Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Νέες κυκλοφορίες από εκδόσεις ΜΙΝΩΑ για ενήλικες



Βιβλία που θα σας κρατήσουν την πιο τέλεια συντροφιά…


«Απατηλή σελήνη - Βερόνα, 1943»
ΜΠΕΝ ΠΑΣΤΟΡ
Σειρά: Ιστορικό μυθιστόρημα μυστηρίου
Μεταφρασμένο σε 12 γλώσσες
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
ISBN: 978-618-02-1261-7
Σελίδες: 360
Τιμή:  15,50 €
Μετά το Lumen, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το δεύτερο βιβλίο τη σειράς ιστορικών μυθιστορημάτων μυστηρίου, με πρωταγωνιστή τον αξιωματικό Μάρτιν Μπόρα. Στην Απατηλή σελήνη η βραβευμένη Μπεν Πάστορ, υπερβαίνοντας κατά πολύ το πλαίσιο ενός κοινού αστυνομικού μυθιστορήματος, αποτυπώνει μια συναρπαστική ιστορία που εκτυλίσσεται σε μία από τις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας του 20ού αιώνα.
Ιταλία, Σεπτέμβριος 1943. Η κυβέρνηση της χώρας αλλάζει στρατόπεδο και κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία. Ο ιταλικός βορράς ελέγχεται από τους φασίστες, ανδρείκελα των Γερμανών· ο νότος έχει απελευθερωθεί από τους Συμμάχους, οι δυνάμεις των οποίων συναντούν ισχυρή αντίσταση καθώς επιχειρούν να κινηθούν βόρεια.
Έχοντας επιζήσει από την κόλαση του ρωσικού μετώπου, ο αξιωματικός Μάρτιν Μπόρα μετατίθεται στη Βερόνα και διατάσσεται να ερευνήσει τη δολοφονία ενός διακεκριμένου τοπικού στελέχους των φασιστών. Πρόκειται για μια παράξενη υπόθεση που απειλεί να πλήξει τη δημόσια εικόνα του καθεστώτος. Οι πρώτες υποψίες στρέφονται στην Κλάρα, τη νεαρή χήρα του θύματος.
Σε μικρή απόσταση από το αρχηγείο του Μπόρα, ο επιθεωρητής της ιταλικής αστυνομίας Σάντρο Γκουίντι βρίσκεται ήδη στο κυνήγι ενός ιδιόρρυθμου κατά συρροήν δολοφόνου. Οι δύο άντρες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εξιχνίαση των εγκλημάτων, όμως ο Μπόρα, αντιμετωπίζοντας προβλήματα εξαιτίας της αντίστασής του απέναντι στις μεθόδους των SS, οφείλει να είναι επιφυλακτικός.
Με φόντο τον αγώνα των Συμμάχων εναντίον των φασιστικών  δυνάμεων και την τραγωδία του Ολοκαυτώματος, ξεκινά μια αγωνιώδης καταδίωξη για  την ανακάλυψη των δολοφόνων.


«Ακλόνητος βράχος - Σφακτηρία 425 π.Χ.»
ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΙΚΑΣΤΡΟ
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
ISBN: 978-618-02-1290-7
Σελίδες: 480
Τιμή: 11,10 €
Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας το γνωστό ιστορικό μυθιστόρημα του Νικάστρο Ακλόνητος βράχος, το οποίο έχει φτάσει τα 10.000 αντίτυπα. Ο συγγραφέας, μετά από προσεκτική έρευνα και μελέτη, με ρεαλιστικές περιγραφές και άριστες σκιαγραφήσεις συμπεριφορών καταφέρνει να συνθέσει ένα μυθιστόρημα που θα αποζημιώσει τους λάτρεις του καλού ιστορικού μυθιστορήματος.
Σφακτηρία 425 π.Χ.
Ενώ μαίνεται ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, η δραματικότερη περίοδος της Κλασικής Αρχαιότητας, δύο αδέρφια βρίσκονται ανάμεσα στους Σπαρτιάτες που πολιορκούνται απ’ τα αθηναϊκά πλοία σ’ ένα μικρό κομμάτι γης στη νοτιοδυτική Ελλάδα. Παρόλο που έχουν αποκλειστεί και δεν υπάρχει ελπίδα να ανεφοδιαστούν με προμήθειες, οι Σπαρτιάτες ορκίζονται να υπερασπιστούν τη στρατιωτική τους παράδοση και να μην υποχωρήσουν. Στη γυμνή γη της Σφακτηρίας θα γραφτεί ένα σημαντικό, αν και άγνωστο σήμερα, επεισόδιο του Πολέμου. Μια πολιορκία που δεν δοκίμασε μόνο τη στρατιωτική ικανότητα και ανδρεία των άριστα εκπαιδευμένων Σπαρτιατών, αλλά έβαλε σε δοκιμασία και μια ολόκληρη στάση ζωής…


«ΠΛΑΤΩΝ- Η Δίκη του Σωκράτη
Ευθύφρων – Απολογία – Κρίτων»
Πρόλογος – Απόδοση στα νέα ελληνικά: Τάκης Θεοδωρακόπουλος
ΣΕΙΡΑ: ΦΑΡΟΙ ΙΔΕΩΝ
ISBN: 978-618-02-1245-7
Σελίδες: 136
Τιμή: 10,99€
Ένα νέο πολύτιμο έργο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας στη σειρά «Φάροι Ιδεών». Με πρόλογο και απόδοση στα νέα ελληνικά του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου, τα τρία κείμενα του Πλάτωνα που καταγράφουν τα περιστατικά της δίκης του Σωκράτη συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ωραιότερα κείμενα που ζουν στις βιβλιοθήκες μας.
Η δίκη και η καταδίκη του Σωκράτη είναι ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά που μας κληροδότησε η Αθήνα του 5ου αιώνα. Ήταν η δίκη του πολιτική; Γιατί ο ίδιος ειρωνεύθηκε τους δικαστές του; Γιατί η Αθήνα –καταπονημένη από τον μακροχρόνιο πόλεμο με τη Σπάρτη, ταπεινωμένη από την ήττα της– πήρε την απόφαση να θανατώσει έναν εβδομηντάχρονο φιλόσοφο;
Η Δίκη του Σωκράτη ίσως ήταν η πρώτη δίκη πολιτικής ορθότητας στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού. Ο Σωκράτης δεν ήταν πολιτικώς ορθός και η στάση που κράτησε στο δικαστήριο εξακολουθεί να ενοχλεί την πολιτική ορθότητα του νομικού πολιτισμού μας.
Τη χρονική στιγμή που ολόκληρος ο πολιτισμός μας κινδυνεύει να βυθιστεί σ’ έναν αέναο κύκλο βίας και ακραίων φανατισμών, η στάση του Σωκράτη μοιάζει με αναγκαία συνθήκη της όποιας ελευθερίας μάς έχει απομείνει. Και γι’ αυτό είναι σύγχρονός μας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ «ΦΑΡΟΙ ΙΔΕΩΝ»
Στόχος της σειράς Φάροι Ιδεών είναι νέοι αλλά και ώριμοι αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με διαχρονικά έργα σημαντικών συγγραφέων, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης. Έργα τα οποία ακριβώς λόγω της διαχρονικής επικαιρότητάς τους αποτελούν φάρους προσανατολισμού στις σημερινές προκλήσεις και ίσως μας δίνουν απαντήσεις σε χρόνια διλήμματα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Τα βιβλία αυτά προλογίζουν διακεκριμένες προσωπικότητες ευρέος φάσματος της ελληνικής κοινωνίας που καλύπτουν την οικονομική, πολιτική, επιστημονική και πολιτιστική δραστηριότητα της χώρας μας.
 Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε έμπνευση, ερεθίσματα και κίνητρα για να εμβαθύνουμε, να στοχαστούμε μέσα στις θύελλες μιας ολοένα και πιο σύνθετης πολύπλοκης πραγματικότητας. Τα βιβλία της σειράς Φάροι Ιδεών αποτελούν οδοδείκτες στην προσπάθεια να ξεδιαλύνουμε λίγο το αίνιγμα της ζωής, να φωτίσουμε το μυστήριό της και να διευρύνουμε τα όρια της κατανόησης του κόσμου και των ανθρώπων.


