Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η Κρήτη λέει «όχι» σε γερμανικά... κοράκια


Του Γιάννη Κανελλάκη

Σπίτια, οικόπεδα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αγροτεμάχια και ότι άλλο «βρουν στο πέρασμά τους αλλά και από δορυφόρους» διαπραγματεύονται για αγορά Γερμανοί οι οποίοι...

σύμφωνα με πληροφορίες, βάζουν δικούς τους μεσίτες για επικοινωνία με ιδιοκτήτες σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ιδιαίτερα στην Κρήτη, Γερμανοί έχουν αγοράσει πολλές εκτάσεις στο παρελθόν και πολλά σπίτια, πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση, όπως και κάτοικοι άλλων χωρών. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, τα τελευταία τρία χρόνια πολλοί Γερμανοί επιχειρούν να «αποσπάσουν» αντί «πινακίου φακής» τεράστιες περιουσίες από κατοίκους «ευάλωτους» αλλά και από οικογένειες που, όπως λένε, «έχουν ανάγκη τα χρήματα».
Παρ’ όλα αυτά, στις δέκα περιπτώσεις, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αλλά και πληροφορίες  από πολλές περιοχές της Κρήτης, οι οκτώ αρνούνται να «πουλήσουν ούτε και μία σπιθαμή κρητικής γης σε γερμανούς αγοραστές, επιχειρηματίες, οικογένειες ή οτιδήποτε άλλο. Δε θέλουμε τα λεφτά τους» λένε.
Σε παρόμοιες περιπτώσεις, Γερμανοί υποψήφιοι αγοραστές αντιπροτείνουν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, σε ιδιοκτήτες ακινήτων και «παρ’ όλα αυτά τρώνε πόρτα από την πλειοψηφία των κρητικών» όπως χαρακτηριστικά είπε μεσίτης.
Μάλιστα σε περιοχή στην Νότια Κρήτη, ιδιοκτήτης οικοπέδων ζήτησαν από Γερμανούς, που τον πλησίασαν για αγορές, «να μην τον ξαναενοχλήσουν γιατί εδώ είναι Κρήτη και όχι Γερμανία... Να πάνε στην πατρίδα τους να βρουν οικόπεδα και να αγοράσουν. Αρκετά τραβάμε από γερμανούς. Ως εδώ και μη παρέκει...» είπε ο Κρητικός ιδιοκτήτης γης.
Το «ψάρεμα» Γερμανών για εντοπισμό αγορά ακινήτων γίνεται, ιδιαίτερα στην Νότια Κρήτη, όλες τις περιόδους, αλλά από Απρίλη μέχρι Νοέμβρη «αλωνίζουν χωριά, βουνά και κάμπους με κάθε μέσον» όπως λένε, κάτοικοι περιοχών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων « ιδιοκτήτες ακινήτων  αρνούνται να τους συναντήσουν» και οι γερμανοί υποψήφιοι αγοραστές «αναρωτιούνται τι έχει αλλάξει και θεωρούνται ανεπιθύμητοι ως αγοραστές στην Κρήτη. Γνωρίζαμε ότι οι έλληνες είναι δύσκολος και υπερήφανος λαός, αλλά δεν φανταζόμαστε ότι στα δύσκολα είναι τόσο δυνατά ενωμένοι...»είπαν σε μεσίτες.
Κάτοικοι και φορείς στην Μεγαλόνησο πρόκειται να ιδρύσουν, όπως λένε, σωματεία για την «προστασία των περιουσιών οικογενειών από επιτήδειους οι οποίοι έρχονται από Γερμανία και άλλες χώρες να εξαγοράσουν φτηνή γη». Κάτοικοι είπαν επίσης ότι «κάποιοι ξένοι ας ξεχάσουν αυτά που ήξεραν. Ας το καταλάβουν πριν είναι πολύ αργά!»… (madeincreta)