Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Η Ασημίνα Ξηρογιάννη, απαντά στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Η Ασημίνα είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να σε κερδίζει...
από την πρώτη στιγμή, με το λόγο της, τις απόψεις της, μα πιο πολύ με τις τοποθετήσεις της… «Ο άνθρωπος οδηγεί τη ζωή του με τις επιλογές που κάνει!», ένα ελάχιστο δείγμα των όσων είπαμε πάνω στην κουβέντα μας.

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Τα καλοκαίρια μου στην Αίγινα. Βασικά ο τρόπος που ερμήνευα τότε τα πράγματα. 'Όλα έμοιαζαν μαγικά.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Όχι ακριβώς από παραμύθι... Πάντα αγαπώ τον Δον Κιχώτη. Μου θυμίζει ότι την φαντασία κανείς δεν μπορεί να μου την φυλακίσει ή να μου την κλέψει!

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας; Οι ήρωές μου είναι ποιητικές περσόνες... μια και γράφω κυρίως ποίηση! Ωστόσο, ο Άγγελος από τη νουβέλα μου «Το σώμα του έγινε σκιά» έχει πολλά από μένα, όπως και οι ήρωες του θεατρικού μου μονόπρακτου Οντισιόν. Τα βιώματα και οι εμπειρίες φιλτράρονται λογοτεχνικά κατά την διαδικασία της γραφής.  

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Την επιμονή και την υπομονή μου.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Η τελειομανία μου.

Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας; Ο άνθρωπος οδηγεί τη ζωή του με τις επιλογές που κάνει!

Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας; Προσπαθώ να κάνω πράξεις, τα λόγια από μόνα τους συχνά δεν βοηθάνε!

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Ναι, όταν είσαι δάσκαλος, οφείλεις να είσαι αισιόδοξος και να εμψυχώνεις τους μαθητές σου.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Με αγαπημένα πράγματα ευτυχώς, με το θέατρο και τη συγγραφή!

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας; Αγαπώ όλες τις ταινίες του Δημήτρη Χορν. Σπουδαίος. Επίσης, τις ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, από τον νέο ελληνικό κινηματογράφο.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Τα βιβλία είναι πάντα το...γούρι μου!

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; Πως το λέει να δεις. Όποια κι αν είναι η ερώτηση, η αγάπη είναι πάντα η απάντηση.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Συμβαίνει αυτό. Π.χ. έβγαλαν το μάθημα του θεάτρου από τις τάξεις ε και στ δημοτικού για να γλυτώσουν χρήματα. Σε μια χώρα που γέννησε το θέατρο εμείς ζούμε το παράλογο.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας δυσκολεύεται να αγκαλιάσει το βιβλίο; Δεν έχει σωστή Παιδεία.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Να δοθεί έμφαση στις τέχνες στα σχολεία. Τα παιδιά θα γίνουν πιο χαρούμενα.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Έχω μεγάλη αγάπη στα πουλιάΧελιδόνι ίσως…

Πιστεύετε στα όνειρα; Δεν ξέρω. Γενικά δεν βλέπω όνειρα.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να κοιτάει πάντα μπροστά. Ποτέ πίσω.


Η Ασημίνα Ξηρογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Kλασσική Φιλολογία και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υποκριτική στο Θέατρο-Εργαστήριο.
Διδάσκει Θεατρική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εργάζεται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας καθώς και Θεωρίας και Ιστορίας Θεάτρου.
Έχει παρακολουθήσει διάφορα θεατρικά σεμινάρια, υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικού παιχνιδιού. Έχει σκηνοθετήσει και ανεβάσει με τους μαθητές της αρκετά έργα, δικά της και ξένα.
Το 2009 δημιούργησε το ιστολόγιο Varelaki - Σελίδες Τέχνης και Πολιτισμού.
Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: Η προφητεία του ανέμου (εκδόσεις Δωδώνη 2009), Πληγές (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2011), Εποχή μου είναι η ποίηση (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2013), ενώ κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο το e-book Ποιήματα από τις εκδόσεις Ενδυμίων (2014). Το 2010 κυκλοφόρησε η νουβέλα της Το σώμα του έγινε σκιά από τις εκδόσεις Ανατολικός (έπαινος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και Α’ Βραβείο Βιβλίου στα Σικελιανά 2011). Το 2015 κυκλοφόρησαν το βιβλίο της 23 μέρες από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης και το θεατρικό μονόπρακτο Οντισιόν από τις εκδόσεις Vakxikon.gr (έπαινος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών - 2013).
Με ποιήματά της έχει συμμετάσχει σε πέντε συλλογικές εκδόσεις. Ποιήματά, διηγήματά, κριτικές και άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορα έντυπα, ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστολόγια. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Ισπανικά.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)