Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Το Καρναβάλι στην Ευρώπη


Εκτός από τη Βραζιλία και την Ιταλία, άλλοι κοντινοί σχετικά προορισμοί για τον εορτασμό του Καρνάβαλου είναι: η Αγγλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Ισπανία.
Το Καρναβάλι στο Λονδίνο διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Notting Hill. Γνωστά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής συμμετέχουν στους ξέφρενους ρυθμούς του Καρναβαλιού, που προήλθε από μια έμπνευση των μεταναστών από την Καραϊβική για να ξεχνούν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν στην καινούργια τους πατρίδα.


Στην πόλη Μπενς (περίπου μία ώρα νότια των Βρυξελλών), πραγματοποιείται το πιο διάσημο καρναβάλι του Βελγίου. Ο Gille, φοράει κοστούμι στο χρώμα του άχυρου, πάνω στο οποίο διακρίνει κανείς λιοντάρια, αστέρια, κορόνες σε έντονα χρώματα, κόκκινο, κίτρινο και μαύρο, ένα λευκό καπέλο με φτερά (ζυγίζει τριάμισι κιλά και φτάνει το ενάμισι μέτρο) και πολλά βαριά κουδούνια.
Οι φαντασμαγορικές στολές, οι Πιερότοι και οι Αρλεκίνοι, θα κλέψουν τις εντυπώσεις σας όπως επίσης και ο πορτοκαλοπόλεμος (800 άντρες και αγόρια συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και πετούν πορτοκάλια στους θεατές), ένα έθιμο που θα βιώσετε αν βρεθείτε σε κάποια πόλη του Βελγίου.


Το εντυπωσιακό και με μεγάλη ιστορία καρναβάλι της Νίκαιας, στη Γαλλία, είναι μια ακόμη προτίμηση των «καρναβαλιστών».
Οι παρελάσεις μεταμφιεσμένων και αρμάτων στολισμένων από 4.000-5.000 φρέσκα λουλούδια, κυρίως μιμόζα (σύμβολο της Νίκαιας), 7 μέτρων μήκους, 2 μέτρων πλάτους και 6 μέτρων ύψους, ο στολισμός της πόλης με γιρλάντες και χιλιάδες πολύχρωμα φωτάκια και το άφθονο κομφετί, συνθέτουν το Καρναβάλι της Νίκαιας.
Το κοινό του καρναβαλιού πληρώνει ένα συμβολικό εισιτήριο για να μπορεί να παρακολουθήσει το θέαμα αναπαυτικά! Για το λόγο αυτό στήνονται καρέκλες και εξέδρες κατά μήκος των δρόμων.
Η «πέμπτη εποχή» του χρόνου, το ενδέκατο λεπτό της ενδέκατης ώρας της ενδέκατης ημέρας του ενδέκατου μήνα, όταν ο Πρίγκιπας, ο Χωριάτης και μια Παρθένα (τρία συμβολικά πρόσωπα του Καρναβαλιού) παρουσιαστούν, έρχεται το Καρναβάλι στην Κολωνία, στη Γερμανία.
Στο Μόναχο, στο Ντύσελντορ και στο Μάιντς τα κύρια χαρακτηριστικά του Καρναβαλιού είναι: οι παρελάσεις, οι χοροί, τα αχαλίνωτα πάρτι και τι άλλο, από πολλή μα πάρα πολλή μπίρα!!!
Στην Ελβετία τώρα, τα ξημερώματα, όταν τα φώτα ανάβουν, οι μουσικοί και τα τύμπανα κάνουν την εμφάνιση τους, σημαίνει Αποκριά, με πρωταγωνιστικό χαρακτήρα τριών μυθολογικών φιγούρων, που οι ντόπιοι θεωρούν ότι διώχνουν τον χειμώνα.


Όταν πια ξημερώσει, οι κάτοικοι τρέχουν σε μικρά εστιατόρια που έχουν ανοίξει ειδικά για αυτή την περίοδο και γεύονται τη mehlsuppe (σούπα από αλεύρι) και ένα παραδοσιακό γλυκό από κρεμμύδι, το οποίο συνοδεύεται από καφέ και πολλούς μεζέδες.
Τέλος, στη Σολσόνα της Ισπανίας, τεράστια ανδρείκελα από συμπιεσμένο χαρτί καίγονται και κάνουν τη νύχτα μέρα. Και εδώ οι παρελάσεις, οι χοροί στους δρόμους της πόλης, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του Καρναβαλιού.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός