Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Κάθε φαγητό... στην ώρα του!


Της (*) Γιούλης Φραγκιαδουλάκη



Εποχικότητα τροφίμων… Πλέον όλους, τους μήνες καταναλώνουμε σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Η φύση έχει προβλέψει ποια εποχή πρέπει να τρώμε...

το κάθε τρόφιμο, αλλά εμείς δεν φαίνεται να το σεβόμαστε αυτό. Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που βάζουμε στο πιάτο μας και στον οργανισμό μας δεν είναι της εποχής και φυσικά δεν μας τροφοδοτούν με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, ούτε με γεύση.
Σκεφτείτε μόνο τί επεξεργασία πρέπει να περάσει κάποιο τρόφιμο ώστε να φτάσει στο πιάτο σας τον Δεκέμβριο για παράδειγμα, ενώ η εποχή του είναι το καλοκαίρι. Τα χημικά λιπάσματα καταναλώνονται σε τεράστιες ποσότητες παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ελλάδα (2.000.000 τόνους τον χρόνο). Δεν έχουμε αναλογιστεί όμως τι επιπτώσεις επιφέρουν όλα αυτά στην υγεία μας, αλλά και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.
Οι επιπτώσεις της «αθέτησης» της εποχικότητας των τροφίμων στην υγεία
Ας δούμε, όμως, πως επηρεάζει η αλόγιστη κατανάλωση φυτοφαρμάκων την υγεία μας. Όταν προσθέτονται στα λαχανικά και στα φρούτα μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων συγκεντρώνουν στους ιστούς τους μεγάλες ποσότητες νιτρωδών. Τα νιτρώδη καθώς διέρχονται στον εντερικό σωλήνα ενώνονται με τις αμίνες που προϋπάρχουν εκεί και παράγουν τις νιτροζαμίνες. Οι νιτροζαμίνες, είναι ευρέως γνωστό πλέον, ότι ευθύνονται για διάφορες μορφές καρκίνου.
Έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ εγκυμονούντων οι οποίες τρέφονταν με βιολογικά τρόφιμα και εγκυμονούντων οι οποίες κατανάλωναν συμβατικά τρόφιμα έδειξαν ότι τα κατάλοιπα των παρασιτοκτόνων επιδρούν αρνητικά στον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών τους.
Η υγεία μας απειλείται καθημερινά από τρόφιμα που μπορεί να έχουν δεχτεί φυτοφάρμακα. Το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές οι ουσίες αυτές δεν προλαβαίνουν να διασπαστούν και φτάνουν στον άνθρωπο μέσω κάποιων τροφών. Οι τροφές αυτές μπορεί να είναι το γάλα το οποίο προήλθε από το ζώο που έφαγε τα φυτά τα οποία είχαν δεχτεί φυτοφάρμακα.
Το πιο ασφαλές είναι να καταναλώνονται τρόφιμα τα οποία είναι στην κατάλληλη εποχή μιας και η φύση έτσι το έχει καθορίσει. Τα τρόφιμα που βρίσκονται στην εποχή τους έχουν καλύτερο χρώμα, καλύτερη γεύση και υφή και φυσικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τα οποία προσλαμβάνονται από τον οργανισμό και αφομοιώνονται καλύτερα.
Οι επιπτώσεις της «αθέτησης» της εποχικότητας των τροφίμων στο περιβάλλον
Το περιβάλλον είναι εκείνο το οποίο πρώτο αντιμετωπίζει τον τοξικό πόλεμο από τα φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία του. Αυτό έχει ως επακόλουθο την αρνητική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και φυσικά στην ποιότητα της ζωής του. Η υπερβολική χρήση των φυτοφαρμάκων διαταράσσει τη χλωρίδα και την πανίδα. Ένα μέρος των φαρμάκων καταλήγει στη γη και μεταφέρεται στα υπόγεια νερά, τα οποία φυσικά ρυπαίνονται.
Ψεκασμοί οι οποίοι γίνονται με αεροπλάνα μολύνουν την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα υγείας όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα, καθώς και στα φυτά.

* Η Γιούλη Φραγκιαδουλάκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης και Υπεύθυνη Επιστροπής Νοτίου Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας