Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Πώς θα εμπνεύσετε το παιδί σας να αγαπήσει τα βιβλία από κούνια…



Μη διστάσετε να το κάνετε βιβλιοφάγο, κυριολεκτικά και μεταφορικά...

Στην εποχή που η ψηφιακή τεχνολογία σαρώνει τα παραδοσιακά μέσα, έχετε πολλούς καλούς λόγους να μυήσετε το παιδί σας στη μαγεία ενός βιβλίου.
Τα οφέλη της ανάγνωσης
Σύμφωνα με μια μελέτη του Γέιλ, για παράδειγμα, όσοι διαβάζουν βιβλία ζουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερα από τους συνομηλίκους τους. Ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση μυθιστορημάτων ενισχύει την ικανότητά μας να κατανοούμε τους άλλους και συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη χαρά της ανάγνωσης καθεαυτή, που γνωρίζουμε πολύ καλά όσοι μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι με γεμάτη βιβλιοθήκη.
Δεν είναι ποτέ υπερβολικά νωρίς για να μυήσουμε το παιδί μας στη μαγεία των βιβλίων, αφήνοντάς το ακόμα και να μασουλήσει τις σελίδες του.
«Η ανάγνωση και η αγάπη για τα βιβλία είναι μέρη της διαδικασίας της μάθησης. Τα παιδιά μαθαίνουν ακούγοντάς σας να τους διαβάζετε το κείμενο ενός βιβλίου και προσπαθώντας να επαναλάβουν ό,τι λέτε. Μαθαίνουν επίσης ότι οι λέξεις και οι εικόνες σε μια σελίδα έχουν ένα νόημα στην αληθινή ζωή», εξηγεί η Nina Lindsey, πρόεδρος της αμερικανικής Ένωσης Υπηρεσιών Παιδικών Βιβλιοθηκών. «Σε αυτή τη διαδικασία έχουν σημασία και η γεύση και η αφή. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τα βιβλία μέσα από όλες τις αισθήσεις τους».
Η Lindsey τονίζει ότι οι αισθήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επαφή ενός μωρού με το βιβλίο. Ακόμα και αν το βρέφος  σκίσει τις σελίδες του, το μασήσει ή το πετάξει κάτω, αξίζει να θυσιάσουμε μερικά βιβλία προκειμένου να αναθρέψουμε έναν μικρό βιβλιοφάγο.
Μεγαλώνοντας παιδιά που αγαπούν τα βιβλία
Όπως εξηγεί η Lindsay, τα μωρά γοητεύονται από την απλότητα. Η ίδια λοιπόν συμβουλεύει να αναζητήσουμε βιβλία με μια εικόνα ανά σελίδα, που κάνει έντονη αντίθεση με το φόντο, και ελάχιστες λέξεις. Αν μάλιστα η εικονογράφηση δείχνει άλλα μωρά, ακόμα καλύτερα. Η πλοκή, αντιθέτως, είναι προαιρετική. Παρόλο που τα παιδιά κάθε ηλικίας ξέρουν να εκτιμούν ένα καλό βιβλίο, μόλις από τα τρία χρόνια και μετά αρχίζουν να εκτιμούν μια καλή ιστορία.
Καλό είναι, επίσης, να βάλουμε την ανάγνωση ενός βιβλίου στο πρόγραμμα της ημέρας. Η επανάληψη, όσο μονότονη κι αν είναι για το γονιό, είναι σημαντική για το παιδί. «Σκεφτείτε τι κερδίζει το παιδί σας από αυτή τη δραστηριότητα. Ανακαλύψτε τι του προκαλεί το ενδιαφέρον και το κάνει χαρούμενο», προτρέπει η Lindsay.

Εξίσου σημαντικό είναι να λειτουργήσουμε κι εμείς οι ίδιοι ως πρότυπα. Αν ενώ το παιδί μας παίζει με ασφάλεια στο δωμάτιό του, εμείς καθόμαστε δίπλα του, στην πολυθρόνα, και ξεφυλλίζουμε ένα μυθιστόρημα, έστω και χωρίς να το συνειδητοποιούμε του δίνουμε το παράδειγμα… (childit.gr)