Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Κουβέντα στην «αυλή», με την συγγραφέα Μαριάμ Πολυγένη


«Αυτή η απόλυτη εμπιστοσύνη που δείχναμε στους άλλους...
κι ήμασταν σίγουροι πως όλα θα πάνε καλά…», ήταν ένα μικρό δείγμα απ’ όλα εκείνα που μαζί κουβεντιάσαμε…

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Από τα παιδικά μου χρόνια μου έχει λείψει το να μη φοβάμαι. Δεν ξέρω αν ήταν άγνοια κινδύνου ή «ξεγνοιασιά» αλλά μου άρεσε που σαν παιδιά ό,τι κι αν γινόταν είχαμε τη σιγουριά πως θα λυθεί από τη μαμά και τον μπαμπά. Αυτή η απόλυτη εμπιστοσύνη που δείχναμε στους άλλους κι ήμασταν σίγουροι πως όλα θα πάνε καλά. Μου έχει λείψει! Μεγαλώσαμε και δείχνουμε πια εμπιστοσύνη  μόνο σ’ εμάς και θεωρούμε ύποπτο το να πηγαίνουν καλά τα πράγματα στη ζωή μας.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Είχα μια αδυναμία στη Σταχτοπούτα. Μου άρεσε που στο τέλος δικαιωνόταν και κέρδιζε το βασιλόπουλο, εκείνη που έριξε τη σκληρή δουλειά.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
Την ετοιμολογία. Η ικανότητα να δίνει κάποιος άμεσες κι έξυπνες απαντήσεις είναι κάτι που θαυμάζω πολύ σε κάθε άνθρωπο που την έχει.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Έχω πείσμα. Κι εννοώ το κακό πείσμα. Αυτό που αργείς να παραδεχτείς τα λάθη σου.

Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας;
Πιστεύω πως καθημερινά μπροστά μου υπάρχει μια καλή και κακή επιλογή. Είμαι εγώ όμως αυτή που επιλέγει μία από τις δύο και δημιουργώ το «γραμμένο» μου, με καλές και κακές επιλογές κάθε ώρα και στιγμή.

Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας;
Με πράξεις, ποτέ με λόγια. Όποιον αγαπώ τον φροντίζω, τον περιποιούμαι. Αν ήταν στο χέρι μου θα του έδινα κάθε καλό του κόσμου τούτου.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Ναι και μάλιστα γραμμένη με κεφαλαία, φωτεινά γράμματα. Έχω δημιουργήσει κιόλας μαζί με μία φίλη, την Ισμήνη Βυθούλκα, μία ιστοσελίδα αποκλειστικά και μόνο θετικών ειδήσεων, την www.e-motions.gr

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Εκτός από το δικό μου site, είμαι ραδιοφωνική παραγωγός και κειμενογράφος. Η ζωή μου μοιράζεται ανάμεσα σε μουσικές και λέξεις.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι   συνοδοιπόρος στη ζωή σας;
Από τις παλιότερες σχεδόν όλες, αλλά τώρα τελευταία εντυπωσιάστηκα από την ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια «’Ετερος Εγώ».

Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Ένας ξύλινος σταυρός. Όχι τόσο γιατί μου φέρνει τύχη, αλλά γιατί αν δεν τον έχω στην τσάντα μου νιώθω πως κάτι από εμένα λείπει. Είναι μάλλον η ασφάλεια που στη σκέψη μου προσφέρει κι όχι τα «δώρα» που μου χάρισε.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
Ξεκάθαρα το «Μου λείπεις». Από όποιον κι αν ειπωθεί και για όποιον λόγο είναι μια ατάκα που μου αρέσει ν’ ακούω από τα ανθρώπινα στόματα. Μου αρέσει περισσότερο να υπάρχουν στη ζωή μου άνθρωποι που θα με κάνουν να την πω.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Πιστεύω πως τις φιμώνει γιατί η τέχνη δεν έχει όρια κι η εξουσία δεν μπορεί να διαχειριστεί οτιδήποτε ανεξέλεγκτο.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας δυσκολεύεται να αγκαλιάσει το βιβλίο;
Γιατί θα πρέπει να του διαθέσει χρόνο κι ο Έλληνας έχει μάθει ν’ αναζητά την ευκολία. Αν ένα βιβλίο έχει περισσότερες από 50 σελίδες αναφωνεί συχνά «Πού να βρεθεί ο χρόνος για να το διαβάσω;». Εν τω μεταξύ σπαταλάμε το χρόνο μας σε ανούσια πράγματα συνεχώς…

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Θα έθετα σε εφαρμογή έναν νόμο που να καταδικάζει την αδιαφορία. Ίσως έδινα φορολογικές ελαφρύνσεις σε όποιον βοηθούσε έμπρακτα τον διπλανό του…

Αν μια κακιά μάγισσα σας έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Μέλισσα. Χωρίς αυτή η ζωή δε θα υπήρχε!

Πιστεύετε στα όνειρα;
Μόνο σ’ εκείνα που ζω με τα μάτια μου ορθάνοιχτα.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;!
Πως όλα κάτι κρύβουν κι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δει πίσω από το προφανές είναι το ν’ αποκτήσει γνώσεις.


Η Μαριάμ Πολυγένη γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, ένα Χριστουγεννιάτικο μεσημέρι κι από τότε μέχρι και σήμερα, προσπαθεί να διατηρεί τη μαγεία των γιορτών με κάθε τρόπο στη ζωή της. Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η δημιουργία.
Δημιουργική από μικρή, μπήκε πολύ νωρίς στους τομείς της επικοινωνίας και της ψυχαγωγίας με παρουσιάσεις τηλεοπτικών εκπομπών στη Θεσσαλική τηλεόραση T.R.T. και στον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA T.V. Την κέρδισε όμως περισσότερο από κάθε άλλο μέσο το ραδιόφωνο, όπου από το 1997 μέχρι και σήμερα τα κάνει όλα «Γης…Μαριάμ» πίσω από ένα μικρόφωνο.
Κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρίες, εκφωνήτρια σε παραγωγές ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών spots κι αφηγήτρια σε δύο κινηματογραφικά projects μέχρι στιγμής.
Υπήρξε αρχισυντάκτρια σε sites μεγάλης επισκεψιμότητας αλλά τα τελευταία 2 χρόνια αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της. Ένα όραμα που είχε πολλά χρόνια πριν, για έναν ιστότοπο θετικών και μόνο ειδήσεων, που θα γεμίζει με αισιοδοξία τις ζωές των επισκεπτών του και θα διαδίδει κάθε πράξη καλοσύνης που συνέβη στον κόσμο. Κάπως έτσι ήρθε στη ζωή της το www.e-motions.gr κι η ίδια αναθεώρησε κάθε άποψή της σχετικά με το τι είναι σπουδαίο στη ζωή. «Είναι καλό να είσαι σπουδαίος, αλλά είναι πιο σπουδαίο να είσαι καλός»…


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)