Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η Βασιλική Τσούνη απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Δυναμική και αυθεντική στο λόγο και τη σκέψη της, η Βασιλική...
στην κουβέντα που είχαμε, μας μίλησε για όλα εκείνα που από παιδί αγάπησε και ακόμα κουβαλάει μέσα στην ψυχή της, ως μια «δύναμη έκφρασης» και μια ελπίδα για όσα εμπόδια συναντά στο διάβα της…  

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Ευτυχώς δεν μου έχει λείψει τίποτα από τα παιδικά μου χρόνια. Μεγάλωσα με πολύ αγάπη και σε οτιδήποτε κι αν μου συνέβαινε με περίμενε πάντα μια ανοιχτή και ζεστή αγκαλιά.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Ο αγαπημένος μου ήρωας των παραμυθιών ήταν και εξακολουθεί να είναι η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Ένα καταπληκτικό παραμύθι που απευθύνεται τόσο σε μικρούς μα και σε μεγάλους.

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας;
Όλοι οι ήρωες έχουν κάτι από τον εαυτό μας. Γεννιούνται από αυτόν και ακολουθούν πιστά κάθε βήμα του όπως και οι δικοί μου. Δημιουργούνται μέσα από τα καλά και τα άσχημα, μέσα από τη αλήθεια και το ψέμα, μέσα από όσα έχει ζήσει ο καθένας μας.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
Την υπομονή και τις ευαισθησίες. Μέσα από αυτά έχω μάθει να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες και να προχωρώ πάντα μπροστά.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Δεν ξέρω να λέω όχι. Αυτό κάποιες φορές δεν βγαίνει σε καλό...

Την μοίρα, την θεωρείται γραφιά της ζωής σας;
Όχι, δεν είναι ο γραφιάς της ζωής. Μόνοι μας ορίζουμε την ζωή μας και την κρατάμε στα χέρια μας. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι με τις πράξεις μας και όχι η μοίρα. Άλλωστε υπάρχουν πάντα δυο μέτρα και δύο σταθμά.

Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας;
Με πολλούς τρόπους και με πολλές πράξεις αγάπης. Μου αρέσουν οι εκπλήξεις και οι αγκαλιές. Με αυτόν τον τρόπο ξεχνάς κάθε δυσκολία μα και δίνει τόση αγάπη.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Αισιοδοξία και χαμόγελο!

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Αυτή τη στιγμή γράφω το τρίτο μου βιβλίο και είμαι πολύ χαρούμενη γι αυτό.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύεται ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας;
Η ερωτική συμφωνία με την Τζένη Καρέζη. Μια καταπληκτική ταινία με έντονα συναισθήματα. Αγάπη, πόνο και εννοείται τον θάνατο. Πράγματα που τα βιώνουμε συνεχώς και δίχως τέλος στη ζωή μας.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον Παράδεισο και μπες μέσα!!!

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε;
Θα συνεχίζουν να μας πυροδοτούν συνεχώς με άσχημες και μόνο ειδήσεις. Να μας φοβίζουν και να μας τρομοκρατούν. Αυτό επιθυμεί η εποχή που βαδίζουμε.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Πιστεύω πως η εξουσία φιμώνει τις τέχνες από ανικανότητα και μόνο. Όλα έχουν στραφεί σε άλλη τροχιά και η ανικανότητα μας έχει εγκλωβίσει.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων;
Ίσως από απάθεια, ίσως το ότι έχουμε σταματήσει να πολεμάνε για το καλό όλων μας και κοιτάμε δυστυχώς μόνο τον εαυτό μας. Δεν υπάρχει ενότητα όπως τα παλιά χρόνια που οι Έλληνες δεν το βάζανε πότε κάτω. Μπορεί να έπεφταν, να χτυπούσαν μα έβαζαν γερά τα χέρια τους στη γη και διεκδικούν όλα όσα τους ανήκαν.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Θα έθετα για τους βιαστές- παιδεραστές τον νόμο του ευνουχισμού. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα σταματούσαν επιτέλους όλες αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις που διαπράττονται εις βάρος αθώων ψυχών.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Σκύλος. Έχουν τόσα συναισθήματα και χαρίζουν όλη τους την αγάπη, την αληθινή, στα αφεντικά τους πράγμα που λείπει από εμάς τους ανθρώπους.

Πιστεύετε στα όνειρα;
Ναι. Τα όνειρα είναι ο δεύτερος εαυτός μας. Το υποσυνείδητο μας όλα αυτά που θέλουμε ή δεν μπορέσαμε να πράξουμε. Αυτά που δεν καταφέραμε να ζήσουμε.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Να ζήσει και να πραγματοποιήσει τα όνειρα του και να μην πετάξει ποτέ από μέσα του το «το παιδί» που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι το έχουμε θάψει για τα καλά.



Η Βασιλική Τσούνη κατάγεται από τα Ιωάννινα. Σπούδασε Γεωπονία στη Λάρισα και στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στην πόλη καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα με την οικογένεια της.
Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα περιτριγυρισμένη εδώ και χρόνια από βιβλία. Λατρεύει την μουσική, τα ζώα και την λογοτεχνία.
Τις πρώτες της συγγραφικές απόπειρες της «τόλμησε» σε μικρή ηλικία, γράφοντας παραμύθια και ποιήματα.
Οι «Μοναχικές Αλκυόνες» είναι το πρώτο της βιβλίο που βγαίνει δειλά στον όμορφο κόσμο της συγγραφής ενώ είναι σχεδόν έτοιμη και η δεύτερη συγγραφική της δουλειά.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)