Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Τα Βραβεία της ΠΕΛ… είχαν άρωμα Αρχαίας Ολυμπίας!!!


Το χειροκρότημα και ευχές για το καλωσόρισμα στον κόσμο της γραφής, κέρδισαν οι μαθήτριες- λογοτέχνες  από την Ολυμπία, Δήμητρα Φωτεινού και Αθηνά Καπατσώλου στον 17ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών…
   
«Σε αυτή τη ζωή δεν μπορείς να διαλέξεις πως θα έρθουν τα πράγματα… έχεις όμως τη δυνατότητα να ορίσεις πως θα τα αντιμετωπίσεις… αν θα δειλιάσεις ή αν θα φερθείς γενναία και αποφασιστικά. Αν θα ζήσεις αληθινά ή θα παραιτηθεί. Αν θα χάσεις από τη ζωή ή αν θα κερδίσεις αυτή τη μάχη… Γιατί ΜΠΟΡΕΙΣ». Αυτός είναι ο επίλογος του διηγήματος της μαθήτριας της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμητρας Φωτεινού, που της χάρισε το 1ο Βραβείο στον 17ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών
Στον ίδιο διαγωνισμό, η μαθήτρια της ίδιας τάξης, Αθηνά Καπατσώλου, απέσπασε «Έπαινο» με το διήγημά της «Χαμένη Αθωότητα».


Στον διαγωνισμό συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας, με Διηγήματα και Ποιήματα που κατέθεσαν στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, τα οποία «υπέγραφαν» με τα ψευδώνυμά τους. Τα Διηγήματα των δύο κοριτσιών από το Κοσκινά και την Ολυμπία αντίστοιχα, κέντρισαν το ενδιαφέρον όχι μόνο λόγω των θεμάτων που πραγματεύονταν, αλλά και για τον τρόπο απόδοσής τους, για την πλοκή, τη δράση, τη γλώσσα και κυρίως τα μηνύματα που μεταδίδουν στον αναγνώστη. Γιατί οι «ηρωίδες» των ιστοριών τους, θα μπορούσαν να είναι ένα πρόσωπο υπαρκτό, που γνωρίζει ο αναγνώστης, που ζει κάπου κοντά τους… Ηρωίδες, όχι μόνο των ιστορικών, αλλά και της ίδιας της ζωής.
Η συμμετοχή και τα…αναπάντεχα αποτελέσματα
Οι δύο μαθήτριες ενημερώθηκαν για τον διαγωνισμό, όταν το ανακοίνωσε - πριν λίγους μήνες - στην τάξη, η Φιλόλογός τους Θάλεια Χριστακοπούλου.
Η Δήμητρα Φωτεινού, είχε συμμετάσχει πριν χρόνια σ’ ένα Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, ως μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου τότε, καταφέρνοντας όμως να αποσπάσει το 3ο Πανελλήνιο Βραβείο. Δε σκέφτηκε όμως ότι, η φετινή συμμετοχή της μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά. Γι’ αυτό και η χαρά της, όταν ενημερώθηκε ότι πήρε το 1ο Βραβείο, «…ήταν απερίγραπτη» όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς». 
Μάλιστα, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και στην τελετή απονομής των βραβείων, που έγινε την περασμένη Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, όπου ταξίδεψε συνοδευόμενη από τους γονείς της. «Ήταν μια όμορφη εμπειρία», λέει η ίδια, που, όπως μας αποκάλυψε, το Βραβείο αυτό, «λειτουργεί» ως κίνητρο για να συνεχίσει να γράφει, αφού όπως χαρακτηριστικά μας είπε, «…ίσως να υπάρχει ένα ταλέντο. Θα προσπαθήσω να το καλλιεργήσω…».
Αναπάντεχη ήταν η διάκριση και για την Αθηνά Καπατσώλου, αφού όπως είπε στην εφημ. «Πατρίς», μιλώντας για τον Έπαινο που απέσπασε στον Διαγωνισμό, «…Μου άρεσε που μπήκα στη διαδικασία να γράψω, αλλά δεν περίμενα ότι θα διακριθεί το διήγημα μου», λέει, μη κρύβοντας τη χαρά της. Θυμάται δε ότι και στο παρελθόν, ως μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου, είχε συμμετάσχει σε αντίστοιχο διαγωνισμό, χωρίς διάκριση τότε. Αυτή όμως η διάκριση, αποτελεί γι’ αυτή την καλύτερη αφορμή για να αρχίσει να γράφει…


Νάνσυ Σπυροπούλου (patrisnews.com)