Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Παντελόνι στην κατάψυξη!!!


Ας αφήσουμε κατά μέρος τις δουλειές του σπιτιού...
και ας πιάσουμε τα ρουχαλάκια μας…. Η κακή η ώρα δεν αργεί να έρθει όταν συναντιέται ο λεκές με το αγαπημένο μας μπλουζάκι… το έχουμε φορέσει μια δυο φορές και το προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού κι όμως δεν αργεί η ώρα που...
Ξεσκονίζοντας το σεντούκι της γιαγιάς Καλλιόπης  ήρθα για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με το θησαυρό του…

ü Καφές στη μπλούζα
Εκεί που απολαμβάνεις τον αγαπημένος σου καφέ… Μια γουλιά πάνω στην μπλούζα σου χαλάει την διάθεση… Όχι πια… Περάστε το σημείο του λεκέ με γλυκερίνη και έπειτα πλύνε τη με ζεστό νερό και πράσινο σαπούνι. Σε περίπτωση που η μπλούζα είναι λευκή, περάστε το λεκέ με διάλυμα ίσης ποσότητας ξιδιού με οινόπνευμα.

ü Σκουριά στο λευκό μπλουζάκι
Ουπς την κάτσαμε πάει το μπλουζάκι κατευθείαν στον κάδο σκουπιδιών… Δε θέλω να κάνετε τέτοιες σκέψεις…  Τοποθετήστε στο λεκέ μια φέτα λεμόνι (χωρίς τη φλούδα), από πάνω βάλτε ένα λευκό πανάκι και στη συνέχεια σιδερώστε με καυτό σίδερο! Εάν ο λεκές επιμένει, επιμένει και εσείς. Ξαναεπεναλάβετε τη διαδικασία. Γιατί ο επιμένον νικά!

ü Γρασίδι στα ρούχα
Αγαπημένη συνήθεια των παιδιών… Παιχνίδι στο γρασίδι μέχρι τελικής πτώσεως… Τα ρούχα αλλάζουν χρώμα, παίρνουν το γρασιδέ!!! Περιχύστε τα με μπλε οινόπνευμα και στη συνέχεια πλύνετε τα, όπως συνήθως.

ü Μελάνι στην μπλούζα
Εξαρτάται τι μελάνι… Εάν είναι από στυλό διαρκείας, τρίψτε το σημείο του λεκέ με κρύο γάλα ή με το εσωτερικό μιας φλούδας από μπανάνα και μετά ξεπλύνετε τη μπλούζα στο χέρι με απορρυπαντικό.
 Εάν τώρα είναι από μελάνι πένας και η μπλούζα είναι λευκή, μουλιάστε τη σε χλωρίνη και μετά πλύνετε καλά.
Εάν είναι χρωματιστή, αφήστε τη να μουλιάσει πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και μετά πλύνετε τη με νερό και λεμόνι.
Εάν το ύφασμα είναι συνθετικό, δοκιμάστε να τρίψετε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα.

ü Σάλτσα στην μπλούζα
Βγήκατε για φαγητό, τρώτε το αγαπημένο σας κοκκινιστό μοσχαράκι… και ξαφνικά η σαλτσούλα γλιστρά στο μπλουζάκι σας… Αφήστε το ρούχο σας να μουλιάσει για μια ώρα σε ζεστό νερό και γλυκερίνη.. ο λεκές εξαφανίστηκε!

ü Παγωτό σοκολάτας πάνω στη μπλούζα
Μπορεί το καλοκαίρι να μας άφησε, αλλά μια μπαλίτσα παγωτό συνοδευόμενο με μια βάφλα, καρυδόπιτα, ή ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας, που και που χρειάζεται… Αν υπάρξει ατυχηματάκι τρίψτε το λεκέ με αλατισμένο νερό.

ü Κόλλησε η τσίχλα στο παντελόνι σας
Βάλτε το παντελόνι στην κατάψυξη, η τσίχλα θα παγώσει και θα σπάσει σε κομμάτια…


Εις το επανιδείν
Η εγγονή της γιαγιάς Καλλιόπης

Καλλιόπη Γραμμένου