Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Χαρουπιά: Ένα ευλογημένο δέντρο της Κρήτης


Της Γεωργίας Δασκαλάκη


Είναι δέντρο αειθαλές που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 18m και σε ηλικία τα 100 έτη, ενώ τα φύλλα του είναι στρογγυλά, σκληρά και πυκνά. Ευδοκιμεί στις άνυδρες...

και βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού και φυτρώνει σε αρκετή απόσταση η μία από την άλλη
Τα χαρούπια είναι μια τροφή που χρονολογείται από την αρχαϊκή περίοδο. Αποτελούσαν για πάρα πολλά χρόνια αγαπημένη τροφή των Κρητικών. Στην Τουρκοκρατία αποτελούσε γλύκισμα των παιδιών αφού μέσα περιέχει μέλι και το κάνει μια αληθινή σοκολάτα! Έχει πολύ υψηλή θρεπτική αξία αφού η σάρκα τους περιέχει 80% πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου νάτριο.
Η χαρουπιά όμως υπερέχει θρεπτικά σε σχέση με τη σοκολάτα, γιατί περιέχει 52 φορές λιγότερο λίπος, δεν έχει οξαλικά οξέα, δεν περιέχει αλλεργιογόνα  π.χ. γλουτένη και καφεΐνη και η γλυκύτητα του οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα.  Το ασβέστιο που περιέχει είναι πλουσιότερο ακόμα και από το γάλα (350mg ανά 100gr).
Η χαρουπιά έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει το στομάχι, βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου αφού περιέχει πολλές φυτικές ίνες και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε διάφορα παρασκευάσματα (σε ψωμιά, κέικ, μπισκότα). Το χαρούπι δίνεται και ως ζωοτροφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το  βάρος του σπόρου της χαρουπιάς κυμαίνεται ομοιόμορφα μεταξύ 189 και 205 χιλιοστών του γραμμαρίου. Για τον λόγο αυτό, εδώ και 1500 χρόνια ορίστηκε το βάρος ενός κουκουτσιού χαρουπιάς σαν η πιο μικρή μονάδα μέτρησης χρυσού και πολύτιμων λίθων.
Το βάρος αυτό ορίστηκε στα 0,2 γραμμάρια και πήρε το όνομα καράτι, από το ελληνικό κεράτιον που φέρνει και το σχήμα του σπόρου… (madeincreta)

*Η Γεωργία Δασκαλάκη είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος