Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τα πρακτορεία διανομής τύπου «Άργος» & «Ευρώπη», εις σάρκα μία!!!


Μπορεί η διεύθυνση του Έθνους να ενημέρωσε προ διμήνου ότι η συγχώνευση ΔΟΛ-Πήγασου δεν προχωρά αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι αυτό αποτελεί θέμα χρόνου...


Προηγουμένως όμως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα έχει προηγηθεί η συγχώνευση των πρακτορείων διανομής τύπου Αργος και Ευρώπη.

Σημαίνοντα ρόλο και στις δύο διαδικασίες αναμένεται να έχει ο γνωστός από τη θητεία του στον όμιλο Cosmote Βαγγέλης Μαρτιγόπουλος, o οποίος έχει αναλάβει τη θέση του επιχειρησιακού διευθυντή στο ΔΟΛ. Στην πραγματικότητα ο κ. Μαρτιγόπουλος δεν είναι μόνος του αλλά, όπως…  αναφέρει το ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά», υποστηρίζεται από το επιτελείο της σχετικά νεοσύστατης (2011) εταιρίας Virtus Equity Partners στην οποία φέρεται να έχει συμμετοχή.

Στη Virtus τον πρώτο ρόλο έχουν οι Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και Αχιλλέας Κοντογούρης πρώην βασικοί μέτοχοι της Π&Κ Χρηματιστηριακή.

Σε ό,τι αφορά στη συγχώνευση των πρακτορείων διανομής Άργους και Ευρώπη οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει καθώς το σχέδιο συνένωσης είναι παλαιό αλλά δεν προχώρησε την τελευταία στιγμή.

Μάλιστα μετά το ναυάγιο του σχεδίου είχαν ακολουθήσει και από τις δύο πλευρές επιθετικές ενέργειες απόκτησης πελατών ώστε η μια πλευρά να εξαναγκάσει την άλλη σε συγχώνευση με τους δικούς της όρους. Σήμερα πάντως η συγχώνευση φαίνεται να είναι ειλημμένη απόφαση καθώς και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αυτόνομη λειτουργία των πρακτορείων λόγω της μεγάλης πτώσης των κυκλοφοριών των εφημερίδων. Αυτή τη στιγμή τόσο ο Μπόμπολας, όσο και οι Ψυχάρης και Φιλιππόπουλος, επιθυμούν την συμπόρευση των δύο πρακτορείων.


ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνος στη συγχώνευση είναι και ο όμιλος Αλαφούζου ο οποίος επιχείρησε την αυτόνομη διανομή στη Βόρεια Ελλάδα αλλά απέτυχε με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τα σχέδιά του.

Πάντως αν η συγχώνευση των πρακτορείων φαντάζει εύκολο εγχείρημα δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη συγχώνευση των ΔΟΛ και Πήγασου. Η αντίδραση του κ. Γιώργου Μπόμπολα στην κατ αρχήν συμφωνία με τον Στ Ψυχάρη προ διμήνου όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές δεν είχε να κάνει με οικονομικές κυρίως διαφορές αλλά με λόγους ψυχολογίας του ιδρυτή του Πήγασου. Οι αριθμοί όμως είναι αδυσώπητοι καθώς οι ζημίες του Πήγασου είναι της τάξεως του 1,8 εκ Ευρώ το μήνα και του ΔΟΛ περί το 1 εκ Ευρώ.

Τη συγχώνευση υποστηρίζει και ο όμιλος Alpha Bank που θεωρεί ότι το νέο σχήμα μπορεί να καταστεί βιώσιμο και να πετύχει σημαντικές οικονομίες κλίμακος ενώ παράλληλα ομάδα επιχειρηματιών αναμένεται να συνεισφέρει στην κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου σχήματος.

Στο πλαίσιο αυτό η συγχώνευση προετοιμάζεται σε δύο επίπεδα. Πρώτον στο επίπεδο θυγατρικών με ομοειδείς δραστηριότητες (πχ. Εταιρίες παραγωγής) και δεύτερον με πρωτοβουλίες ενίσχυσης των εσόδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επενδύσεις του ΔΟΛ στα νέα μέσα. Επιπλέον είναι σαφές ότι ο ΔΟΛ εξέρχεται του Χρηματιστηρίου και παράλληλα ίδια δυνατότητα υπάρχει πλέον και για τον Πήγασο με το ερώτημα αν θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για τη συγχώνευση των δύο εταιριών και την παραμονή του νέου σχήματος στο Χρηματιστήριο αν και αυτό φαίνεται δύσκολο λόγω της εμπλοκής τρίτων επιχειρηματιών στο μετοχικό κεφάλαιο.