Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η ελληνική ροκ μουσική... «Ευτυχώς...»!!!


Η Rock and roll εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο στη δεκαετία του 1950 και του '60, εισέρχρεται στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του '60. Ελληνική εκτελεστές στον τομέα της ροκ συμπεριλαμβανομένου του Jimi Quidd (Jimmy Χατζηδημητρίου, αργότερα μέλος των The Dots και παραγωγός για τους Bad Brains), και ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της ελληνικής folk-rock και της ροκ. Η ελληνική ροκ ξεκίνησε...

στις αρχές του 1960 με τη δημιουργία των διαφόρων αγγλόφωνων συγκροτημάτων pop-rock, όπως οι The Forminx, The Idols και oι The Olympians.
Στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα σχηματίστηκαν οι Aphrodite's Child, μία από τις πιο σημαντικές και επιτυχημένες ελληνικές ροκ μπάντες: με το άλμπουμ τους It's Five O'Clock (1969) πέτυχαν παγκόσμια φήμη. Μια άλλη πτυχή της ελληνικής ροκ στα τέλη της δεκαετίας του 1960, κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος συνδύασε την ελληνική λαϊκή μουσική με ροκ στοιχεία.
Η ελληνική ροκ πρώτα κορυφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, ενώ η Ελλάδα εξακολουθούσε να κυβερνάται από στρατιωτική δικτατορία. Συγκροτήματα συμπεριλαμβάνομένων των Socrates Drank The Conium (αγγλόφωνο προοδευτικό rock), των Nostradamos, των Exadahtylos (πολιτικό / σατιρικό στίχο), των Pelóma Bokioú , οι Poll (folk με τις φωνητικές αρμονίες, ελληνικό στίχο).


Ο Κώστας Τουρνάς είναι ένας από τους πρωτοπόρους της ελληνικής ροκ. Είναι ένας τραγουδιστής και συνθέτης πολλών επιτυχιών της δεκαετίας του '70 με μια μακρά καριέρα και μια σειρά από επιτυχίες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.Το προοδευτικό-ψυχεδελικό σολο αλμπουμ του το 1972 Απέραντα Χωράφια θεωρείται ένα ορόσημο της ελληνικής ροκ και μια πράξη αντίστασης ενάντια στη χούντα που κυβερνούσε την Ελλάδα εκείνη την εποχή.
Ο Τουρνάς μαζί με τον Robert Williams και τον Σταύρο Λογαρίδη, συν-ιδρυτές του θρυλικού Poll ροκ συγκρότημα, δημιούργησε ένα κύμα μουσικής που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και πήρε τη μουσική σκηνή της Αθήνας από τη καταιγίδα. Η μουσική τους αντήχησε με τα νέα και δημιουργικά τραγούδια που εξακολουθούν να παραμένουν στην ιστορία του ελληνικού ροκ. Η πτώση της δικτατορίας ακολούθησε απο την πολιτιστική κυριαρχία των αριστερών διανοουμένων, αν και η κυβέρνηση ήταν ακόμη μέτρια δεξιά. Γι 'αυτούς, ροκ ήταν ένα «εισαγόμενη» (ξενόφερτη) μορφή της μουσικής και, αντίθετα εκείνοι προωθούσαν τη μουσική με βάση τις τοπικές παραδόσεις, όπως οι συνθέσεις του Θεοδωράκη.
Ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες ροκ στη δεκαετία ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο οποίος κατάφερε να συγχωνεύσει τη μουσική ροκ με ελληνικό στίχο.Ακόμα ενας άλλος σημαντικός μουσικός που πειραματίστηκε με ελληνικό στίχο ήταν ο Νικόλας Άσιμος, ο οποίος κατέγραψε τις πρώτες παράνομες ταινίες του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Η ελληνική ροκ αναβίωσε στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, με το πρώτο punk και new wave συγκροτήματα, καθώς και ορισμένοι παλαιότεροι καλλιτέχνες.


Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, υπάρχει ένας μουσικός εμπλουτισμός στην σκηνή καθώς ανθούσαν όλο και περισσότερα συγκροτήματα, παρά την εκτεταμένη λογοκρισία σχετικά με τις μορφές της τέχνης που τα επόμενα χρόνια σταδιακά σταμάτησε. Ένα παράδειγμα αυτής της εποχής είναι οι Μουσικές Ταξιαρχίες , με τραγουδιστή τον Τζίμη Πανούση.
Το στιχουργικό περιεχόμενο της μπάντας για το χρονικό διάστημα θεωρήθηκε ότι ποικίλει από τη χιουμοριστική και ελαφρά σατιρική σε κριτική για την πολιτική ζωή της Ελλάδα, ωστόσο, η μπάντα έπαιξε μουσική με πλούσιο μουσικό περιεχόμενο,ένα μείγμα πολλών επιρροών, εκτός από ροκ, όπως η reggae και funk.Ο Παύλος Σιδηρόπουλος πέρασε τη δεκαετία σχηματίζοντας το συγκρότημα «Απροσάρμοστους» και έκανε μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ του με αυτούς.
Στις αρχές του 1981, ένα νέο συγκρότημα οι «Φατμέ» σχηματίστηκε που συνδύαζε πολύ δημιουργικά στοιχεία από την ελληνική λαϊκή μουσική και ροκ για πρώτη φορά.Ο τραγουδιστής τους ήταν ο Νίκος Πορτοκάλογλου ο οποίος εξακολουθεί να είναι ένας τραγουδιστής εγγραφής / τραγουδοποιός με μεγάλη επιτυχία.
Αν και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε την καριέρα του στη δεκαετία του '70, δεν ήταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80 που απόκτησε τεράστια δημοτικότητα και έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες τραγουδιστές της ροκ. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι ακόμα ενεργός και συνεχίζει να απελευθερώνει επιτυχημένα άλμπουμ. Με τη δεύτερη γενιά, η σκηνή που παράγει, επίσης, μερικούς από τους καλύτερους ηλεκτρικούς κιθαρίστες, όπως ο Χριστόφορος Κροκίδης και ο Σπύρος Πάζιος που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε διάφορα έργα.


Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μια μπάντα που ονομαζόταν «The Last Drive» εμφανίστηκε, των οποίων η εξαιρετική απόδοση τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς επηρέασε βαθιά τη μουσική σκηνή. Το 1985 ήταν η μεγάλη γέννηση της σύγχρονης ελληνικής ροκ όπως είναι γνωστή σήμερα, και αυτό χάρη σε ένα συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη: οι «Τρύπες» με το πρώτο τους άλμπουμ και δύο χρόνια αργότερα, το 1987, ένα τρίο-μπάντα που ονομαζόταν ‘’Μωρά στη Φωτιά’’ .
 Η μπάντα παίζει ένα συνδυασμό του new wave, punk, μαλακού και σκληρού ροκ. Άλλα υπο-είδη της rock προέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου: Heavy metal, rock punk και indie rock αποκτήσαν δημοτικότητα. Ελληνικές metal μπάντες όπως οι «Spitfire» (παραδοσιακό heavy metal) και πρωτοπόροι του black metal ήχου τους «Rotting Christ» και «Varathron», εμφανίστηκε στη δεκαετία του.
Η δεκαετία του 1990 είναι όταν η ελληνική ροκ κουλτούρα ήταν στο υψηλότερο σημείο της. Κυριαρχούσαν από τα συγκροτήματα «Ξύλινα Σπαθιά», «Τρύπες» και «Στέρεο Νόβα». Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία του ροκ, υπήρξαν sold out εμφανίσεις σε μεγάλες αίθουσες. Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία υπήρχαν ροκ επιτυχίες που παίζονταν στο ραδιόφωνο.


Χιλιάδες οπαδοί επευφημούσαν αυτές τις ομάδες.Η Ελλάδα ήταν ένα ωραίο μέρος, μουσικά, για να ζείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Άλλα συγκροτήματα ακολούθησαν συμπεριλαμβανομένων των «Διάφανα Κρίνα», «Ενδελέχεια», «The Flowers Of Romance», «Nama», «Πυξ Λαξ»,τους αδερφούς Κατσιμίχα, «Γιώργος Δημητριάδης και οι Μικροί Ήρωες», «Μανώλης Φάμελλος και οι Ποδηλάτες», «Υπόγεια Ρεύματα»,οι «Τρύπες» διαλύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όπως και τα «Ξύλινα Σπαθιά». Οι Heavy metal μπάντες συνέχισαν να αναδύονται στη δεκαετία του '90, με το συμφωνικό metal συγκρότημα Death Septic Flesh όνταςαένα από τα σημαντικότερα.
Το 2000 είδε λιγότερο ενδιαφέρον στην ελληνική ροκ μουσική. Ωστόσο, καθιερωμένοι ροκ καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών παρέμειναν δημοφιλής. Μια αγγλόφωνη αναβίωση κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας πραγματοποιήθηκε, με συγκροτήματα όπως οι «Raining Pleasure» που κατέκτησαν παγκόσμια φήμη.
Επιπλέον,ο πρώην τραγουδιστής των «Τρύπες» Γιάννης Αγγελάκας, κυκλοφόρησε αρκετά άλμπουμ με την προσωπική του μπάντα «Οι Επισκέπτες» του, συνδυάζοντας ελληνική ροκ όχι μόνο με στοιχεία folk, αλλά και με reggae. Οι «Firewind» πήραν την πρώτη θέση στη σύγχρονη Heavy metal, απελευθερώνοντας τέσσερα άλμπουμ στη δεκαετία και την επίτευξη διεθνούς δημοτικότητας. Ο κιθαρίστας της μπάντας, Gus G εμφανιζόταν μαζί με τον Ozzy Osbourne αντικαθιστώντας τον πρώην κιθαρίστα του, ενώ ο πιανίστας Bob Katsionis κυκλοφόρησε προσωπικά άλμπουμ.Οι «Septic Flesh» επανενώθηκαν και ηχογράφησαν το ‘’Κοινωνία’’, η οποία έλαβε πολύ θετικές κριτικές και αναγνώριση. Κατά τη διάρκεια του 2000 μια μικρή μουσική σκηνή απο metal μπάντες metalcore / hardcore punk / screamo / deathcore αναδύθηκαν.



Το 2010 το ελληνο-αμερικάνικο συγκρότημα «Barb Wire Dolls» έγινε η πρώτη μπάντα από την Ελλάδα που επανεγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες μετά το συνεχή airplay του τραγούδιού τους" California "από το " Punk The Fussies! »έναν απο τους παγκοσμίου φήμης του Λος Άντζελες... (wikipedia)