Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Έχει ταβάνι η ανθρώπινη ζωή;


Η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν έφτασε σε ηλικία 122 ετών...
Η γηραιότερη καταγεγραμμένη στο πλανήτη μας. Πέθανε από φυσιολογικά αίτια, λόγω γήρατος.
Η ηλικία της αποτελεί ρεκόρ, δύσκολα θα ξεπεραστεί.
Οι επιστήμονες που προσπαθούν να λύσουν το γρίφο της ζωής, τονίζουν ότι σπάνια κάποιος ξεπερνάει τα 100 ακόμα και αν χαίρει άκρας υγείας. Θεωρούν ταβάνι της βιολογικής ζωής τα 115 χρόνια, παρόλο που τα επιτεύγματα στον ιατρικό χώρο είναι σπουδαία τα τελευταία χρόνια. Τα χρήματα που δαπανώνται στην έρευνα για την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ηλικίας είναι τεράστια. Και παρόλο που έχουν καταφέρει πολλά ως προς τις επιπτώσεις του γήρατος, δεν φαίνεται να μπορούν να σταματήσουν τη φθορά κάποιων οργάνων μας. Η καρδίας μας κουράζεται, το ίδιο και ο εγκέφαλος μας. Και αν τους περισσότερους του ενδιαφέρει το δέρμα μας και η ομορφιά μας, αυτά είναι που μας προδίδουν.
Το 1980 θεωρείται η τελευταία χρονιά που τα όρια ηλικίας παρουσίασαν αύξηση, σε σχέση με άλλες δεκαετίες. Και τα 115 έτη είναι πλέον ο μέγιστος στόχος, καθώς πολύ σπάνια κάποιος μπορεί να τα ξεπεράσει, λόγως φθοράς ζωτικών οργάνων μας.
Οι επιστήμονες στοχεύουν, σε γενετικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις, ώστε να αυξηθούν και άλλο τα όρια ηλικίας, αλλά τα αποτελέσματα θα αργήσουν όπως δηλώνουν.

Να επισημανθεί ότι το προσδόκιμο όριο ηλικίας, διαφέρει από χώρα σε χώρα. Με τις διαφορές να είναι τεράστιες. Υπάρχει χώρα στην Αφρική που το προσδόκιμο όριο ηλικίας είναι τα 39 χρόνια… (e-radio)