Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Scooby-Doo... ο σκύλος δόλωμα!!!


To Scooby-Doo είναι μια σειρά κινουμένων σχεδίων αμερικανικής παραγωγής. Η πρεμιέρα της έγινε το 1969, αλλά συνεχίζει να προβάλλεται μέχρι και σήμερα. Η αρχική σειρά Scooby Doo, Where Are Youδημιουργήθηκε το 1969 από την εταιρία Hanna-Barbera Productions, από...

τους Τζο Ράμπι και Κεν Σπίαρς.
Η Hanna-Barbera και ο διάδοχός της, Warner Bros Animation, έχουν φτιάξει πολλές σειρές κινουμένων σχεδίων βασισμένες στην αρχική και αρκετά συναφή έργα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοπτικών αφιερωμάτων και τηλεταινιών.
Σε ορισμένες εκδόσεις η αρχική ιδέα παραλλάσσεται, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνουν νέοι ήρωες, όπως ο εξάδελφος του Σκούμπι Scooby-Dum και ο ανιψιός του Scraby-Doo σε συνδυασμό με κάποιους από αρχικούς ήρωες.
Σε κάθε επεισόδιο ο Σκούμπι και η παρέα του, αποτελούμενη από τον Φρέντι Τζόουνς, τη Δάφνη Μπλέικ, τη Βέλμα Ντίκλιν και τον Σάγκι Ρότζερς, ταξιδεύουν στον κόσμο. Κάθε μέρος που επισκέπτονται είναι στοιχειωμένο από ένα τέρας ή φάντασμα, πίσω από το οποίο κρύβεται πάντα κάποιος άνθρωπος. Η ομάδα έχει ως στόχο να διαλευκάνει το μυστήριο, βρίσκοντας ποιος είναι ο ένοχος και γιατί έχει προβεί σε αυτή την ενέργεια. Αφού γίνει η απαραίτητη έρευνα και βρεθούν αρκετά στοιχεία, στήνεται μια παγίδα με την οποία συλλαμβάνεται ο ένοχος και ξεσκεπάζεται η δολοπλοκία του.
Σκούμπι-Ντου
Ο Σκούμπι-Ντου είναι ένας από τους πέντε κύριους πρωταγωνιστές της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων. Είναι το κατοικίδιο και η συντροφιά του Σάγκι Ρότζερς. Η ηλικία του είναι 7 ανθρώπινα έτη, που ισοδυναμούν με 49 σκυλίσια έτη."
Διάφορες πτυχές του χαρακτήρα του Σκούμπι-Ντου έχουν διαμορφωθεί μέσα από το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Φαίνεται να παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον ιδιοκτήτη του. Παρουσιάζεται ως δειλός και παντοτινά πεινασμένος.
Αυτός και ο Σάγκι είναι συνήθως τα υποψήφια ζωντανά δολώματα που θα μεταφέρουν τα τέρατα στην παγίδα. Ωστόσο αυτοί αρνούνται στην αρχή, αλλά στη συνέχεια ενδίδουν στον πειρασμό των γλυκών και των μπισκότων που τους προσφέρονται. Παρόλα αυτά είναι συνήθως αυτός που πιάνει τον ένοχο. Αν και σκύλος, έχει την δυνατότητα να μιλάει σαν άνθρωπος, προσθέτοντας μπροστά από κάθε λέξη το γράμμα "ρ".
Ο Σκούμπι είναι καφετί εξ ολοκλήρου με διακριτές μαύρες βούλες σε όλο του το σώμα. Τα μάτια του είναι μαύρα, όπως και η μύτη του. Φοράει ένα γαλαζοπράσινο κολάρο, από το οποίο κρέμεται μια κονκάρδα ιδίου χρώματος. Πάνω στην κονκάρδα είναι χαραγμένα τα αρχικά "SD" για "Scooby-Doo". Ο δημιουργός του, Iwao Takamoto, έχει αναφέρει ότι εμπνεύστηκε τον Σκούμπι σαν ένα καθαρόαιμο. Είπε ότι "αποφάσισε να πάει αντίθετα στο κατεστημένο, δίνοντας στον σκύλο καμπούρα στην πλάτη, λυγισμένα και στραβά πόδια, και μικρό πιγούνι. Ακόμη και το χρώμα είναι εσφαλμένο."
Φρέντι Τζόουνς
Ο Φρέντερικ ή Φρέντ Χέρμαν Τζόουνς είναι ο αρχηγός της ομάδας λύσης μυστηρίων. Φοράει συνήθως μπλε ή άσπρο φούτερ, ένα πορτοκαλί μαντίλι στο λαιμό και μπλε τζιν παντελόνι. Στην σειρά What's New Scooby-Doo? η εμφάνισή του τροποποιείται ελαφρώς, καθώς προσθέτονται μπλε ρίγες στο άσπρο φούτερ του. Έχει ξανθά μαλλιά. Είναι συνήθως αυτός που στήνει την παγίδα, που αποβαίνει ανεπιτυχή. Επίσης στη διάρκεια της έρευνας, είναι αυτός που λέει στους υπόλοιπους πότε και πώς να χωριστούν. (Οι συνηθισμένες ομάδες είναι Φρέντι-Δάφνη-Βέλμα και Σάγκι-Σκούμπι, αν και κάποιες φορές η Βέλμα μπαίνει στην ομάδα του Σάγκι και του Σκούμπι)
Δάφνη Μπλέικ
Η Δάφνη Άννα Μπλέικ είναι ένας φανταστικός ήρωας της σειράς Σκούμπι-Ντου και μέλος της ομάδας λύσης μυστηρίων. Προέρχεται από πλούσια οικογένεια και χαρακτηρίζεται από το κόκκινο χρώμα των μαλλιών της και την αίσθηση της για την μόδα.
Η Δάφνη απεικονίζεται ως μια ενθουσιώδης, αλλά κάπως αδέξια και επιρρεπή στον κίνδυνο νεαρή κοπέλα. Εξ αιτίας αυτής της αδυναμίας της, περιστασιακά απαγάγεται, φιμώνεται και φυλακίζεται από τα τέρατα. Ωστόσο σώζεται πολλές φορές από τον Σάγκι και τον Σκούμπι ή και από όλη την ομάδα. Παράλληλα με την συνέχιση της σειράς, ο χαρακτήρας της εξελίσσεται. Γίνεται ένα πιο δυνατό, ανθεκτικό και αυτόνομο άτομο που μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του, ακόμα και να φέρει εις πέρας αποστολές μόνη της.
Αν και δεν είναι τόσο έξυπνη όσο η Βέλμα, λύνει τα προβλήματά της με άλλο τρόπο. Βοηθάει την ομάδα ξεκλειδώνοντας πόρτες χρησιμοποιώντας προϊόντα καλλωπισμού που υπάρχουν μέσα στη τσάντα της.
Η συνήθης εμφάνισή της αποτελείται από ένα μοβ φόρεμα, ροζ παπούτσια και ένα πράσινο μαντίλι στον λαιμό. Στις ταινίες Scooby-Doo and the Cyber Chase, Scooby-Doo on the Zombie Island και Scooby-Doo and the Witch's Ghost φορούσε ένα μοβ και πράσινο ταγέρ και ασορτί παπούτσια. Στη σειρά Ο Σκούμπι Ντου και τα Φαντάσματα φορούσε μια διαφορετική μοβ μπλούζα, μοβ παντελόνι και μοβ ψηλοτάκουνα παπούτσια.
Βέλμα Ντίνκλι
Η Βέλμα Ευγενία Ντίνκλι είναι μέλος της ομάδας επίλυσης μυστηρίων και πρωταγωνιστής της σειράς Σκούμπι Ντου. Χαρακτηρίζεται από την εξυπνάδα της.
Η Βέλμα έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης των μυστηρίων. Χρησιμοποιώντας την ευφυΐα της, επεξεργάζεται τα στοιχεία που συλλέγει η ομάδα και φτάνει στο άτομο που κρύβεται πίσω από το τέρας ή το φάντασμα. Φοβάται να λάβει μέρος στις αποστολές. Πολλές φορές, την ώρα της καταδίωξης από το τέρας, σκοντάφτει και πέφτει, με αποτέλεσμα να φύγουν τα γυαλιά από τα μάτια της. Λόγω της μυωπίαςτης, δεν μπορεί να δει αν δεν ξαναφορέσει τα γυαλιά. Το όνειρό της είναι να δουλέψει στη NASA.

Η Βέλμα φοράει τις περισσότερες φορές ένα φαρδύ πορτοκαλί πουλόβερ, κοντή κόκκινη πλισέ φούστα, κάλτσες μέχρι το γόνατο και κόκκινα σανδάλια... (wikipedia)