Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

5 φράσεις στα λατινικά που χρησιμοποιούνται ακόμα…


Παρότι είναι μια νεκρή πλέον γλώσσα, τα λατινικά...
συνεχίζουν ακόμα να χρησιμοποιούνται μέσω διαφόρων εκφράσεων, οι οποίες έχουν διατηρηθεί με το πέρασμα των χρόνων και διατηρούνται αυτούσιες.
Πέντε διάσημες φράσεις στα λατινικά που χρησιμοποιούνται ακόμα:
Alter ego: Η φράση «alter ego» αποδίδεται στον Κικέρωνα, ο οποίος φαίνεται ότι τη δανείστηκε από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει ένας «δεύτερος εαυτός», ένα «άλλο εγώ». Η σημασία του δεν έχει διαφοροποιηθεί, καθώς υποδηλώνει τον άλλο μας εαυτό, ένα κρυμμένο κομμάτι της προσωπικότητάς μας, ή κάποιο άλλο πρόσωπο το οποίο μας συμπληρώνει, σύμφωνα με τον ιστότοπο perierga.
Status quo: Η φράση «status quo» σημαίνει «η κατάσταση στην οποία» και με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιείται και σήμερα. Με άλλα λόγια, δηλώνει την κατάσταση που επικρατεί.
De facto: Η φράση «de facto» σημαίνει «από το γεγονός». Η ερμηνεία της, δηλώνει κάτι που συμβαίνει, είναι πραγματικό κι αληθινό.
Mea culpa: Η φράση «mea culpa» χρησιμοποιείται όταν θέλει κάποιος να δηλώσει ότι έκανε κάποιο λάθος, ότι έσφαλε, καθώς η κυριολεκτική μετάφραση της φράσης είναι «λάθος μου».

Persona non grata: Η φράση «persona non grata» σημαίνει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι κάποιος είναι ανεπιθύμητος… (iefimerida.gr)