Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

H Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Η Αλεξάνδρα, αποκρυπτογραφώντας τις πληροφορίες...
και τα μηνύματα της ζωής μα και των ονείρων, ξέρει να παίρνει γνώση και με το δικό της χαρισματικό τρόπο να τη διοχετεύει μέσα στα γραπτά της… επιτρέποντας στον αναγνώστη να «γευτεί» αυτή της τη χάρη στο συγγραφικό της λόγο.
Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Η ανεμελιά και η καλή σχέση που είχα με τον χρόνο. Όλα κυλούσαν πιο αργά και προλάβαινα να χαρώ, κάθε στιγμή της ημέρας. Τώρα τρέχω από πίσω του, προσπαθώντας συνεχώς να τον φτάσω.
Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Έχουν περάσει και κάποια χρόνια από τότε… Μου άρεσαν περισσότερο τα κλασικά παραμύθια. Ίσως να είχα μια αδυναμία στο ασχημόπαπο, το παπάκι αυτό που πέρασε τόσα, μέχρι να γίνει ένας όμορφος κύκνος.
Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, <<προδίδει>> μικρά μυστικά του εαυτού σας;
Κάθε ήρωας έχει την δική του ιδιοσυγκρασία, την δική του προσωπικότητα, τις αδυναμίες και τα χαρίσματα του. Εγώ καλούμαι να δω, μέσα από τα μάτια του, να τον κατανοήσω, να σκεφτώ όπως εκείνος. Στην πραγματικότητα ο ήρωας είναι η θάλασσα και εγώ η ακτή. Κάποιες φορές όμως το κύμα αναδεύει την άμμο και τότε αυτά τα δύο στοιχεία, γίνονται ένα.
Ποιο θεωρείτε ως θείο δώρο στον χαρακτήρα σας;
Νομίζω ότι είναι η υπομονή μου και η επιμονή μου να βλέπω στους άλλους, πάντα το καλό.
Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Η τελειομανία μου.
Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας;
Θεωρώ, ότι εμείς κρατάμε το μολύβι και εκείνη το χαρτί. Κάποιες φορές τραβάει το χαρτί από μπροστά μας και γράφει αυτά που θέλει εκείνη.
Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας;
Στις μέρες μας, έχουμε σταματήσει ν’ ακούμε ο ένας τον άλλον. Ακούμε μόνο τον εαυτό μας και ένα ψιθύρισμα που δεν αντιλαμβανόμαστε από πού έρχεται. Η μεγαλύτερη εκδήλωση αγάπης για μένα, είναι ο σεβασμός στην προσωπικότητα των αγαπημένων μας ανθρώπων και ο χρόνος που διαθέτουμε για να περάσουμε μαζί τους.
Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Κάποιες φορές βλέπω την ζωή με αισιοδοξία και κάποιες άλλες τα βλέπω όλα μαύρα. Στις πιο απαισιόδοξες στιγμές μου, προτιμώ να συναναστρέφομαι με αισιόδοξους ανθρώπους, γιατί πιστεύω ότι η θετική ενέργεια, είναι μεταδοτική.
Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Όταν είσαι εργαζόμενη και μητέρα, πάντα κάτι έχεις για να ασχοληθείς. Όταν δεν αφιερώνω τον χρόνο μου στην δουλειά μου ή στα αγαπημένα μου πρόσωπα, απομονώνομαι για να γράψω ή να διαβάσω.
Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία;
Μ’ αρέσει πάρα πολύ η ταινία «Της κακομοίρας» με τον γνωστό μπακαλόγατο Κώστα Χατζηχρήστο. Είναι μια ταινία που δεν την βαριέμαι, όσες φορές και αν την δω.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Το σταυρουδάκι μου, που δεν το αποχωρίζομαι, καθώς έχει ιδιαίτερη αξία για μένα.
Ποια είναι η αγαπημένη σας ατάκα;
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε όταν μας έρχεται κάτι κακό. Πάντα σε κάθε αρνητικό, υπάρχει και η θετική πλευρά. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο.
Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Στο παρελθόν τις έχει φιμώσει από φόβο. Στις μέρες μας, θέλω να πιστεύω, ότι υπάρχει ανικανότητα στήριξης.
Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας δυσκολεύεται να αγκαλιάσει το βιβλίο;
Η σχέση μας με το βιβλίο, ξεκινάει από τα παιδικά μας χρόνια. Τότε είναι που ξεκινάμε φιλίες με το βιβλίο. Πρώτα η οικογένεια, που οφείλει να μας μυήσει στον χώρο των παραμυθιών και έπειτα το σχολείο. Αν η οικογένεια για λόγους οικονομικούς, αμάθειας κλπ, δεν κάνει το πρώτο βήμα, ακολουθεί το σχολείο. Δυστυχώς το σύστημα εκμάθησης, δεν θεωρώ ότι βοηθάει στο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Υπάρχουν βέβαια και λαμπρά παραδείγματα δασκάλων, που δουλεύουν με μεράκι, προσπαθώντας να ενισχύσουν την φιλαναγνωσία των μαθητών.
Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Έναν νόμο, που να προστατεύει όλα τα παιδιά του κόσμου.
Αν μια κακιά μάγισσα σας έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Σίγουρα χελιδόνι, για να είναι η ζωή μου όλη, ένα καλοκαίρι.
Πιστεύετε στα όνειρα;
Πιστεύω ότι τα όνειρα μας, είναι αποκρυπτογραφημένες πληροφορίες και μηνύματα, που έχουν περάσει στο ασυνείδητο και που για κάποιο λόγο, δεν θέλουμε να τις θυμόμαστε. Τις περισσότερες φορές, θέλουν κάτι να μας πουν.
Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Να μην βιαστεί να μεγαλώσει.

Ευχαριστώ πολύ τον κ. Παύλο Ανδριά, για την όμορφη συνέντευξη



Η Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, όπου και κατοικεί. Ταυτόχρονα με τις σπουδές της στη Νοσηλευτική, εργάσθηκε σε τοπικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό.
Συνέχισε τις σπουδές της παίρνοντας πτυχίο στην Πληροφορική. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη συγγραφή.
Έχει βραβευθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς με τα διηγήματα Στη Δύση του Ηλίου και Μαργαρίτα.
Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορεί, επίσης, το μυθιστόρημά της με τίτλο «Το Άσπρο Φόρεμα της Θάλασσας».


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)