήματος επιστημονικής φαντασίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για το διήγημά του "Ο Κόσμος του 'Ακρος".
Πρώτο βραβείο διηγήματος του περιοδικού Ανεξήγητο για το διήγημά του "Ένα Κάπως Παράξενο Πρωινό".
Χρυσό βραβείο "Ικαρομένιππος" 1995 και 1997 για το καλύτερο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας για τα έργα του "Μεσσιανική Αυτοκρατορία" και "Μεσσιανική Αυτοκρατορία 2:
Η Φωτιά Περπατά Μαζί μου". 
Βραβείο Ηρακλής για την καλύτερη ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας για το μυθιστόρημα "Μεσσιανική Αυτοκρατορία 2: Η Φωτιά Περπατά Μαζί μου". 
Το 1991 ίδρυσε την πρώτη λέσχη φίλων του Star Trek στην Ελλάδα, την Hellenic Star Trek Society.
 (Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)