Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Η Πρωτοχρονιά... με τα μυστικά της!

«Ήρθε πάλι νέο έτος εις την πρώτη του μηνός ήρθα να σας χαιρετήσω….» και να σας πω κι αυτό:
Τα πολύ παλιά χρόνια, οι άνθρωποι, αποφάσισαν να χωρίσουν την έννοια του χρόνου σε μέρες, μήνες και έτη. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε, βασιζόταν στη θέση του ήλιου ή της σελήνης ή και των δυο μαζί ταυτόχρονα.
Οι Ρωμαίοι, για πολλά χρόνια, γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά, την πρώτη Μαρτίου. Το 45 π.Χ., για πρώτη φορά στην παγκόσμια Ιστορία, η 1η Ιανουαρίου γιορτάστηκε σαν η πρώτη ημέρα του νέου έτους. Ο Ιούλιος Καίσαρας άρχισε ένα νέο ημερολόγιο, το Ιουλιανό, αυτό που χρησιμοποιούμε και σήμερα.


Στην αρχαία Αίγυπτο, η πρωτοχρονιά γιορταζόταν όταν «γέμιζε» ο Νείλος ποταμός, δηλαδή περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στη Βαβυλωνία, εκεί που σήμερα είναι το Ιράκ, η Πρωτοχρονιά ήταν την άνοιξη και σήμαινε για τους πολίτες την απόλυτη ελευθερία ως και την ασυδοσία.
Οι Κέλτες, λαός που ζούσε σε μια περιοχή της Γαλλίας, που λεγόταν Γκολ, αλλά και σε μερικά μέρη της Βρετανίας, πριν την άφιξη των Ρωμαίων γιόρταζαν την πρώτη του έτους στα τέλη του Οκτώβρη και την ονόμαζαν Samhain δηλαδή τέλος του καλοκαιριού.
Το εβραϊκό νέο έτος ονομάζεται Ρος Χαναά, πρόκειται για την ιερή στιγμή κατά την οποία οι άνθρωποι αναλογίζονται τα λάθη του παρελθόντος και υπόσχονται να μην τα επαναλάβουν στο μέλλον.

Το μουσουλμανικό ημερολόγιο βασίζεται στις φάσεις της Σελήνης. Η πρώτη του έτους προκύπτει 11 μέρες νωρίτερα κάθε χρόνο.
Στο Ιράν, την πρώην Περσία, η πρωτοχρονιά γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου και δηλώνει τον ερχομό της άνοιξη και το ξεκίνημα μια νέας ζωής.
Στην Ινδία, οι ινδουιστές δεν γιορτάζουν όλοι την πρώτη του έτους την ίδια χρονική στιγμή, ούτε έχουν τα ίδια έθιμα. Το κοινό στοιχείο τους είναι, ότι αυτή η γιορτή είναι αφιερωμένη στη θεά της υγείας, Λαξμί.
Στην Άπω Ανατολή, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο νέος χρόνος γιορτάζεται την πρώτη Ιανουαρίου. Μερικοί Ιάπωνες κρατάνε ακόμα κάποιες πεποιθήσεις από τη θρησκεία τους, που ονομάζεται Σίντο. Για να είναι σίγουροι ότι ο νέος χρόνος θα τους φέρει τύχη, φροντίζουν να σκάνε στα γέλια, την ώρα που μπαίνει το νέο έτος.


Η κινεζική πρωτοχρονιά γιορτάζεται κάπου ανάμεσα στις 17 Ιανουαρίου και τις 19 Φεβρουαρίου, όταν έχει Νέα Σελήνη και την ονομάζουν Γουάν Ταν.
Στη Σκοτία, η πρωτοχρονιά ονομάζεται Hogmanay. Σε μερικά χωριά, οι κάτοικοι αφήνουν αναμμένα βαρέλια γεμάτα μπύρα να κυλήσουν στους δρόμους και όταν αυτά σκάσουν, τότε ο νέος χρόνος έχει την άδεια να μπει.
Ας δώσουμε λοιπόν την άδεια στο νέο έτος να μπει, φέρνοντας σε όλους μας υγεία, ευτυχία, ειρήνη, καλοσύνη, αγάπη, δημιουργία, προκοπή και ό,τι επιθυμεί ο καθένας μας.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός