Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Καμπανάκι για τα ασανσέρ, με πρόστιμα φωτιά…



Ένα μείζον θέμα για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες...
ακινήτων που διαθέτουν ασανσέρ, αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα σε διαχειριστές, ιδιοκτήτες και συντηρητές ανελκυστήρων γιατί δεν προχώρησαν σε υποχρεωτικές επιθεωρήσεις που προβλέπει ο νόμος.
Η ΠΟΜΙΔΑ) ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και προτείνει να εκδοθεί νέα ΚΥΑ για τις επιθεωρήσεις και ένταξη του εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
«Όμως, πέρα από το σημαντικό θέμα της ασφάλειας, τα πρόστιμα είναι “τσουχτερά”, ήτοι 6.000 ευρώ στον συντηρητή και 1.500 ευρώ στον διαχειριστή. Ο εντοπισμός είναι εύκολος καθώς από τα αρχεία που τηρούνται διαπιστώνεται αμέσως αν έχει γίνει και πότε επιθεώρηση του ανελκυστήρα σε οποιαδήποτε πολυκατοικία», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η εκδοθείσα ΚΥΑ του του 2009 τα διαστήματα υποχρεωτικής συντήρησης των ανελκυστήρων έχουν ως εξής:
Για μονοκατοικίες, κάθε δύο μήνες, συνολικά 6 φορές ετησίως
Για πολυκατοικίες και ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες, κάθε 45 ημέρες, συνολικά 8 φορές ετησίως
Για ανελκυστήρες σε δημόσια κτίρια, για ξενοδοχεία με περισσότερες από 200 κλίνες, για νοσοκομεία και για μεγάλα κτίρια, 2 φορές το μήνα, συνολικά 24 φορές ετησίως
Τα διαστήματα διενέργειας περιοδικών ελέγχων ανελκυστήρων είναι:
Μέχρι 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας, κάθε 6 χρόνια.
Με περισσότερες από 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας, κάθε 5 χρόνια
Μέχρι 6 στάσεις σε κτίρια για επαγγελματική χρήση, κάθε 4 χρόνια.
Με περισσότερες στάσεις, σε επαγγ. κτίρια & ξενοδοχεία έως 200 κλινών κάθε 3 χρόνια
Δημοσίων χώρων και κτιρίων, ξενοδοχείων με περισσότερες από 200 κλίνες κάθε χρόνο.
Επιστολή στον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας
Για τους παραπάνω λόγους, με επιστολή προς τον υπουργό Αναπληρωτή Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Στρατή Ζαφείρη, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει:
«Όπως είναι γνωστό, η εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων, νέων και υφιστάμενων, διεπόταν από την ΚΥΑ 28425/2008 του ΥΠΑΝ η οποία μεταξύ άλλων καθόρισε τον αριθμό των ετήσιων συντηρήσεων και τις νέες προθεσμίες διενέργειας αρχικού ελέγχου κατά κατηγορία ανελκυστήρων, με καταληκτική ημερομηνία την 31.12.2012.
Από τη συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΜΙΔΑ με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Στρατή Ζαφείρη
Επίσης η ΚΥΑ αυτή προέβλεπε ποινές και χρηματικά πρόστιμα κατά των διαχειριστών, ιδιοκτητών και των συντηρητών ανελκυστήρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να επιβάλλονται.
Η οικονομική κρίση που άρχισε αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ, ήτοι από το 2009 και μετά, ανέτρεψε όλα τα οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών, αλλά και των διαχειρίσεων των πολυκατοικιών.
Το συλλογικό αγαθό της κεντρικής θέρμανσης ήδη κατέρρευσε, απειλείται δε άμεσα και η λειτουργία των κοινόχρηστων ανελκυστήρων, ο δε νομοθετικά προβλεπόμενος και αναγκαίος εκσυγχρονισμός τους είναι αδύνατον να υλοποιηθεί λόγω της πλήρους οικονομικής αδυναμίας των διαχειρίσεων των πολυκατοικιών!
Γι’ αυτό προτείνουμε μια εκ μέρους σας άμεση διπλή παρέμβαση στο όλο θέμα, ως εξής:
1. Να εκδώσετε νέα ΚΥΑ η οποία θα καθορίσει νέες προθεσμίες αρχικών και τακτικών επιθεωρήσεων και συντηρήσεων, κατά κατηγορία ανελκυστήρων, προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των υποχρεώσεων και βαρών των πολιτών / ιδιοκτητών και χρηστών ανελκυστήρων.
2. Να εντάξετε το έργο του εκσυγχρονισμού των υφισταμένων ανελκυστήρων, με βάση τις υποδείξεις των επιθεωρητών, σε Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε να επιδοτηθεί η εκτέλεση των επιθεωρήσεων και εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων όλων των κάθε είδους κτιρίων.
Επειδή είναι προφανέστατη τόσο η άμεση ανάγκη καθορισμού νέων προθεσμιών επιθεώρησης και εκτέλεσης των σχετικών εργασιών εκσυγχρονισμού, όσο και η τεράστια κοινωνική χρησιμότητα της ένταξης σε ΕΣΠΑ του έργου αυτού που θα επηρεάσει άμεσα και ορατά την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών, κατόπιν και των ιδιαιτέρως παραγωγικών συζητήσεων επί του θέματος με τον αρμόδιο Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Στρατή Ζαφείρη και τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, σας προτείνουμε να αναλάβετε άμεσα σχετική πρωτοβουλία υλοποίησης της παραπάνω πρότασης».
Πηγή τα ΝΕΑ.gr, enimerosi24.gr