Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

«Το Μουσείο των Υποσχέσεων»… στο γραφείο της Κάλλης


Η Μαργαρίτα της Βυσσινιάς, είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι...
όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της. Πήρε το όνομά της από τη γιαγιά της, δεν της αρέσουν τα μαλλιά της και οι μπάμιες επίσης!
Αυτό το καλοκαίρι θα ζήσει κάτι συναρπαστικό και επικίνδυνο ταυτόχρονα…
«Το Μουσείο των Υποσχέσεων»… είναι η αιτία και η αφορμή για να γράψει τα απομνημονεύματά της.
Το βιβλίο της Λίνα Μουσιώνη «Το Μουσείο των Υποσχέσεων», εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ένα βιβλίο που βοηθά το παιδί να ανακαλύψει την κουλτούρα και την λειτουργία ενός Μουσείου μέσα από τα μάτια ενός δεκάχρονου κοριτσιού και την καθοδήγηση ενός «ειδικού» για τα Μουσεία.
Χωρισμένο σε έξι ενότητες, με εισαγωγή και επίλογο, η συγγραφέας καταφέρνει με το βιβλίο της να εμπλουτίσει τις γνώσεις του παιδιού για τα μουσεία, τους κανόνες, τη λειτουργία, τα εκθέματα και τα αξιοθέατα, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του.
Όλα αυτά συμβαίνουν προσεγγίζοντας γνωστά παραμύθια με χιούμορ, με  ιστορίες για τη θάλασσα, τη γη και τον ουρανό, διανθίζοντας τες με εύστοχα στιχάκια δίνοντας μια γλυκιά προσέγγιση της ποίησης, στα παιδιά.
Μέσα από την ομοιοκαταληξία μαθαίνουν τα παιδιά για έννοιες αντίθετες συνηθισμένες και μη. Μ’ ένα ευρηματικό τρόπο η Λίνα Μουσιώνη βοηθάει το παιδί να έρθει αντιμέτωπο με τα λάθη του, τις κακές του συνήθειες, τις υποσχέσεις που δεν κρατάει, να γνωρίσει τον εαυτό του, να τον αγαπήσει γι ‘ αυτό που είναι, να μάθει αλήθειες για την ζωή.
Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…
Ήταν Ιούνιος μήνας, η Μαργαρίτα ξαπλωμένη στη μεγάλη βυσσινιά του κήπου, μετράει βύσσινα! Ξάφνου ένας περίεργος «φύλακας» θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της. Μα τι είδους φύλακας είναι και που θέλει να μπλέξει τη μικρή μας φίλη; Τι είδους συμφωνία θα κλείσουν; Τι υποσχέσεις πρέπει να ανακαλύψει;
Το μόνο που ξέρει είναι ότι δεν της  αρέσουν καθόλου τα μουσεία, τα θεωρεί βαρετά! Οι αναμνήσεις της δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Μια άσχημη εμπειρία γι’ αυτήν που της στέρησε ένα μήνα τις αγαπημένες της ασχολίες.
Θα καταφέρει το φιλί ενός βάτραχου να της αλλάξει γνώμη; Τι είναι το Μουσείο Υποσχέσεων;
Η Μαργαρίτα της Βυσσινιάς στην 1η αίθουσα, την αίθουσα των αναμνήσεων, συναντά το γοβάκι της Σταχτοπούτα να ζητά συγνώμη, τον πρίγκιπα να φτιάχνει πρωινό στην Ωραία Κοιμωμένη, την Κοκκινοσκουφίτσα να κερνά ραβανί το λύκο… Ώσπου το τζίνι από το λυχνάρι να τη μεταφέρει στην 2η αίθουσα.
Εκεί θα συναντήσει μωβ καταιγίδες και πορτοκαλί μελτέμια. Περπατώντας σ’ ένα ακρογιάλι, ο νυχτερινός ουρανός και το φεγγάρι καθρεφτίζονται στα νερά του και έρχεται η άνοιξη… Αυτή θα της δείξει το δρόμο για την 3η αίθουσα.
Σ’ αυτή έρχεται αντιμέτωπη με τους «αντίθετους κόσμους». Φως & σκιά, χειμώνας & καλοκαίρι, μπλε & κόκκινο, μυαλό & καρδιά… Γρίφοι, πολλοί γρίφοι, την έχουν τρελάνει…
Που θα βρει τη χαμένη Υπόσχεση;
Ο ήχος της κιθάρας, ο ποδηλάτης, το παιχνίδι, η ορθογραφία, ο χρόνος θα τη βοηθήσουν άραγε;
Πως θα γίνει αφού η ίδια δεν είναι καλή στο να κρατάει τις υποσχέσεις της; Πως θα βρει το έκθεμα που λείπει από την προθήκη στο μαύρο σκοτάδι; Θα τα καταφέρει; Κι αν ναι, θα γυρίσει στην βυσσινιά της;

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια

www.aylogyros news.gr