Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ…


23 + 2 ΝΕΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ...
ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ
(ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
Τα «Εμφύλια Πάθη» προσεγγίζουν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο μέσα από 23+2 κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, ξεκινώντας από το τι είναι εμφύλιος πόλεμος και καταλήγοντας στον ρόλο της ιδεολογίας σε αυτόν. Με συνοπτικό τρόπο και άμεση γραφή, ο Στάθης Ν. Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης επιχειρούν μια συνολική ερμηνεία ενός σύνθετου και πολύμορφου γεγονότος που δίχασε έναν λαό και κατέστρεψε μια χώρα, τραυματίζοντας τη συλλογική τους μνήμη και ταυτότητα. Ο εμφύλιος πόλεμος παρέμεινε για πολλά χρόνια πηγή εντάσεων, διχόνοιας και παθών. Σήμερα όμως έχουμε πια τη δυνατότητα να τον ξανασκεφτούμε με ψύχραιμο και τεκμηριωμένο τρόπο, όχι απαραίτητα για να εντοπίσουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, και σίγουρα όχι για να αναπαραγάγουμε τη διχόνοια που μοίρασε απλόχερα, όσο για να ανακαλύψουμε τις ποικιλόμορφες πτυχές και διαστάσεις του έτσι όπως αναδύονται μέσα από δεκάδες πρόσφατες έρευνες. Το βιβλίο αποτελεί μια συμβολή στη συλλογική μας αυτογνωσία, στοχεύοντας να αντικαταστήσει τα εμφύλια πάθη με την εμβάθυνση, τη γνώση και τελικά την ωριμότητα.

«Η παρούσα εμπλουτισμένη έκδοση είναι καρπός της ανταπόκρισης που βρήκε το βιβλίο. Ενσωματώσαμε σε αυτό δύο επιπλέον ερωτήματα από τα πολλά που προέκυψαν στη διάρκεια των παρουσιάσεων-συζητήσεων στις οποίες είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σ’ ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα: Πώς θυμάται το ΚΚΕ τον εμφύλιο και Ποιος ήταν ο ρόλος της ιδεολογίας στον εμφύλιο πόλεμο».
Στ. Καλύβας και Ν. Μαραντζίδης

Ο Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ). Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Gregory Luebbert Best Article Award, το Mary Parker Follett Prize για το καλύτερο άρθρο και το J. David Greenstone Prize για το καλύτερο βιβλίο, που απονέμονται από τον τομέα Πολιτικής και Ιστορίας της APSA, καθώς και το Council of Graduate Schools Distinguished Dissertation Award.

Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα αποτελούν ο κομμουνισμός (πολιτική ιδεολογία, κόμματα και καθεστώτα), η πολιτική και εκλογική συμπεριφορά και οι εμφύλιοι πόλεμοι με έμφαση στον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο (1943 -1949). Άλλα του βιβλία: Οι μικρές Μόσχες (1997), Γιασασίν Μιλλέτ - Ζήτω το Έθνος (2001), Οι άλλοι καπετάνιοι (2005), Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946-1949 (2010).

ΟΙ 25 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Τι είναι εμφύλιος πόλεμος;           
2. Ήταν οι συγκρούσεις της περιόδου 1943-1949 εμφύλιος πόλεμος;    
3. Τι προηγήθηκε του εμφύλιου πολέμου;   
4. Τι είδους κόμμα ήταν το ΚΚΕ;     
5. Πότε και πώς ξεκίνησε και οργανώθηκε η Αντίσταση; 
6. Τι ήταν και γιατί κυριάρχησε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;    
7. Τι ήταν ο δωσιλογισμός και ποιοι ήταν οι δωσίλογοι;    
8. Πώς ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος;       
9. Τι ήταν τα Δεκεμβριανά; 
10. Τι ήταν και γιατί απέτυχε η Συμφωνία της Βάρκιζας; 
11. Τι ήταν η Λαοκρατία και τι η Εαμοκρατία;        
12. Τι επιδίωκε το ΚΚΕ στην Κατοχή και την Απελευθέρωση;      
13. Πώς και πότε επέλεξε (ξανά) τη σύγκρουση το ΚΚΕ; 
14. Πώς κλιμακώθηκε η εμφύλια σύρραξη το 1946;         
15. Ποιος ήταν ο ρόλος των Βρετανών;     
16. Ποιος ήταν ο ρόλος των Αμερικανών;  
17. Ποιος ήταν ο ρόλος των Σοβιετικών;  
18. Τι ήταν ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας;     
19. Πόσο σημαντική ήταν η υλική βοήθεια που έλαβε ο Δημοκρατικός Στρατός από τις λαϊκές δημοκρατίες;           
20. Τι ήταν το «παιδομάζωμα» και για ποιο λόγο έγινε;   
21. Ποιοι ήταν οι πολιτικοί πρόσφυγες;
22. Γιατί κέρδισε ο Ελληνικός Στρατός και ηττήθηκε ο Δημοκρατικός Στρατός;          
23. Τι κληρονομιά μάς άφησε ο εμφύλιος πόλεμος;
24. Πώς θυμάται το ΚΚΕ τον Εμφύλιο;

25. Ποιος ήταν ο ρόλος της ιδεολογίας στον εμφύλιο πόλεμο;