Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

«Με λουκούμι & καφέ»… στο Βιβλιοπωλείο «SPOROS»


Ο «σπόρος» έπιασε που λένε και πραγματικά, σ’ αυτή μας...
την επίσκεψη μείναμε έκπληκτοι… βλέποντας ένα εναλλακτικό βιβλιοπωλείο με καλλιτεχνικές ανησυχίες, ένα χώρο όπου εκτός από επιλεγμένες εκδόσεις φιλοξενεί χειροποίητες δημιουργίες σχεδιαστών, ζωγράφων, αρχιτεκτόνων, φωτογράφων, εικονογράφων και σκηνογράφων, που συνεχώς αναπτύσσεται και σε μαγεύει με το άρωμά του.

Πόσα χρόνια είστε «πρεσβευτής» του βιβλίου;
Δεκαπέντε  χρόνια.

Ήταν απόφαση ζωής ν’ ακολουθήσετε αυτό το επάγγελμα ή άλλοι παράγοντες σας οδήγησαν σ’ αυτό;
Ήταν απόφαση ζωής, όνειρο ζωής και θεωρώ ότι το επάγγελμα του βιβλιοπώλη μόνο συνειδητή επιλογή μπορεί να αποτελέσει. Πρέπει να έχεις πάθος, μεράκι, να είσαι και λίγο ονειροπόλος…

Πείτε μας υπό μορφή μιας σύντομης αφήγησης, την ιστορία του βιβλιοπωλείου σας…
Ο Σπόρος «φυτεύτηκε» πριν από μόλις δύο χρόνια στην όμορφη γειτονιά της Πλάκας της Κηφισιάς, στην οδό Δροσίνη που θυμίζει νησί.
Οικοδέσποινες είναι η Κορίνα Αλιβιζάτου και η Μαρώ Ξενάκη και θα σας υποδεχτούν με χαμόγελο, καφέ και συριανό λουκούμι!
«Είναι σαν να έχουμε το δικό μας σπιτάκι και αφήσαμε την πόρτα ορθάνοιχτη για τους φίλους -και στο Σπόρο αν δεν είμαστε φίλοι σίγουρα θα γίνουμε!»
Πρόκειται για ένα μικρό εναλλακτικό βιβλιοπωλείο με καλλιτεχνικές ανησυχίες, ένας χώρος όπου εκτός από επιλεγμένες εκδόσεις φιλοξενούνται χειροποίητες δημιουργίες σχεδιαστών, ζωγράφων, αρχιτεκτόνων, φωτογράφων, εικονογράφων και σκηνογράφων. Παράλληλα διοργανώνουμε θεατρικές παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, εκθέσεις και οποιαδήποτε δράση θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει θετικό κλίμα! Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η λέσχη ανάγνωσης ποίησης, αφηγήσεις παραμυθιών για ενήλικες, χαλαρωτικά απογεύματα με tai chi και γελωτοθεραπεία, ενώ βρίσκουμε συνέχεια αφορμές για πάρτι με ζωντανή βιτρίνα τη dj μας Σταματία Παρηγόρα! Γενικώς περνάμε υπέροχα!

Πως περνάει η ώρα στο βιβλιοπωλείο, όταν σας συντροφεύει η μοναξιά;
Η μοναξιά είναι άγνωστη λέξη για το βιβλιοπώλη. Τα ερεθίσματα είναι αμέτρητα και πέρα από τη σωστή ενημέρωση και εξυπηρέτηση, οι πολλαπλές αρμοδιότητες απαιτούν εργατικότητα και προσήλωση συχνά πολλές επιπλέον ώρες πέραν του ωραρίου λειτουργίας του καταστήματος. Πλέον ο βιβλιοπώλης είναι ελβετικός σουγιάς. Στις αρμοδιότητές του συμπεριλαμβάνονται οι παραγγελίες των βιβλίων-όπου η έγκαιρη ενημέρωση και η επιλογή των τίτλων θα προσδιορίσουν το ύφος του βιβλιοπωλείου, η επιλογή των τίτλων που θα επιστραφούν στο κατάλληλο χρόνο ώστε να επιτυγχάνεται διαρκής ανανέωση, τιμολογήσεις, μηχανογραφικές καταχωρήσεις όλων των στοιχείων που αφορούν το βιβλιοπωλείο, διαπραγματεύσεις, διοργάνωση εκδηλώσεων, χειρισμός social media, οικονομικός έλεγχος της επιχείρησης και ασφαλώς η φροντίδα του χώρου ώστε το περιβάλλον να διατηρείται καθαρό και τακτικό. Το βιβλιοπωλείο είναι ένας χώρος συνεχούς ροής ενέργειας, ένας ζωντανός οργανισμός…

