Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ο πρώτος μου Ντίκενς... Μεγάλες προσδοκίες


Εγώ ο Πιπ, ο ήρωας ετούτου του βιβλίου, θέλω...
να σας αφηγηθώ τις περιπέτειές μου! Να σας μιλήσω για τη ζωή μου στο σιδεράδικο του καλόψυχου Τζο, να σας πω για εκείνη την περίεργη συνάντηση που είχα μια νύχτα στους βάλτους έξω από το χωριό, να αποκαλύψω όλα τα μυστικά μου για την πανέμορφη Εστέλα και τη μυστηριώδη μις Χάβισαμ… Τέλος θέλω να σας εξομολογηθώ όλες τις παιδικές μου… μεγάλες προσδοκίες!

Ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα του κόσμου, στο οποίο δεν θα μπορούσε να περιγράφεται καλύτερα η αγάπη, η φιλία, η στοργή, η ανθρωπιά.

Η σειρά Η πρώτη μου λογοτεχνία περιλαμβάνει διαμάντια της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κλασικά, διαχρονικά και αξεπέραστα έργα, γραμμένα από την αρχή από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Τα έργα αυτά καλλιεργούν ακόμα και σήμερα στα παιδιά μας και θυμίζουν σ’ εμάς τους ίδιους αξίες που δεν πρέπει να προσπερνάμε: ειλικρίνεια, συμπόνια, υπομονή, τιμιότητα, δικαιοσύνη, υπευθυνότητα, ελευθερία, φιλία, αγάπη, σεβασμό, γενναιοδωρία.
Παρέα με τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες, τον Μάγκα της Πηνελόπης Δέλτα, τον Πιπ των Μεγάλων Προσδοκιών του Ντίκενς, τον Νιλς Χόλγκερσον της Σέλμα Λάγκερλεφ, τον Οδυσσέα του Ομήρου, τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου, τον Τομ Σόγιερ και τον Χοκ Φιν του Μαρκ Τουέιν, τις Μικρές Κυρίες της Λουίζα Μέι Άλκοτ, τον φανταστικό κόσμο του Σαίξπηρ και του Ντοστογέφσκι, του Τσέχοφ αλλά και του Παπαδιαμάντη, του Βερν αλλά και του Κίπλινγκ και τόσων άλλων, η σειρά υπόσχεται τα πρώτα λογοτεχνικά ταξίδια των παιδιών να γίνουν μια αξέχαστη και συναρπαστική εμπειρία.

Η Τζέμη Τασάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 1996 διακρίθηκε σε διαγωνισμό προτοεμφανιζόμενων συγγραφέων με το διήγημα «Ο Διονύσης, ο Διόνυσος και η μαμά Ηλέκτρα». Το 2002 βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το μυθιστόρημά της Το κρυφό μονοπάτι και το 2003 από τον ίδιο θεσμό για το μυθιστόρημα Το σεντούκι με τα αμύθητα σεντέφια. Το 2006 το παραμύθι της Τα ξύλινα παπούτσια της Ξανθής συμπεριλήφθηκε στη λίστα των White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.


Η Ράνια Βαρβάκη ζει και ζωγραφίζει στην Αθήνα (όπου γεννήθηκε το 1962), στον Χολαργό και στον Κάλαμο Αττικής. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 300 έντυπα με εικονογραφήσεις της, από τα οποία περισσότερα από 60 είναι παιδικά βιβλία. Συνεργάστηκε με το παιδικό περιοδικό «Συνεργασία» και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε μέρος σε 15 ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε μία ατομική στα Τρίκαλα, αφιερωμένη στον συγγραφέα Κώστα Καραούλη και στο βιβλίο του Ραδικόσπορος ο κοσμοδιαστημοπόρος. Ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τής απένειμε έπαινο το 2003 για την εικονογράφηση του βιβλίου της Σοφίας Γαβριηλίδου Ένα άμπρα και τέσσερα κατάμπρα. Έργα της (ζωγραφική και κατασκευές) βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και την Αμερική και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.