Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Λουτρά Κυλλήνης… το γιατρικό της φύσης


Θεωρούνται περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους -και όχι άδικα...
Τα Λουτρά Κυλλήνης (ή Λίνζι) απέχουν 9 χλμ. από την Κυλλήνη. Μια περιοχή με πυκνή βλάστηση από αιωνόβια δέντρα, κυρίως ευκαλύπτους. Οι πηγές τους βρίσκονται ανάμεσα σε δύο αμμώδεις λοφοσειρές που σχηματίζουν κοιλάδα που ανοίγεται προς τη θάλασσα. 
Τα Λουτρά Κυλλήνης ήταν ξακουστά από την αρχαιότητα για τις ιαματικές τους πηγές που τα νερά τους, οι αναθυμιάσεις και η λάσπη τους θεραπεύουν αρθριτικά, άσθμα και δερματικά. Υπάρχουν ερείπια από εγκαταστάσεις Ρωμαϊκών λουτρών. 
Οι ιαματικές πηγές είχαν εγκαταλειφθεί επί αιώνες και το έτος 1890 - επί Χαριλάου Τρικούπη - άρχισε η αξιοποίηση με την παραχώρηση στην εταιρεία ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομος Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου) για πενήντα χρόνια. Τότε ακριβώς κατασκευάσθηκε η παρακαμπτήριος σιδηροδρομική γραμμή προς τα Λουτρά με αφετηρία τον σταθμό Καβάσιλα. Η γραμμή λειτούργησε μέχρι το έτος 1940 και καταστράφηκε στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. 

Τα λουτρά θεωρείται ότι θεραπεύουν νοσήματα δέρματος, ρευματισμούς, νευραλγίες, ημικρανίες, πρωσαπαλγίες καθώς και παθήσεις του ερειστικού και κινητικού συστήματος… (artygrandhotel)