Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Η Έλενα Λαγάρα απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Έχοντας τις αναμνήσεις της ως «…ξάγρυπνες νύχτες...
αγκαλιά με παραμύθια», η Έλενα ερχόμενη στην αυλή μας, μας μίλησε με τη γλώσσα της καρδιάς της, δίχως πολλά λόγια και αναλύσεις.

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Οι ξάγρυπνες νύχτες αγκαλιά με παραμύθια.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Ο μοναδικός Πινόκιο. Η μεταμόρφωση ενός κομματιού ξύλου σε αυτό το υπέροχο πλάσμα με μάγευε πάντα.

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας; Πιστεύω πως ναι. Ξεδιπλώνω την ψυχή μου και μοιραία αποτυπώνω πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μου στο χαρτί.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Την παντελή έλλειψη ζήλειας.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Η ανυπομονησία.

Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας; Σίγουρα είναι εξαιρετικός γραφιάς, όμως προσπαθώ συχνά να παρεμβαίνω στα γραμμένα της.

Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας; Με πολύ αγάπη.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Υπάρχει φυσικά και μάλιστα στα πρώτα λήμματα.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Προσπαθώ να μοιράσω τον χρόνο μου ανάμεσα στην οικογένεια, αγαπημένους φίλους και το επόμενο βιβλίο που ήδη ξεκίνησα να γράφω.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας; «Η πολίτικη κουζίνα». Με επιστρέφει νοσταλγικά σε διηγήσεις της γιαγιάς μου.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Ένα χάλκινο φυλλαράκι κισσού που δεν αποχωρίζομαι ποτέ.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; Η ζωή σε πάει πάντα όπου θέλει εκείνη.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Η Τέχνη αποδεικνύεται ανώτερη πάντα από κάθε εξουσία. Δυνατότερη και πρωτοπόρα.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας δυσκολεύεται να αγκαλιάσει το βιβλίο; Οι Έλληνες πιστεύω αγαπούν πολύ το βιβλίο. Ίσως οι ρυθμοί ζωής, κάποιες παγιωμένες συνήθειες μας, αφήνουν λιγότερο χρόνο για την ανάγνωση κάποιου βιβλίου.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Τον αντικαπνιστικό νόμο με σεβασμό όμως και στις δύο πλευρές.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Μια πολύχρωμη Chrysiridia Μαδαγασκάρης πεταλούδα.

Πιστεύετε στα όνειρα; Πιστεύω αρκετά. Μερικές φορές μου καθορίζουν ακόμη και την διάθεση ολόκληρης της ημέρας.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να ρουφήξει κάθε χαρά της παιδικότητας του, να μην ξεχάσει όμως να εξοπλιστεί με όλα τα εφόδια γνώσεων για το πέρασμα στην ενηλικίωση.


Γεννήθηκα στον Βόλο, μεγάλωσα στην Αθήνα, όμως από πολύ μικρή ηλικία οι συχνές μετακομίσεις και τα μακρινά ταξίδια έγιναν μέρος της ζωής μου γεμίζοντας
με μοναδικές εικόνες και εμπειρίες.
Πάντα μαγευόμουν από ιστορίες χαμένων πολιτισμών, τούς καμβάδες των αναγεννησιακών ζωγράφων, τα εκθέματα στις προθήκες των μουσείων, πράγμα
που με οδήγησε σύντομα στο να εγκαταλείψω τις σπουδές ως κοινωνική λειτουργός στο ΑΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης, για να αφιερωθώ στην συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.
Εργάστηκα σε ανασκαφές, μουσεία και συχνά σε ιδιωτικές συλλογές συλλεκτών
για συντήρηση και εκτίμηση των κειμηλίων τους.
Η ζωγραφική, η φωτογραφία τοπίου και η κατασκευή ψηφιδωτών είναι οι ενασχολήσεις μου στον ελεύθερο χρόνο. Τα τελευταία επτά χρόνια ζω μόνιμα στο Βέλγιο. Το βιβλίο «Παρένθετη Απολογία» γράφτηκε για όσους συνεχίζουν να πιστεύουν πως στα όνειρα δεν υπάρχει καμία διάκριση. Επιτρέπονται σε κάθε ψυχή μιας και όλοι έχουμε το δικαίωμα να βιώσουμε τις επιθυμίες μας, ο καθένας αξίζει την ευτυχία που ποθεί.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)