Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Πώς γίνεται η οριστική διαγραφή οχήματος…


Με μια επίσκεψη σε οποιαδήποτε υπηρεσία...
Μεταφορών και Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 14 ετών μπορούν να δηλώσουν αν το αυτοκίνητο δεν βρίσκεται πλέον στην κατοχή τους είτε γιατί έχει καταστραφεί είτε γιατί έχει κλαπεί είτε γιατί έχει πουληθεί.
Η διαδικασία γίνεται με ένα μικρό κόστος μόλις 20 ευρώ και όποιος την ολοκληρώσει θα απαλλαγεί από το άγχος να εμφανίζεται ανασφάλιστος στα μητρώα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως επίσης και να εμφανίζεται με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.
Σε περίπτωση οριστικής διαγραφής οχήματος που βασίστηκε αποδεδειγμένα σε ψευδή δήλωση, επιβάλλεται, πλέον των σχετικών ποινικών κυρώσεων περί ψευδούς δηλώσεως, διοικητικό πρόστιμο υπέρ του Δημοσίου ύψους 1.500 ευρώ.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:
·        Για επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα µε ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από τις 4/3/2004, τα οποία δεν βρίσκονται πλέον στην κατοχή των ιδιοκτητών τους, οι τελευταίοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση διαγραφής αυτών από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών χωρίς την προσκόμιση πιστοποιητικού καταστροφής του οχήματος, στην περίπτωση που αυτά έχουν δοθεί για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως τις 4/3/2004, γεγονός που βεβαιώνεται µε υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος και κάθε άλλο διαθέσιμο αποδεικτικό έγγραφο. Εφόσον για τα έτη που έπονται της δηλωθείσης ημερομηνία διάλυσης, αχρήστευσης ή καταστροφής του οχήματος έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, αυτά δεν επιστρέφονται.
·        Η αίτηση διαγραφής υποβάλλεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των περιφερειών της χώρας και σε αυτή αναγράφεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου. Με την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση παραδίδονται στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του αυτοκινήτου, εφόσον βρίσκονται στην κατοχή του αιτούντος τη διαγραφή. Αίτηση διαγραφής μπορεί να υποβληθεί και από κληρονόμους, μετά τη δήλωση αποδοχής της κληρονομιάς, για κληρονομηθέντα αυτοκίνητα τα οποία είχαν δοθεί για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως τις 4/3/2004.
·        Στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση διαγραφής µε ημερομηνία 4/3/2004, εκτός εάν από επίσημο δημόσιο έγγραφο που συνυποβάλλεται µε την υπεύθυνη δήλωση αποδεικνύεται ότι η καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση πραγματοποιήθηκε πριν από την ημερομηνία αυτή. Στην περίπτωση αυτή ως ημερομηνία διαγραφής ορίζεται η ημερομηνία που προκύπτει από το έγγραφο.

·        Για την κατάθεση της αίτησης και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας οριστικής διαγραφής των οχημάτων καταβάλλεται από τον αιτούντα τέλος διαγραφής ύψους 20 ευρώ… (cnn.gr)