Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τι είναι το μυθιστόρημα; Ένας πιστός φίλος ή μια συγγραφική τελετουργία;


Είναι ένα από τα τρία είδη του πεζού λόγου. Είναι μια εκτενής, πολυεπίπεδη και πολυπρόσωπη πολλές φορές αφήγηση. Το μυθολογικό υλικό είναι εκτεταμένο και πολύπλοκο και εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα χρόνου και χώρου. Ανάλογα με τον σκοπό του συγγραφέα...

και το περιεχόμενο του έργου, το νεοελληνικό μυθιστόρημα μπορεί να διαιρεθεί σε πολλά είδη (ιστορικό, ηθογραφικό, αστικό κ.λπ.), για τα οποία βλ. στους σχετικούς όρους.

Αστικό μυθιστόρημα
Στο είδος αυτό ο συγγραφέας αναπαριστά τη ζωή των κατοίκων των πόλεων.

Ηθογραφικό μυθιστόρημα
Στο είδος αυτό ο συγγραφέας έχει ως θέμα τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου: τα ήθη, τα έθιμα, τις ασχολίες τους, τις παραδόσεις τους, τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες τους. Μερικές φορές κάποιοι συγγραφείς ηθογραφικών μυθιστορημάτων προχωρούν και στην σκιαγράφηση χαρακτηριστικών ανθρώπινων τύπων.

Ιστορικό μυθιστόρημα
Στο είδος αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει πρόσωπα και γεγονότα μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου του παρελθόντος, με σκοπό να αναπαραστήσει ζωντανά την εποχή.

Μυθιστόρημα εφηβικής ηλικίας
Στο είδος αυτό ο συγγραφέας έχει ως ήρωες εφήβους που χαίρονται τη ζωή και τη ξεγνοιασιά της ηλικίας τους. Έτσι, αναπαρίσταται ο εφηβικός κόσμος με τους προβληματισμούς, τις χαρές και τις απογοητεύσεις του, η σταδιακή είσοδος στην ενήλικη ζωή.

Μυθιστορηματική Βιογραφία
Είναι ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό είδος, στο οποίο ο συγγραφέας έχει ως βάση της ιστορίας του τα πραγματικά περιστατικά της ζωής ενός ανθρώπου, αλλά ταυτόχρονα την εμπλουτίζει με δικά του άλλα πληροφοριακά στοιχεία ή επινοήσεις, για να προσδώσει στο έργο του λογοτεχνική αξία. Είναι δηλαδή στην ουσία ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην ζωή ενός υπαρκτού προσώπου, του βιογραφούμενου, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται όλη η δράση.

Πολεμικό μυθιστόρημα

Στο είδος αυτό αναπαρίστανται τα δεινά των πολέμων με σκοπό αντιπολεμικό. Μερικές φορές όμως υπάρχουν συγγραφείς που περιγράφουν και υμνούν το μεγαλείο του πολέμου και τα ηρωικά κατορθώματα των πρωταγωνιστών... (potheg)