Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, γράφει στη γραφομηχανή… για το «Ο Τυροκοφτερός»


Έχοντας στο νου της πως το παιδί ταυτίζεται πάντα με τους ήρωες…
η Φωτεινή μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου στέλνει το δικό της μήνυμα, αλλά και έναν άλλο τρόπο σκέψης… σε ότι έχει να κάνει με τον ψυχισμό του παιδιού.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε και σας ενέπνευσε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Πολύ η αγάπη μου για τη διατροφή, περισσότερο η αγάπη μου για το τυρί, δεν ήθελε και πολύ!

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο «Τυροκοφτερός» στον μικρό αναγνώστη ;
Η ουσία του βιβλίου, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς, που θα ακολουθήσουν, έχουν να κάνουν με τη γνωριμία της παρασκευής των τροφίμων που πραγματεύονται. Τα ιδιαίτερα συστατικά και χαρακτηριστικά τους, καθώς και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, γιατί όταν ξέρουμε τι τρώμε, τρώμε καλά.

Υπάρχει «σχέδιο δράσης» όπως αναφέρεται στο βιβλίο; Ποιο θα ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα για εσάς μέσα από αυτή τη δράση;
Είναι ένα σκάρφισμα του Τυροκοφτερού, προκειμένου να μην έχει άλλους μπελάδες μέσα στο ψυγείο, και παρουσιάζοντας ένα μεγαλοφυές, κατ’ αυτόν, σχέδιο, είναι μια καλή και σοβαρή δικαιολογία για να μη συνεχίσει ένας καβγάς. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που αναφέρεται σε αυτό το «επιχειρηματικό» σχέδιό με πομπώδη τρόπο, αυτόματα αποδομεί και την πιθανότητα να πετύχει, θέλοντας ουσιαστικά να αποδομήσει τη σημασία των χρημάτων στις σχέσεις. Ακόμα και αν το περιέγραφα με κάθε λεπτομέρεια στο τέλος θα τον έβαζα να μοιράζει μάλλον τις προμήθειες του πάγκου, οπότε θα του έμενε αυτή η χαρά και θα λύτρωνε την «αποτυχία» του.

Η ζωή του «Τυροκοφτερού» είναι αναμφισβήτητα μαγική! Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για σας, η «βιβλιογραφία» του μέσα από το ταξίδι του χρόνου;
Δεν ένιωσα ότι με δυσκόλεψε. Ταξίδεψα μαζί του και χρησιμοποιώντας αυτή την παιγνιώδη γραφή γέλασα κιόλας. Πέρασα υπέροχα μαζί του!

Οι ηθικές και κοινωνικές αξίες τοποθετούνται πολύ έξυπνα στο προφίλ και στον ψυχισμό του «Τυροκοφτερού». Πως πιστεύετε ότι μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στον τρόπο σκέψης ενός παιδιού;
Το παιδί ταυτίζεται πάντα με τους ήρωες. Έτσι αν ο ήρωας έχει τόσα πολλά ταλέντα, όσα ο Τυροκοφτερός, αλλά και πλεονεκτήματα ψυχικά, λέγοντας παράλληλα, μια όμορφη ιστορία, είναι ακόμα πιο θελκτικός στο μικρό αναγνώστη και σίγουρα όταν ταυτίζεται υιοθετεί.

Καλλιόπη Γραμμένου

by Aylogyros News