Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Γριβάδι πλακί (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)


«Το γριβάδι πλακί είναι το κλασικό φαγητό της οικογένειας...
τη Κυριακή των Βαΐων. Το χαβιάρι του όμως, γίνεται ένας απίστευτος μεζές. Ελπίζω να το απολαύσετε»

Τάσος Λιβάρδας, Θεσσαλονίκη

ΥΛΙΚΑ
- ½ κιλό χαβιάρι από ψάρι γριβάδι
- 3 φρέσκα ψιλοκομ. κρεμμυδάκια 
- 1 ξερό κρεμμύδι (στον τρίφτη)
- 2 ψιλοκομ. σκελ. σκόρδο
- Μπόλικος άνηθος, μαϊντανός και δυόσμος
- 1 αβγό
- Ελάχιστη μπύρα
- Αλάτι, πιπέρι & ρίγανη
- Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (όσο πάρει μέχρι που να γίνει ένας χυλός)*

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βγάζουμε τη μεμβράνη από το χαβιάρι και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Έπειτα, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ώσπου να πετύχουμε ένα χυλό ούτε πολύ αραιό, ούτε πολύ σφιχτό. Αφήνουμε το μείγμα για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο. 

2. Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε κουταλιές-κουταλιές από το μείγμα και το αφήνουμε να τηγανιστεί. Μόλις γίνει από τη μία μεριά, το γυρίζουμε να τηγανιστεί και από την άλλη. Όταν είναι έτοιμο, το βάζουμε να στραγγίσει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το πλακί σερβίρεται με τζατζίκι ή μαγιονέζα, με ουζάκι ή τσίπουρο και βέβαια με καλή παρέα!

Χρόνος Εκτέλεσης: 60 λεπτά (+ τις αναμονές)
β 20 κομμάτια

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Οι κεφτέδες αυτοί γίνονται και με χαβιάρι από άλλα μεγάλα ψάρια. Επίσης, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, αφού όμως προσθέσετε στο μείγμα δύο κουταλάκια μπέικιν πάουντερ. Τέλος, χρησιμοποιήστε ένα οποιοδήποτε ελαφρύ λάδι για το τηγάνισμα… (kourdistoportocal)