«Καταδίωξη στη Βενετία»
ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΧΑΪΣΜΙΘ
Μετάφραση: Βασίλης Πουλάκος
ISBN: 978-618-02-1310-2
Σελίδες: 376
Τιμή: 14,40 €
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ψυχολογικά θρίλερ της Πατρίσια Χάισμιθ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας με νέο εξώφυλλο, σε αναθεωρημένη μετάφραση του Βασίλη Πουλάκου.
Η Πατρίσια Χάισμιθ θεωρείται η σημαντικότερη συγγραφέας noir μυθιστορημάτων, ενώ ο Γκράχαμ Γκριν την είχε αποκαλέσει ποιήτρια όχι του φόβου, αλλά της διαρκούς ανησυχίας.
Η Καταδίωξη στη Βενετία αποτελεί ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με σκηνικό τη Βενετία της δεκαετίας του ’60, ενώ έχει χαρακτηριστεί ό,τι πιο ευφυές και ενδιαφέρον υπάρχει στο μυθιστόρημα σήμερα.
Όταν η νεαρή σύζυγος του Ρέι Γκάρετ αυτοκτονεί, ο κόσμος του καταρρέει. Για πρώτη φορά, πρέπει να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Εκτός από τον πόνο του, έχει να αντιμετωπίσει και την οργή του πεθερού του, Έντουαρντ Κόουλμαν, που πιστεύει πως ο Ρέι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο της κόρης του.
Ο Κόουλμαν πυροβολεί τον Ρέι και, νομίζοντάς τον νεκρό, φεύγει για τη Βενετία. Ο Ρέι όμως θα τον ακολουθήσει, ελπίζοντας να αποδείξει την αθωότητά του. Μέσα στα σοκάκια της γραφικής πόλης παραμονεύουν ο ένας τον άλλο, ο Κόουλμαν για να εκδικηθεί και ο Ρέι για να ξαλαφρώσει από το βάρος μιας αόριστης ευθύνης. Σε αυτή τη θανάσιμη καταδίωξη οι ρόλοι κυνηγού και κυνηγημένου εναλλάσσονται και η αγωνία κορυφώνεται μέχρι την τελική σύγκρουση.


«Ο μετρ και η Μαργαρίτα»
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΟΥΛΓΚΑΚΟΦ
Μετάφραση από τα ρωσικά - Επίμετρο: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Σειρά: Ξένη Κλασική Λογοτεχνία
ISBN: 978-618-02-1300-3
Σελίδες: 608
Τιμή:  18,80 €
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας, σε νέα μετάφραση από τα ρωσικά της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου, ένα εμβληματικό έργο που δημοσιεύ-θηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, καθιστώντας τον Μπουλγκάκοφ ισάξιο των μεγάλων κλασικών Ντοστογέφσκι, Γκόγκολ, Τολστόι και Τσέχοφ.
   Ο  μετρ και η Μαργαρίτα αποτελεί αναμφίβολα ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο – όσο επίκαιρα μπορούν και παραμένουν πάντοτε το γέλιο, ο έρωτας και ο αντίκτυπος της εξουσίας στη ζωή των ανθρώπων.
Για να ξανασυναντήσει τον άνθρωπο που αγαπά, έναν καταραμένο συγγραφέα κλεισμένο σε άσυλο, η Μαργαρίτα συμφωνεί να παραδώσει την ψυχή της στον Διάβολο. Το μυθιστόρημα Ο μετρ και η Μαργαρίτα αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου του Φάουστ τοποθετημένη στη Μόσχα της δεκαετίας του 1930 και μια από τις πιο συγκινητικές και δυνατές ιστορίες αγάπης που γράφτηκαν ποτέ.
Ο συγγραφέας δούλευε το μυθιστόρημα δώδεκα χρόνια εν μέσω απόλυτης κυριαρχίας της σταλινικής γραφειοκρα- τίας, έχοντας επίγνωση ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να δει εν ζωή την έκδοση του βιβλίου του. Υμνώντας την ελευθερία των καλλιτεχνών εναντίον κάθε μορφής λογοκρισίας, αυτό το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε λογοκριμένες συνέχειες στο λογοτεχνικό περιοδικό Μοσκβά μόλις το 1966. Η πρώτη πλήρης έκδοση σε μορφή βιβλίου πραγματοποιήθηκε το 1973.


