Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Ο Θεόδωρος Ίντας, γράφει στη γραφομηχανή… για το «Ο Καραγκιόζης (μας) δουλεύει σε καντίνα»


Ένας χαρισματικός «δημιουργός», έχοντας φίλο του...
τον Καραγκιόζη, έρχεται να μας εκπλήξει ευχάριστα με τα όσα λέει, αλλά και με όσα γράφει μέσα σ’ αυτό του το βιβλίο…

Ο Καραγκιόζης, ένας ήρωας αγαπημένος μια άλλης εποχής, πως είναι δυνατόν να καταφέρνει να επιβιώνει και να είναι πρωταγωνιστής;
Επιβιώνει και είναι πρωταγωνιστής γιατί μέσα από τις πονηριές και τις γκάφες του γίνεται συμπαθής, γιατί μέσα από τις δυσκολίες του προσπαθεί να δίνει μία «λύση στο ποδάρι», γιατί σε κάθε εποχή σατιρίζει την επικαιρότητα με έναν ιδιαίτερο τρόπο και γιατί πάντοτε έχει άμεση επαφή με το κοινό του. Είναι αξιαγάπητος σε μικρούς και μεγάλους.

Ο Καραγκιόζης (μας) δουλεύει σε καντίνα… Δε θυμάμαι ποτέ τον Καραγκιόζη να δουλεύει… Πως και σας ήρθε η ιδέα να του δώσετε ένα «ρόλο» πρόκληση γι’ αυτόν;
Υπάρχουν κλασσικά έργα στο παρελθόν που ο καραγκιόζης βρίσκεται σε εργασιακή σχέση. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ο καραγκιόζης να «μας» δουλεύει ως γιατρός, φούρναρης, μουσικός κ.ά. Τώρα, το κατά πόσο παράγει τη σωστό «προϊόν» θα το καταλάβει ο αναγνώστης διαβάζοντας τα έργα αυτά.
Προσωπικά έδωσα αυτό το ρόλο στον καραγκιόζη για να παρουσιάσω πως αυτός αντιμετωπίζει το θέμα της εργασίας με χιούμορ, σε ένα επάγγελμα που στις μέρες μας ανθίζει ξανά.

Ποια είναι η ταυτότητα του δικού σας «Καραγκιόζη»;
Τον Καραγκιόζη ως ταυτότητα δεν τον έχω «πειράξει» ιδιαίτερα. Όμως έχω δώσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα στην αγαπημένη του σύζυγο (Αγλαΐα), η οποία ήταν απαραίτητο μετά από τόσα πολλά χρόνια να αντιδράσει με πιο δυναμικό τρόπο απέναντι στη ραθυμία του συζύγου της, αλλά και στην ανάγκη του βιοπορισμού τους.

Μια παράσταση του Καραγκιόζη γραμμένη σε χαρτί και όχι επί σκηνής. Πόσο εύκολα μπορεί ένα παιδί να διαβάσει Καραγκιόζη και όχι να δει; Τι είναι αυτό που θα κερδίσει τον μικρό αναγνώστη;
Πολύ ωραία ερώτηση. Τα παιδιά μπορούν διαβάζοντας το βιβλίο αυτό είτε να παίξουν μεταξύ τους τους διαλόγους μοιράζοντας τους ρόλους, είτε να παίξουν την παράσταση σε αυτοσχέδια σκηνή (μπερντέ). Επίσης μπορούν να ζωγραφίσουν τους ήρωες του έργου, μιας και τα σκίτσα του βιβλίου δεν είναι έγχρωμα, και έτσι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, εκτός από τον Καραγκιόζη, βασικούς ήρωες του Θεάτρου Σκιών.

Γράφετε βιβλία που «μυρίζουν» παράδοση. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αγκαλιαστούν από τα σύγχρονα παιδιά που τα πρότυπά τους είναι διαφορετικά;
Κατά τη γνώμη μου τα σημερινά παιδιά μπορούν σε ικανοποιητικό βαθμό να ενστερνιστούν την παράδοση, γιατί, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα και τα κοινωνικά δεδομένα της κάθε εποχής, όλοι οι άνθρωποι λίγο έως πολύ διακατέχονται από τις ίδιες αξίες και φωτεινές επιλογές, είτε έζησαν τα παλιά χρόνια είτε στο πρόσφατο παρόν, και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά μπορούν να το αναγνωρίσουν παντού.

Καλλιόπη Γραμμένου,

by Aylogyros News