Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Grexit: Η νέα μόδα που «σαρώνει» την Ευρώπη


Πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα και η "Grexit", η έξοδος της χώρας από το ευρώ, να θεωρείται περίπου βέβαιη από τους περισσότερους αναλυτές λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.


Ξεκινάμε από το πρακτορείο Ρόιτερς που χτες μετέδιδε ότι πολλές τράπεζες καταστρώνουν ήδη σχέδια για να αντιμετωπίσουν την επιστροφή της δραχμής. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τράπεζες φυλάνε τα ρούχα τους, για να έχουν τα μισά και γι' αυτό το λόγο διεξάγουν ήδη ασκήσεις επί χάρτου για παν ενδεχόμενο.
Σε ίδιο μήκος κύματος, αλλά με πολύ μελανότερα χρώματα, και η ιταλική Ρεπούμπλικα που σκιαγραφεί την grexit με χρώματα Αποκάλυψης. Όπως γράφει η εφημερίδα, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι ένας πανευρωπαϊκός Αρμαγεδδώνας που θα κάνει το Μνημόνιο να μοιάζει με περίπατο! Κι αυτό γιατί, αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, οι πολίτες των υπολοίπων κρατών-μελών της ευρωζώνης -και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων- θα επιβαρυνθούν με 11.000 ευρώ. Στην Ελλάδα, γράφει η ιταλική εφημερίδα τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα: πληθωρισμός στο 20%, υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 70%, και μείωση του ΑΕΠ κατά 25%... (iefimerida)

Ο ρουφιάνος