Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Καρναβάλι αλά Ιταλικά


Μουσική, χορός, χρώμα, πάρτι, μάσκες, μυστήριο και άφθονο φλερτ είναι μερικά από τα στοιχεία του Καρναβαλιού στη γειτονική μας Ιταλία.


Ο Λατίνος πρίγκιπας με τους αυλικούς του, διασχίζει την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τα εκατοντάδες κανάλια της Βενετίας.
Οι μάσκες κλέβουν και αυτές τα βλέμματα των επισκεπτών καθώς δέκα μέρες πριν την Καθαρή Τετάρτη (Ash Wednesday) το εντυπωσιακό Καρναβάλι της Βενετίας είναι γεγονός.
Οι ρίζες του εντοπίζονται στο 1162, όταν μια μάχη για τη Δημοκρατία της Βενετίας κατέληξε σε νίκη. Το γεγονός αυτό οδήγησε το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Μάρκου όπου ξεκίνησε ένα μεγάλο πανηγύρι, με χορούς και ξέφρενο γλέντι.
Έκτοτε το Καρναβάλι της Βενετίας έμελλε να γίνει θεσμός που κρατούσε έξι ολόκληρες εβδομάδες.
Η μάσκα, έκανε την παρουσία της το 1268 και είχε σαν αφορμή μια θλιβερή ιστορία. Το πένθος των Βενετσιάνων, που έκρυβαν τα μελαγχολικά τους πρόσωπα πίσω από αυτή, για το χαμένο μεγαλείο της Βενετίας ως ηγετικής φυσιογνωμίας του εμπορίου.
Σήμερα το καρναβάλι στη Βενετία διαρκεί δώδεκα ημέρες. Τα ξέφρενα πάρτι, τα θεατρικά και μουσικά δρώμενα, οι αισθησιακοί χοροί διοργανώνονται στα περίφημα παλάτια της Πόλης των Δόγηδων. Την Καθαρή Τρίτη των Καθολικών (Shrove Tuesday) τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον σκοτεινό ουρανό δίνοντας το τέλος του καρναβαλιού.
Η «Πτήση του Αγγέλου», ένα από τα δρώμενα των ημερών αυτών, είναι μια παράδοση που ξεκίνησε στα τέλη του 16ου αιώνα.
Μία γυναίκα, ντυμένη σαν άγγελος, «πετάει» από το κωδωνοστάσιο της Πλατείας του Αγ. Μάρκου, ύψους 105 μέτρων, στο κοντινό Palazzo Ducale, ρίχνοντας στα πλήθη κομφετί, τα οποία συμβολίζουν τη γονιμότητα και τα πλούτη.
Στην Ιβρέα τώρα, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τουρίνου γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πάρτι της Ευρώπης. Χιλιάδες καρναβαλιστές συμμετέχουν στα δρώμενα και στον πόλεμο των πορτοκαλιών!


Πενήντα τόνοι σικελικά σαγκουίνια εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση. Αυτή που θέλουν να τηρήσουν μια ουδέτερη στάση φορούν κόκκινα καπέλα. Παρ’ όλα αυτά, τις αδέσποτές τους τις τρώνε. Το κόκκινο χρώμα από τα σαγκουίνια είναι το στίγμα της πόλης αυτής.
Οι φίλοι Ιταλοί φαίνεται ότι προτιμούν το Βιαρέτζο, το πιο όμορφο, όπως λένε, Καρναβάλι της Ιταλίας, λόγω ίσως της αυθεντικότητάς του, από τα υπόλοιπα της χώρας.
Κι εκεί το ξεφάντωμα καλά κρατεί, καθώς το στίγμα των ημερών με αλληλοπειράγματα και αστεία, βάζει στο περιθώριο τη σοβαρότητα και τη μουνταμάρα του χειμώνα.


Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός