Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

CNN: 6 λόγοι για να επισκεφθείτε τώρα την Ελλάδα...

Η Ελλάδα είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τις καλοκαιρινές διακοπές, που σπάνια συγκαταλέγεται στα χειμερινά σχέδια διαφυγής. Κρίμα, γράφει το CNN, γιατί μπορεί να κυριαρχεί...


στη Μεσόγειο στην καρδιά του Ιουλίου και του Αυγούστου, ωστόσο διαθέτει κάποια αρκετά δροσερά μέρη στην καρδιά του Δεκεμβρίου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες πασπαλίζουν με μαγεία τα πετρόχτιστα χωριά που είναι χαμένα σε βαθιά δάση και μεσαιωνικά κάστρα χτισμένα στην όμορφη ελληνική ακτογραμμή.

Αν ρίξετε μέσα σε αυτό το μίγμα και μερικές ζωντανές πόλεις, δίπλα στα πολύβουα χιονοδρομικά κέντρα – ναι, χιονοδρομικά κέντρα, τότε ανοίγει μια εντελώς νέα προοπτική της χώρας…


Για ρομαντικές αποδράσεις: Ζαγοροχώρια

Ένας κρυμμένος θησαυρός στην ορεινή περιοχή της Ηπείρου στην βορειοδυτική Ελλάδα, τα Ζαγοροχώρια αποτελούν ένα συγκρότημα από 46 πετρόκτιστα χωριά. Σε αυτό το εντυπωσιακό οικοσύστημα οι ντόπιοι προσκαλούν τους επισκέπτες για να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά τους.

Οι γραφικοί ορεινοί δρόμοι και τα παραδοσιακά πέτρινα τοξωτά γεφύρια συνδέουν τα μικροσκοπικά χωριά που είναι γεμάτα από ξενώνες και μικρά καφέ.

Για διάλειμμα στην πόλη: Θεσσαλονίκη

Ο κύριος κομβικός άξονας για τη Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη αποτελεί προορισμό για όλο τον χρόνο.

Σε ένα μικροσκοπικό σημείο, σε μέγεθος, στο κέντρο της πόλης, στις οδούς Τσιμισκή, Μητροπόλεως και Προξένου Κορομηλά, οι δρόμοι είναι γεμάτοι από μοδάτα καταστήματα. Κατά μήκος της Βαλαωρίτου, θα συναντήσει κανείς φανταχτερά μπαρ και πολλά εστιατόρια.

Τα πολλά μουσεία, τα σημαντικά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία μπορούν να δώσουν το στίγμα για χειμερινές αποδράσεις.

Για βουνό και θάλασσα: Πήλιο

Τα μονοπάτια πεζοπορίας, τα εντυπωσιακά χωριά και οι χιονοδρομικές πίστες με πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και τον Παγασητικό Κόλπο, κάνουν το Πήλιο έναν ισχυρό χειμερινό προορισμό.

Το μυθικό βουνό των Κενταύρων βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας, σχηματίζοντας μια χερσόνησο που περιβάλλεται από νερό.


Το χωριό Πινακάτες, στο δυτικό Πήλιο, μοιάζει με σκηνή από πίνακα ζωγραφικής, με εκπληκτικά αρχοντικά και φωτογενή καλντερίμια.

Για χιονισμένο τοπίο: Ευρυτανία, Μεγάλο Χωριό

Στην καρδιά της Ελλάδας, η περιοχή της Ευρυτανίας διαθέτει παραδοσιακά χωριά, εντυπωσιακά φαράγγια, απέραντα βουνά με δάση και ιστορικά μοναστήρια.

Υπάρχουν πολλές χειμερινές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων σκι στο χιονοδρομικό κέντορ του Βελουχίου, στις πλαγιές του όρους Τυμφρηστός και στη συνέχεια για διασκέδαση στην ζωντανή πρωτεύουσα της περιοχής, το Καρπενήσι.

Σε κοντινή απόσταση, η πλειάδα ελκυστικών χωριών προσφέρει παραδοσιακούς ξενώνες και μπουτίκ ξενοδοχεία.

Απόδραση για όλο τον χρόνο: Μάνη

Βρίσκεται στη μέση από τις τρεις χερσονήσους της ιστορικής περιοχής της Πελοποννήσου στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα, η Μάνη συναντά το Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Πατρίδα για περισσότερα από 96 παραδοσιακά χωριά, η Μάνη είναι διάσπαρτη από παραδοσιακούς πύργους, βυζαντινές εκκλησίες, απάνεμα λιμανάκια, φαράγγια και μια ακτογραμμή που παρέχει ένα εντυπωσιακό σκηνικό για χειμερινές αποδράσεις.

Υπάρχει μια τοπική παροιμία που λέει: «Χρειάζεται τρεις ζωές για να κατανοήσει κανείς την ψυχή της Μάνης: μία για τη θάλασσα, μία για τα βουνά της και μία για τους ανθρώπους της».

Για εντυπωσιακό τοπίο: Μονεμβασιά

Στη νότια Πελοπόννησο, η παλιά πόλη της Μονεμβασιάς είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα βυζαντινά κάστρα στην Ελλάδα.

Διαθέτει ένα παραμυθένιο κάστρο, χωρίς πρόσβαση σε αυτοκίνητα και βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι που συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με γέφυρα. Μοιάζει σαν να επιπλέει στο Μυρτώο Πέλαγος και περιτριγυρίζεται από αριστοκρατικά αρχοντικά, εκκλησίες, χαμάμ, βρύσες και καλντερίμια.


Ο σημαντικός ρόλος της Μονεμβασιάς κατά την βυζαντινή περίοδο είναι ακόμη εμφανής στα τείχη που βουτούν στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας… (Έθνος.gr)