Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ξεκίνησε το Πόθεν Έσχες για όλους, πρόστιμο 400€ σε όσους δεν υποβάλουν…


Ξεκινά από σήμερα, 15 Οκτωβρίου και λήγει την 15η Ιανουαρίου 2017...
η διορία υποβολής για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) έτους 2016 (χρήση 2015), καθώς και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων (άρθρ, 229 του ν. 4281/2014). Όπως αναφέρεται, όσοι δεν κάνουν τη δήλωση θα λάβουν μεγάλο πρόστιμο.
Οι υπόχρεοι δήλωσης Πόθεν Έσχες, μπορούν με ηλεκτρονικό τρόπο να μεταφέρουν τα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης στο «Πόθεν Έσχες» όπως και τα στοιχεία των ακινήτων τους από το Ε9, στην ιστοσελίδα pothen.gr.
Με βάση σχετική εγκύκλιο, στο «Πόθεν Έσχες» θα πρέπει να δηλωθούν τα μετρητά που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος εάν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, κινητά περιουσιακά στοιχεία εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, όπως και μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και καταθέσεις.
Δείτε ποια είναι η διαδικασία υποβολής Πόθεν Έσχες:
Οι υπόχρεοι ανήκουν στις κατηγορίες των υποχρεωτικά ελεγχόμενων προσώπων: γιατροί του ΕΣΥ, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, αστυνομικοί, δικαστές, διαιτητές, βουλευτές, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανώτεροι δικαστικοί.
Τι πρέπει να δηλώσουν:
Συμβόλαια των ακινήτων
Βεβαιώσεις επενδυτικών προϊόντων και χαρτοφυλακίων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως αυτά περιγράφονται στο στοιχείο iii της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 3213/2003, που κατ’ ελάχιστον θα περιλαμβάνουν το όνομα του χειριστή της μερίδας, το όνομα των προϊόντων, το κόστος κτήσης και την αποτίμηση αυτών.
Βεβαιώσεις ή παραστατικά από τα οποία να προκύπτουν τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και αντίστοιχες βεβαιώσεις ή παραστατικά για κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστευμάτων (trusts)
Παραστατικά των Τραπεζών, Ταμιευτηρίων και άλλων ημεδαπών ή αλλοδαπών πιστωτικών Ιδρυμάτων απ’ τα οποία θα αποδεικνύεται η μίσθωση θυρίδων.
Παραστατικά αγοράς ή πράξεις φορολογικής αρχής ή ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα κινητά μεγάλης αξίας άνω των 30.000,00 €, όπως ειδικότερα αυτά προσδιορί ζονται στο στοιχείο vi της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 3213/2003.
Άδειες κυκλοφορίας πλωτών και εναερίων μεταφορικών μέσων, καθώς και των κάθε χρήσης οχημάτων και σε περίπτωση απόκτησης ή εκποίησης κατά την διάρκεια του χρόνου που αφορά η δήλωση επιπλέον παραστατικά αγοράς ή πώλησης.
Παραστατικά για συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση.
Οι παραβάτες που δεν υποβάλουν δήλωση του Πόθεν Έσχες ή η δήλωση είναι ανακριβής θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο από 150 ως 400 ευρώ… (fimes)