Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Τι είναι το «Δίκαιο Εμπόριο»;


Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε ένα φλιτζάνι μυρωδάτου...
καφέ ή μια κούπα αχνιστής σοκολάτας. Όλοι όμως θέλουν να αγνοούν πώς παράγονται και φτάνουν στην κουζίνα μας αυτά τα ροφήματα, μαζί με τα μπαχαρικά, τις μπανάνες και τα άλλα εξωτικά προϊόντα του Νότου, της Δύσης και της Ανατολής. Είναι γεγονός πως αν τραβήξεις την κουρτίνα της πολυτελούς συσκευασίας ενός κουτιού καφέ, από πίσω θα βρεις συνήθως σκλάβους και μικρά παιδιά να εργάζονται κάτω από συνθήκες εκμετάλλευσης σε οργανωμένες φυτείες στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, το Βιετνάμ, την Ινδονησία. Θα βρεις επίσης μεσάζοντες και πολυεθνικές εταιρείες, που αποκομίζουν τεράστια κέρδη με αθέμιτα μέσα. Αντίθετη σε αυτή την πολιτική εμπορίου χωρίς ηθική, η παγκόσμια οργάνωση Fair Trade έχει καθιερώσει τον θεσμό του Δίκαιου Εμπορίου κάνοντας τη διαφορά με την εφαρμογή δύο απλών κανόνων: Διασφάλισε την απουσία μεσαζόντων, καθώς και το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος σε μικρούς αγρότες – παραγωγούς καταπολεμώντας τη φτώχεια. Έτσι τους έδωσε τη δυνατότητα για αξιοπρεπή διαβίωση και διαρκή οικολογική επιμόρφωση.
Πώς ξεκίνησε
Πριν από 60 και πλέον χρόνια μια ομάδα ανθρώπων από το Βέλγιο και την Ολλανδία είχε την ιδέα να συστήσει ένα δίκτυο εισαγωγής και εμπορίας αποικιακού καφέ παρακάμπτοντας μεσάζοντες και πολυεθνικές. Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία επιτρέποντας στους εμπνευστές του να ανοίξουν στην αρχή ένα και κατόπιν περισσότερα Καταστήματα του Κόσμου, βασισμένα στις αρχές μιας δίκαιης εμπορικής συναλλαγής που σέβεται τον αγρότη – παραγωγό και του επιτρέπει να αναπτυχθεί, ενώ εκείνος με τη σειρά του σέβεται τον εργάτη. Τις αρχές αυτές ενστερνίστηκαν στη συνέχεια πολλές οργανώσεις στον κόσμο δημιουργώντας δίκτυα Δίκαιου Εμπορίου σε τρεις ηπείρους (Ασία, Αμερική, Αφρική). Τα υποστηριζόμενα εξωτικά προϊόντα επίσης πολλαπλασιάστηκαν. Στον καφέ προστέθηκαν το κακάο, τα τσάι, το μέλι, τα μπαχαρικά, το ρύζι, οι μπανάνες, η ζάχαρη, το βαμβάκι, το κρασί, τα φρέσκα φρούτα, τα λουλούδια αλλά και χειροτεχνήματα, παιδικά παιχνίδια, κοσμήματα, τσάντες, ρούχα κ.ά.
«Καταστήματα του Κόσμου» και στην Ελλάδα

Υπάρχουν και στην Ελλάδα κάποια καταστήματα, τα οποία πωλούν προϊόντα που παράγονται και διακινούνται σύμφωνα με τις αρχές του Δίκαιου Εμπορίου. Ανάμεσά τους η οργάνωση Fair Trade Hellas, που από το 2006 προωθεί πιστοποιημένα προϊόντα από μικρούς παραγωγούς των αναπτυσσόμενων χωρών. Εν ολίγοις, μπορείς να βρεις και εδώ ωραιότατο βιολογικό κακάο, καφέ, μπαχαρικά και άλλα προϊόντα μικρών συνεταιρισμών από τα υψίπεδα των Άνδεων στη Βολιβία, τα τροπικά δάση της Σρι Λάνκα, τη λίμνη Βικτώρια της Κένυας και τα απομακρυσμένα χωριά των Ιμαλαΐων στο Νεπάλ, σε λογικότατες τιμές, όπως και πολλά χειροτεχνήματα (τσάντες, κοσμήματα, παιχνίδια, φωτιστικά, κεραμικά)… (bimag)