Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

«Το πετροκάραβο»… στο γραφείο της Κάλλης



Το φανταστικό έχει την ικανότητα να σε ταξιδεύει τόσο...
μακριά όσο φτάνει ο νους. Και η ελληνική παράδοση μάς χαρίζει πλούσιες υπερβατικές ιστορίες από τα βάθη της.

Νεράιδες και ξωτικά, δράκοι και φίδια, γοργόνες, νάνοι και μάγισσες, πόρτες που κρύβουν θησαυρούς, τέρατα αλλά και γενναίοι ήρωες ζωντανεύουν στη νέα σειρά Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας, η οποία είναι εμπνευσμένη από τους θρύλους, τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσής μας.

Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζουμε ιστορίες από την ελληνική παράδοση; Και πόσο μάλιστα τα παιδιά μας;

Ιστορίες εμπνευσμένες από τους θρύλους, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας είναι το βιβλίο  «Το πετροκάραβο» της Αγγελικής Δαρλάση, σε εικόνες Θέντα Μιμηλάκη που κυκλοφορεί από εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μια νεράιδα θέλησε να παραβγεί με το καράβι της, το ίδιο το φεγγάρι. Εκείνο πάλευε τρία μερόνυχτα να τη νικήσει και τελικά τα κατάφερε. Η νεράιδα όμως θύμωσε και μέσα στον θυμό της είπε λόγια βαριά. Και το φεγγάρι την πέτρωσε μαζί με το καράβι της. Έτσι πετρωμένο στέκεται ακόμα και σήμερα. Κι αν πας να πλησιάσεις, μπορεί να ακούσεις το κλάμα της.

Καράβια πετρωμένα, όπως μας λέει χαρακτηριστικά η συγγραφέας υπάρχουν πολλά στις θάλασσές μας, από την Κέρκυρα και το «Μαρμαρωμένο καράβι», έως τη Σάμο και την «Καραβόπετρα». Πολλές οι αφηγήσεις που εξηγούν το πως πέτρωσαν. «Το πετροκάραβο» έρχεται από τον Πόρο.

Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε και να σώσουμε την λαϊκή μας παράδοση. Αυτό το καταφέρνει η συγγραφέας μέσα από το Πετροκάραβο και τα άλλα παραμύθια που κυκλοφορούν από την ίδια σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Μια σειρά που ξαναζωντανεύει τα λόγια εκείνα που έλεγαν οι παλιοί, που αν δεν καταγραφούν, θα χαθούν.

Η συγγραφέας καταφέρνει να ζωντανέψει μια λαϊκή παράδοση μέσα από ένα καλογραμμένο παραμύθι, χρησιμοποιώντας τον παραδοσιακό  δεκαπεντασύλλαβο,  χωρίς φλυαρίες και αλλοίωση του μύθου.

Οι εικόνες της Θέντα Μιμηλάκη αγκαλιάζουν του κείμενο, σε ταξιδεύουν στο χθες, προσθέτουν κίνηση. Τα στοιχεία της παράδοσής μας, όπως είναι τα υφαντά μπαίνουν μέσα στην εικόνα μ’ ένα έξυπνο και ευρηματικό τρόπο.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται QR code με την αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα.

«Φεγγάρι που είσαι εκεί ψηλά, στον θόλο καρφωμένο, να ξέρεις, ‘γω σε προσκαλώ πως θα σε ξεπεράσω. Και ή θα νικήσω ή θα χαθώ, όρκο μεγάλο δίνω»… είπε η νεράιδα μια φορά κοιτώντας το φεγγάρι.

Καλλιόπη Γραμμένου
by Aylogyros news