Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Άρχισες να ξεφλουδάς σα φίδι; Σταμάτα το...


Ύστερα από αρκετή ώρα έκθεσης στον ήλιο, ενδέχεται να παρατηρήσετε κάψιμο στο δέρμα και λίγες μέρες μετά να δείτε ότι στο σημείο που καήκατε, ξεφλουδίζετε.
Το δέρμα που ξεφλουδίζει όχι μόνο δεν είναι ελκυστικό, αλλά μπορεί να είναι και αρκετά επώδυνο.
Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε το ξεφλούδισμα και τις δυσάρεστες συνέπειες του...



Δροσίστε το σημείο
Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μπείτε στο μπάνιο για ένα κρύο ντους. Το κρύο νερό θα βοηθήσει το δέρμα σας να δροσιστεί και να ηρεμήσει, επιβραδύνοντας τη διαδικασία του ξεφλουδίσματος. Όταν πάτε να στεγνώσετε έπειτα το δέρμα, σιγουρευτείτε ότι περνάτε από το σημείο ταμποναριστά μια καθαρή και μαλακή πετσέτα, χωρίς να τρίβετε την περιοχή που ξεφλουδίζει. Τρίβοντας το δέρμα σας, θα επιταχύνετε και θα εξαπλώσετε το ξεφλούδισμα και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν θέλετε.

Σταματήστε τη φαγούρα
Πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε το ξύσιμο του δέρματος όταν ξεφλουδίζει, γιατί μπορεί να προκαλέσετε μόνιμη ζημιά στο δέρμα σας, δημιουργώντας ουλές. Αν νιώσετε την ανάγκη να ξύσετε το δέρμα σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε λίγο πάγο για να ασθενήσετε την αίσθηση του κνησμού. Βάλτε δυο παγάκια μέσα σε ένα μαλακό κομμάτι υφάσματος και τοποθετήστε το ύφασμα απαλά πάνω στην πάσχουσα περιοχή. Λογικά, η αίσθηση του κνησμού θα υποχωρήσει μόλις ο πάγος αρχίσει να δροσίζει το δέρμα.

Ενυδατώστε το δέρμα
Μόλις βγείτε από το μπάνιο και στεγνώσετε το δέρμα σας, βάλτε μια ενυδατική κρέμα στο σώμα και προσπαθήστε η κρέμα να είναι ειδική για εγκαύματα ή για δέρμα που ξεφλουδίζει. Γενικά, η κρέμα σας θα πρέπει να περιέχει aloe vera, που απαλύνει τον πόνο, μειώνει τη φλεγμονή και επιβραδύνει το ξεφλούδισμα. Η aloe vera είναι ένα φυσικό εκχύλισμα κάκτου που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια τώρα για τις θεραπευτικές του ικανότητες. Μπορείτε να αγοράσετε και aloe vera 100% φυσική και να τη βάλετε απευθείας πάνω στο ξεφλουδισμένο δέρμα για να επιταχύνετε την επούλωση, να καταπολεμήσετε τον πόνο και να αποφύγετε τη μόλυνση.

Πίνετε νερό
Αφού αρχικά έχετε απαλύνει το δέρμα σας εξωτερικά, ήρθε η ώρα να το κάνετε και εκ των έσω. Φυσικά, τίποτα δεν βοηθάει περισσότερο το δέρμα όσο ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Το υγιές δέρμα πρέπει να είναι ενυδατωμένο, γι' αυτό όταν το δέρμα καταστρέφεται, όπως μετά από ένα έγκαυμα, το νερό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό. Πίνετε πολύ νερό για να δώσετε στο δέρμα σας ό,τι χρειάζεται για να μπορέσει να επουλωθεί και να γιατρευτεί. Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας αρχίζει να ξεφλουδίζει, σιγουρευτείτε ότι πίνετε οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα.

Μην το ξεφλουδίζετε εσείς
Το δέρμα που ξεφλουδίζει δεν είναι μόνο επώδυνο, αλλά είναι και ένα άσχημο θέαμα που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Το ξεφλουδισμένο δέρμα μπορεί να μολυνθεί αν το ξύσετε ή αν προσπαθήσετε να το ξεφλουδίσετε εσείς με το ζόρι. Αν υπάρχει κάποιο κομμάτι πέτσας του δέρματος που κρέμεται και θέλετε να το αφαιρέσετε, μην το τραβήξετε, όσο κι αν μπαίνετε στον πειρασμό. Αντ’ αυτού, πάρτε ένα μικρό ψαλίδι και αφαιρέστε το προσεκτικά, αλλά σιγουρευτείτε ότι κόβετε μόνο το νεκρό δέρμα κι όχι κομμάτι που προσπαθεί να επουλωθεί. Μόλις αφαιρέσετε το νεκρό δέρμα, βάλτε μια αλοιφή στην περιοχή και αφήστε την να απορροφηθεί.

Προλάβετε τις ουλές
Μειώστε τον κνησμό που επέρχεται με το ξεφλούδισμα και ενυδατώστε το δέρμα σας κάνοντας ένα δροσιστικό μπάνιο με κολλοειδές αλεύρι βρώμης, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε πολλά φαρμακεία. Για την αποφυγή των ουλών, την επιτάχυνση της επούλωσης και τη μείωση της μακροπρόθεσμης καταστροφής του δέρματος, πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης C και βιταμίνης Ε, ενώ μπορείτε να προσθέσετε τοπικά κρέμα βιταμίνης Ε για να μειώσετε τις πιθανότητες σχηματισμού ουλών.

Να είστε προετοιμασμένες!
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, γι' αυτό κάντε σωστό προγραμματισμό προκειμένου να αποφύγετε το έγκαυμα από τον ήλιο. Αν το δέρμα σας αρχίσει να ξεφλουδίζει, αυτό σημαίνει ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει. Επομένως, προτού εκτεθείτε στον ήλιο, φοράτε πάντοτε αντηλιακό για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

Αν μπείτε στη θάλασσα, ανανεώστε το αντηλιακό σας όσες φορές χρειαστεί κι όταν το απλώνετε στο σώμα σας να είστε προσεκτικοί για να μη λησμονήσετε περιοχές του σώματος που σας φαίνεται ότι δεν έχουν ανάγκη αντηλιακού και τελικά καίγονται... (newsbeast)