Ποια «περίεργα» περιστατικά έχετε βιώσει μέσα σ’ αυτό το χώρο και σας έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη σας;
Έχουν συμβεί πολλά «περίεργα» ζευγαρώματα! Άνθρωποι που γνωρίστηκαν στο χώρο του βιβλιοπωλείου, με αφορμή μία λογοτεχνική πρόταση ή μια παρουσίαση βιβλίου κατέληξαν στο τέλος της βραδιάς να φεύγουν μαζί για να συνεχίσουν την κουβέντα στα γειτονικά μπαρ με κρασί και…ευθυμία! Έχουν προκύψει και «περίεργες» συνεργασίες μεταξύ ανθρώπων φαινομενικά ασύνδετων, που ωστόσο βρήκαν σημείο επαφής.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει;
Τους Κιβδηλοποιούς, του Αντρέ Ζιντ.



Υπάρχει κάποιο αντικείμενο εδώ μέσα που είστε συναισθηματικά δεμένοι και ποια η ιστορία του;
Η κούκλα στο πατάρι. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή της η κούκλα έμοιαζε θλιμμένη, ελλιπής, σαν να πρόσμενε κάτι. Η δημιουργός την έφερε στο βιβλιοπωλείο, όπου την φιλοξενούμε τους τελευταίους μήνες και παρατηρεί τα πάντα. Μερικές φορές μας φαίνεται πως χαμογελάει συγκαταβατικά! Έχει βρει πια το σπίτι της…

Οι φίλοι του βιβλίου, τι ξεχωριστό θα βρούν στο δικός σας βιβλιοπωλείο;
Θα θελήσουν να περάσουν ώρες στο βιβλιοπωλείο, ψαχουλεύοντας και ανακαλύπτοντας πολλούς κρυμμένους θησαυρούς, τα διαμαντάκια όπως τα αποκαλούμε, συχνά παλαιότερες εκδόσεις-κλασικής αξίας. Οι επιλογές δεν γίνονται βάσει καταλόγων best sellers και όχι απαραίτητα βάσει δελτίων τύπου νέων κυκλοφοριών. Πολλά βιβλία τα έχουμε διαβάσει και μας έχουν αγγίξει. Θα είμαστε κι εμείς εκεί να μιλήσουμε γι’ αυτά.

Ας σας ζητούσαμε να φτιάξετε ένα παζλ, για την κατάσταση που βιώνουμε τώρα, με ποιους τίτλους βιβλίων θα το συνθέτατε;
Η αγάπη άργησε μια μέρα - Και τώρα δεν είναι αργά- Η ζωή ξεκινά σήμερα

Αν ερχόταν ένας μικρός αναγνώστης, ποιο βιβλίο θα του δίνατε ως δώρο… «συνοδοιπόρο» για το μέλλον του;
Ο άνθρωπος κύριος του πεπρωμένου του, Aivanhov
“Το μυστικό της επιτυχίας, το μυστικό της ευτυχίας είναι να εκδηλώνετε αυτό που θέλετε να αποκτήσετε. Αν θέλετε χαμόγελα και καλά βλέμματα, δώστε χαμόγελα και καλά βλέμματα. Δεν μπορείτε να συλλέξετε παρά καρπούς που αντιστοιχούν στους σπόρους που φυτέψατε.»


(Για τον Αυλόγυρο Παύλος Ανδριάς & Καλλιόπη Γραμμένου)