Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Μύθοι και αλήθειες για τη γλουτένη, στη διατροφή μας…


Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι...
στο κριθάρι και στην σίκαλη. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να κόψουν κάθε είδους υδατάνθρακα. Άλλοι πιστεύουν ότι με το να κόψουν την γλουτένη θα αδυνατίσουν —κι αυτό είναι ψέμα. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στους πιο κοινούς μύθους που κυκλοφορούν για την γλουτένη – και την παράλειψή της από την διατροφή μας.
Μύθος: Όλοι πρέπει να κόψουν την γλουτένη
Λάθος. Οι άνθρωποι που πρέπει να κόψουν την γλουτένη ανήκουν σε δύο πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες. Σε αυτούς που πάσχουν από το αυτοάνοσο νόησημα κοιλιοκάκη, που η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί εξωφρενική κόπωση και πόνο, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει, και σε εκείνους που πάσχουν από μη-κοιλιοκακική ευαισθησία στην γλουτένη.
Μύθος: Η γλουτένη είναι αναγκαίο συστατικό
Το σώμα μας δεν έχει ανάγκη την γλουτένη. Είναι πρωτεΐνη, και μπορούμε να προσλάβουμε πρωτεΐνες από άλλες τροφές. Για την ακρίβεια, αν προσπαθήσετε να φτιάξετε ένα σωστό πλάνο διατροφής χωρίς γλουτένη, μπορεί να σας κάνει και καλό, καθώς θα δώσετε περισσότερη σημασία στις φρέσκες τροφές, με πολλές φυτικές ίνες. Υπάρχουν, όμως, κίνδυνοι…
Μύθος: Αν κόψουμε την γλουτένη, χάνουμε κιλά
Κάθε φορά που αφαιρούμε ένα συστατικό από την διατροφή μας, υπάρχει ο κίνδυνος να το αναπληρώσουμε με κάτι άλλο, που δεν θα μας βοηθήσει. Υπάρχουν τροφές χωρίς γλουτένη που εξακολουθούν να είναι καταστροφικές, όπως τα μπισκότα και τα τσιπς. Και μην ξεχνάτε ότι οι θερμίδες εξακολουθούν να παίζουν ρόλο. Επίσης, το να αντικαταστήσετε, για παράδειγμα, τα λευκά ζυμαρικά (γλουτένη) με το λευκό ρύζι (χωρίς γλουτένη), δεν πρόκειται να κάνει κάποια διαφορά στο βάρος σας.
Μύθος: Πρέπει να κόψουμε τους υδατάνθρακες
Οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, η κολοκύθα και τα όσπρια είναι σούπερ υγιεινές τροφές με υδατάνθρακες και χωρίς γλουτένη. Συνεπώς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες με γλουτένη με καλύτερες επιλογές. Επιπλέον, αυτό θα αυξήσει την κατανάλωση φυτικών ινών και πρωτεΐνης σας. 
Μύθος: Κομμένα τα δημητριακά
Καμία ανάγκη να κόψετε την κινόα, το καστανό ρύζι ή το καλαμπόκι. Δεν περιέχουν γλουτένη, και είναι πολύ σημαντικά για την υγεία σας.
Μύθος: Δεν μπορείτε να έχετε… cheat days

Αν η αλλαγή σας από διατροφή με γλουτένη σε διατροφή χωρίς γλουτένη έγινε μόνο επειδή θέλατε να τρώτε καλύτερα, δεν θα πάθετε τίποτα με ένα κομμάτι πίτσα. Φυσικά, αν η γλουτένη σας προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, δεν πρέπει να το ρισκάρετε—οι εναλλακτικές σας, όμως, είναι πολλές… (taxalia)