Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί τα μεγαλύτερα ζευγάρια βιώνουν περισσότερο τη χαρά ενός μωρού…

Έρευνα που έκανε επιστημονική ομάδα από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) και το Πανεπιστήμιο Γουέστερν του Καναδά, σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών έδειξε πως, τα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά σε μεγάλη ηλικία βιώνουν μεγαλύτερη χαρά...


Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Demography, οι ειδικοί παρακολούθησαν ένα μεγάλο δείγμα γονέων στην Μ. Βρετανία και την Γερμανία επί 18 χρόνια. Από την επεξεργασία των στοιχείων που συνέλεξαν διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια ηλικίας 35 έως 49 ετών νιώθουν πολύ μεγαλύτερη ευτυχία μετά τη γέννηση ενός παιδιού, από ότι οι γονείς που έκαναν οικογένεια σε ηλικία 23 έως 34 ετών. 

Η χαρά των νεότερων σε ηλικία γονιών συνήθως εξανεμίζεται ένα έως δύο χρόνια μετά τη γέννηση, ενώ ειδικά όσοι έγιναν γονείς στα 18 έως 22 έτη είδαν την ευτυχία τους να μειώνεται σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.

Γιατί; Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν πλέον να ξεκινούν την οικογένειά τους και να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, πράγμα που ισχύει ιδίως για τα άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Αντίθετα, εκείνοι με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο συνήθως κάνουν παιδί νωρίτερα, αλλά βλέπουν την ευτυχία τους να μένει στάσιμη ή και να υποχωρεί σχεδόν αμέσως μετά την γέννηση του παιδιού.


Σύμφωνα με τους ερευνητές η μελέτη αναδεικνύει και μια γενική τάση μεταξύ των γονιών ανεξαρτήτως ηλικίας: η ευτυχία τους αυξάνεται τον χρόνο πριν και μετά τη γέννηση του παιδιού, αλλά ακολουθεί συναισθηματική πτώση. Η έρευνα δείχνει ακόμα πως κάθε επόμενο παιδί φέρνει όλο και λιγότερη χαρά. Η χαρά του πρώτου παιδιού είναι περίπου διπλάσια από αυτήν που νιώθουν οι γονείς με το δεύτερο παιδί.
Η πρόσθετη χαρά για το τρίτο παιδί είναι ελάχιστη... για τα επόμενα παιδιά δε σχεδόν ανύπαρκτη. Οι ειδικοί λένε πως σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι ο γονιός δεν αγαπά το παιδί του. Απλά δεν νιώθει πια την χαρά της καινούριας εμπειρίας του να αποκτά ένα παιδί, ενώ επιπλέον γρήγορα αντιλαμβάνεται και τις πρόσθετες πιέσεις στον οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας με κάθε παιδί που προστίθεται… (govastileto.gr)