«Όταν όλα έχουν ειπωθεί»
ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
ΑΝΝ ΓΚΡΙΦΙΝ
Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου
ISBN: 978-618-02-1293-8
Σελίδες: 352
Τιμή: 15,50 €
Μόλις κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Μίνωας, το συγκινητικό και εντυπωσιακό βιβλίο της Ανν Γκρίφιν, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το ντεμπούτο του 2019 από το περιοδικό Publishers Weekly. Το πρώτο βιβλίο της Ανν Γκρίφιν, Όταν όλα έχουν ειπωθεί, παραμένει από τις αρχές του 2019 το No 1 Best Seller στην Ιρλανδία, ενώ έχει συμπεριληφθεί στο Τοp 10 της Amazon.co.uk στη σύγχρονη λογοτεχνία και αποτελεί ένα από τα 43 πιο δημοφιλή αναγνώσματα του Goodreads.
Αν διάλεγες πέντε ξεχωριστά πρόσωπα που σημάδεψαν  τη ζωή σου, ποια θα ήταν αυτά; Αν σήκωνες το ποτήρι σου για να κάνεις μια πρόποση στο καθένα από αυτά,  τι θα τους έλεγες; Και τι θα είχες μάθει για τον εαυτό σου  όταν όλα θα είχαν ειπωθεί;

Στο μπαρ ενός πολυτελούς ξενοδοχείου σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας κάθεται ο ογδοντατετράχρονος Μόρις Χάνιγκαν, έτοιμος να διηγηθεί την ιστορία του. Μόνος, ως συνήθως, σε μια βραδιά θα κάνει πέντε προπόσεις σε πέντε ανθρώπους που σήμαιναν πολλά για αυτόν και καθόρισαν την πορεία της ζωής του. Μέσα από τις ιστορίες που διηγείται –συναισθήματα που ποτέ δεν εκδηλώθηκαν, μια μυστική, καλά κρυμμένη τραγωδία, μια βαθιά αγάπη που ποτέ δεν εκφράστηκε– η ζωή ενός άντρα ξεδιπλώνεται με ένταση, ειλικρίνεια και γενναιότητα.
   Συγκινητικό και συμπονετικό, το ντεμπούτο της πολλά υποσχόμενης νέας συγγραφέως της Ιρλανδίας είναι εντυπωσιακό. Η φωνή του Μόρις Χάνιγκαν θα συνεχίσει να αντηχεί ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η ανάγνωση του βιβλίου, αφότου όλα θα έχουν ειπωθεί.


«Τα 39 σκαλοπάτια»
ΤΖΟΝ ΜΠΙΟΥΚΑΝ
Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
ISBN: 978-618-02-1311-9
Σελίδες: 192
Τιμή: 11,10 €
Ένα από τα πλέον εμβληματικά και επιδραστικά μυθιστορήματα «καταδίωξης» όλων των εποχών, η noir ιστορία του Τζον Μπιούκαν, 39 σκαλοπάτια, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας με νέο εξώφυλλο, σε μετάφραση της Έφης Τσιρώνη.
Ένα δυνατό θρίλερ με διαρκώς κλιμακούμενη ένταση, αινιγματική ατμόσφαιρα, μυστήριο και αγωνία, που επηρέασε μεγάλο αριθμό κινηματο-γραφικών ταινιών και μεταγενέστερων μυθι-στορημάτων κατασκοπείας και «κατα-δίωξης».
Ο Ρίτσαρντ Χάνεϊ έχει γυρίσει πρόσφατα από την Αφρική και ζει στο Λονδίνο μια βαρετή και πληκτική ζωή. Για να ξεγλιστρήσει από την ανία της καθημερινότητας, αποφασίζει να επιστρέψει στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όταν ξαφνικά πληροφορείται την ύπαρξη μιας συνωμοσίας με σκοπό τη δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία θα μπορούσε να εμπλέξει τη Μεγάλη Βρετανία σε πόλεμο.
Όταν, λίγες μέρες αργότερα, ανακαλύπτει στο διαμέρισμά του δολοφονημένο τον Αμερικανό ο οποίος του είχε δώσει την πληροφορία, μετατρέπεται σε βασικό ύποπτο του φόνου. Ο Χάνεϊ δραπετεύει στην ύπαιθρο της Σκοτίας, όπου τόσο η βρετανική αστυνομία όσο και μια ομάδα αδίστακτων Γερμανών κατασκόπων, αποφασισμένων να κλέψουν τα στρατηγικά σχέδια της Βρετανίας, εξαπολύουν εναντίον του ανελέητο ανθρωποκυνηγητό. Ο ήρωας του βιβλίου προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του αλλά και να κρατηθεί στη ζωή.