Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη σε εφορίες και Ταμεία…


Διατάξεις νόμων που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια...
αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν σε πλήρη ανάπτυξη ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οφειλές παρελθόντων ετών, για να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» και για να μην έρθουν «μπροστά» μέτρα που είναι να ισχύσουν από το 2017.
Ήδη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει κινήσει τη διαδικασία για τη δέσμευση  λογαριασμών με στόχο την είσπραξη μέρους των 15 δισ. ευρώ που χρωστούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το Βήμα ενεργοποιούνται μαζικές εντολές για κατασχέσεις καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι τηλεφωνικές κλήσεις από εφοριακούς σε οφειλέτες για να πληρώσουν τα χρέη τους , ο συμψηφισμός επιστρεφόμενων φόρων με άλλες μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. ΕΝΦΙΑ) κ.τ.λ.
Οι προσπάθειες για την είσπραξη του ποσού αυτού περιλαμβάνουν την αποστολή ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων ακόμη και σε οφειλέτες μικροποσών κάτω των 500 ευρώ, οι οποίοι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτόματες κατασχέσεις ποσών από τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, προκειμένου οι αρμόδιες ΔΟΥ να εισπράξουν άμεσα τα οφειλόμενα, αν αυτοί δεν σπεύσουν να πληρώσουν εφάπαξ ή τμηματικά τις οφειλές τους!
Επιπλέον, όσοι χρωστούν στην εφορία ποσά πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις απειλούνται (μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων) με διαπόμπευση αν δεν συμμορφωθούν, ενώ όσοι οφείλουν πάνω από 300.000 ευρώ και δεν είναι σε θέση να τα ρυθμίσουν αναμένεται σύντομα να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους μέσω άμεσων κατασχέσεων και πλειστηριασμών-εξπρές, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται με τιμές εκκίνησης τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους.
Ήδη οι πρώτες δεκάδες πλειστηριασμοί με το νέο αυτό νομοθετικό καθεστώς έχουν αναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθούν από τις 22 Ιουνίου έως και τις 20 Ιουλίου.

Το υπουργείο επανενεργοποιεί και τις τηλεφωνικές κλήσεις στους οφειλέτες στους οποίους «ευγενικά» θα υπενθυμίζει τις οφειλές τους και θα τους καλεί να πληρώσουν… (insider)