Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Καπνίζεις; Ποιες τροφές σε προστατεύουν απ’ τον καρκίνο...


Τα κρεμμύδια, αλλά και τα μήλα, τα μούρα, το σπανάκι, τα λάχανα και το μπρόκολο παρέχουν σημαντική προστασία από τον καρκίνο του παγκρέατος, ιδίως στους καπνιστές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το όφελος αποδίδεται σε μία ομάδα ουσιών που περιέχουν...

αυτά και άλλα φυτικά τρόφιμα – τις φλαβονόλες.
Ερευνητές από το Γερμανικό Ίδρυμα Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, στο Ρέεμπρουκε, παρουσίασαν μελέτη με 183.518 κατοίκους της Καλιφόρνια και της Χαβάι, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR) το οποίο διεξάγεται στο Λος Άντζελες.
Όπως είπαν, η πορεία της υγείας των εθελοντών παρακολουθήθηκε επί 8 χρόνια κατά μέσον όρο. Οι 529 από αυτούς ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος. Όσοι εθελοντές κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβονόλες είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες.
Ειδικά στους καπνιστές, όμως, παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου, ίσως διότι ούτως ή άλλως κινδυνεύουν περισσότερο από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Στην πραγματικότητα, οι καπνιστές που κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβονόλες είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του παγκρέατος σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν ελάχιστες φλαβονόλες.

Το κάπνισμα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μοναδικό γνωστό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος ... (madata)