Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, το «κύτταρο της κοινωνίας»


Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.
Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.


Η δημιουργία οικογένειας είναι περιπέτεια και όχι παιχνίδι απόδοσης και εντυπωσιασμού.....Milton R. Saperstein

Ένας θεσμός, μια αξία ανεκτίμητη που συμβάλει ευεργετικά στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της προσωπικότητας και της κοινωνικότητας των παιδιών και στην ενίσχυση των γονέων μέσα στις δυσκολίες και τις δοκιμασίες που επιφυλάσσει η ζωή.
Μιλάμε λοιπόν για ένα θεσμό, βασικό κύτταρο της κοινωνίας, που προσφέρει ζεστασιά, γαληνή και ασφάλεια στα μέλη της. Η συλλογική ευθύνη, τα κοινά βιώματα, οι ηθικές αξίες, η αγάπη και η αίσθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της, είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της.
Η οικογένεια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία ανήκει. Γι’ αυτό ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν μέσα σ’ αυτήν διαμορφώνεται και η στάση των μελών της απέναντι σ’ αυτήν, σε μία ευρύτερη έννοια της συνύπαρξής και της αποδοχής, της απόρριψής ή της άρνησης.
Με το πέρασμα των χρόνων αλλάζει μορφές (πατριαρχική, μητριαρχική…) και κλυδωνίζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.
Η δομή και οι βασικές της αρχές μπορούν να παραμείνουν αναλλοίωτες; Ίσως ναι. Ίσως ,γιατί πάντα οι άνθρωποι αναζητούν ένα καταφύγιο, μια αγκαλιά τόσο για τις δύσκολες όσο και για τις ευχάριστες στιγμές τους. Και αυτή πάντα είναι η οικογένεια.
Ας αφιερώσουμε λοιπόν λίγο από το χρόνο μας στα μέλη της. Ας κάνουμε πράγματα ουσιαστικά και απλά, που θα αναζωογονήσουν αυτόν τον θεσμό.
Η αγάπη, η προσοχή, η αίσθηση ασφάλειας, η αποδοχή, η εκτίμηση, η αλληλοκατανόηση, η συμπαράσταση, ο σεβασμός, η ηρεμία, είναι κάποιες από τις αξίες που δεν πρέπει, ούτε απαιτείται να έχουν τα μέλη μιας οικογένειας, απλά υπάρχουν, τη θεμελιώνουν, της δίνουν υπόσταση, της δίνουν ζωή.


Η οικογένεια πρέπει να καλλιεργείται όπως ο κήπος. Χρόνος, προσπάθεια και φαντασία πρέπει να καλούνται για να κρατούν κάθε σχέση ανθισμένη και αναπτυσσόμενη......(Jim Rohn)

Καλλιόπη Γραμμένου
Παιδαγωγός-Δημοσιογράφος