Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Μεγάλη παγίδα στην εφορία: Τι αλλάζει με ψιλή κυριότητα και επικαρπία…


Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων προχώρησαν σε γονικές...
παροχές ή μεταβίβασαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία σε μέλη της οικογένειάς τους με στόχο να περιορίσουν τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.
«Σπάζοντας» έτσι την περιουσία τους σε μέρη κάτω των 200.000 ευρώ, κινδυνεύουν τώρα να πέσουν στην ‘‘παγίδα’’ της εφορίας.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, το σχέδιο της κυβέρνησης για την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, προβλέπει υπολογισμό του φόρου στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε οικογένεια (συζύγους και ανήλικα παιδιά).
Οικογενειακό θα είναι και το αφορολόγητο όριο της ακίνητης περιουσίας, που θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειάς.
Ταυτόχρονα στον νέο φόρο θα ενταχθούν όλα τα αγροτεμάχια, εξέλιξη που θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες αλλά κυρίως τους αγρότες, καθώς η κατηγορία αυτή κατέχει και τη ‘‘μερίδα του λέοντος’’ των αγροτεμαχίων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγαλύτερη περιουσία και να απαλλάξει τις μικρές ιδιοκτησίες από τον φόρο ή να τους επιβληθεί ένας πολύ μικρότερος φόρος σε σχέση με σήμερα.

Το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρει ότι το σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας έχει ήδη υποβληθεί στους θεσμούς… (fimes.gr)