Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Π.Ε.Λ: Μύθος, τόποι και Λογοτεχνία… (foto & video)


Ένα ταξίδι στο παρελθόν του μέλλοντος…
κάναμε όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην 3η Πανελλήνια Πνευματική Συνάντηση που έγινε στο Φιλοσοφικό Κέντρο της  Μεσσήνης το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016
...έλα να δεις τα στέκια σου
...έλα να δεις τα πρώτα σου τα χρόνια
... και τις πηγές τις δροσερές
... έλα
…ήταν ένα κάλεσμα που έγινε προς όλους και που πραγματικά το άκουσαν και γέμισαν την αίθουσα του Φιλοσοφικού Κέντρου, πρόθυμοι μαζί μας να κάνουν αυτό το ταξίδι στο χθές, με «πιλότο» το αύριο…


Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, Τάσος Λέρτας… χαιρέτησε και άνοιξε τον κύκλο των εργασιών της ημερίδας, με την ευχή κάθε τόπος να σέβεται την ιστορία του και να την διαλαλεί υπερήφανος σ’ όλο τον κόσμο.


...Δύσκαμπτη πατρίδα, σικελική! Βατομουρις σκονισμένες κα σχοίνα πο τ παντελόνια τραβολογον!


Οι «εργασίες» άρχισαν με την εισήγηση – ομιλία του δικηγόρου Αβιζιώτης Θεόδωρος με θέμα «Οι μύθοι του ανθρώπου»


…για να ακολουθήσει η τοποθέτηση του Δημοσιογράφου και Ποιητή Παντέ Θανάση, με τίτλο «Αθήνα, ο λογοτεχνικός μύθος και όχι μόνο, στη διαχρονικότητα του τόπου»


Στο βήμα στη συνέχεια ανέβηκε ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας και Υπεύθυνος  Δημοσίων Σχέσεων της ΠΕΛ Ανδριάς Παύλος, ο οποίος έκανε λόγο για το «Ο μυθογράφος των λέξεων», φωτογραφίζοντας την άλλη πλευρά της συγγραφής, μέσα από τους μύθους.  


Ο Δημοσιογράφος & Συγγραφέας Μπιτσάνης Ηλίας με ένα μοναδικό τρόπο αφήγησης, έκανε λόγο για το «Ο μύθος της γριάς-Συκούς, παραλλαγές και η προσαρμογή του»


Σημαντική βέβαια ήταν η εισήγηση του Σχολικού ψυχολόγου – Εκπαιδευτικού - Συγγραφέας Μπουμπούση Γιώργου, κάνοντας λόγο για τη «Η συμβολή των μύθων στη διαμόρφωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών»


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Συγγραφέας – Ερευνητής και πρώην Πρόεδρος ΠΕΛ  Γεωργίου Κωνσταντίνος, ο οποίος μέσα από μια εμπεριστατωμένη έρευνα μίλησε για τη «Η λογοτεχνία ως όχημα της ιστορίας των λαών»


...για να κλείσει την ημερίδα ο  Καθηγητής πληροφορικής – Δοκιμιογράφος και Ποιητής Νικολακόπουλος Σωτήρης, ταξιδεύοντάς μας όλους στη «γη της Εδέμ», την  “Ιθώμη”


Ποιήματα του Μεσσήνιου ποιητή Γιώργου Μαρκόπουλου διάβασαν τα μέλη της θεατρικής ομάδας, Αγγελική Ιντζέμπελη, Αγγελική Κουσταλούπη… δίνοντας άλλο τόνο στη βραδιά, αλλά επιτρέποντας και στον κ. Λέρτα να κάνει την «αποφώνηση».  


Οι Συντονιστές της ημερίδας Φλώρος Ρ. Βασίλειος (Ηθοποιός-Σκηνοθέτης-Συγγραφέας- μέλος του Δ.Σ. ΠΕΛ) και η Γιαννοπούλου Εύα (Κοινωνική Λειτουργός Δήμου Μεσσήνης), χειρίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πλαίσιο δράσης, αλλά και τους χρόνους των ομιλητών… κερδίζοντας το χειροκρότημα όλων για την άψογη οργάνωση.  


Τεράστια βέβαια και η συνεισφορά του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, αλλά και του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, που ήταν αρωγοί σε αυτό το πολιτιστικό γεγονός.


Από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών