Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Του έκοψαν το δάχτυλο λόγω μίας ταινίας!!!



Θύμα απαγωγής και βασανισμού έπεσε ένα κινηματογραφιστή στο Καμερούν, όπως κατήγγειλε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Ρίτσαρντ Φουοφιέ Τζιμίλι, ο οποίος έχει γυρίσει μια ταινία για την μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία ενός δικτάτορα σε μια φανταστική χώρα...

δήλωσε ότι τον κρατούσαν όμηρο χωρίς φαγητό και ότι του έκοψαν το δάχτυλο!
"Με απήγαγαν και με κράτησαν σε μυστική τοποθεσία για 11 ημέρες (από τις 23 Μαρτίου ως τις 3 Απριλίου). Κατά την κράτησή μου με υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Μου έκοψαν το δάχτυλο", τόνισε ο Τζιμίλι, δείχνοντας το αριστερό του χέρι, το οποίο είναι ακόμη τυλιγμένο με επίδεσμο.
"Μου στερούσαν την τροφή. Έχασα περίπου δέκα κιλά. Το βράδυ της 2ας προς την 3η (Απριλίου) οι απαγωγείς μου (έξι άτομα) ήθελαν να με σκοτώσουν και να με πετάξουν σε έναν βάλτο, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, αλλά ένας από αυτούς με βοήθησε να τους ξεφύγω. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που έζησα συνδέεται με την ταινία μου", σημείωσε.
Η ταινία του με τίτλο "139...Τα τελευταία αρπακτικά", η οποία προβλήθηκε φέτος, αναφέρεται σε έναν δικτάτορα ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 139 χρόνια σε μια φανταστική χώρα, ο οποίος δεν φαίνεται να προτίθεται να παραδώσει την σκυτάλη. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Τζιμίλι, η ταινία αυτή, η οποία είναι προϊόν μυθοπλασίας, δεν είχε στόχο τον πρόεδρο του Καμερούν, τον 80χρονο Πολ Μπίγια, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 30 χρόνια.
Δύο ημέρες πριν από την απαγωγή του κινηματογραφιστή, τα μέλη του Συλλόγου των Ηθοποιών που μετείχαν στην ταινία του έλαβαν γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου (SMS) με την απειλή, όπως είπε: "Προειδοποιείστε τον φίλο σας Ρίτσαρντ Φουοφιέ. Ενεργεί σε βάρος του και η ταινία του εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα αποσταθεροποίησης που έχει ήδη αποκωδικοποιηθεί. Αν κοροϊδεύει τους πατριώτες, θα αποκεφαλιστεί. Βρισκόμαστε κοντά στον στόχο μας".
"Κατά την κράτησή μου, οι απαγωγείς μου μού έκαναν τακτικά και σχεδόν καθημερινά ερωτήσεις για τις πηγές χρηματοδότησης αυτής της ταινίας, τις σχέσεις μου με την οικογένεια Ντζαουέ (Πίους Ντζαουέ, πολύ γνωστός δημοσιογράφος του Καμερούν, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο τον Ιούλιο του 2010 στις ΗΠΑ) και με την Addec (ισχυρή φοιτητική οργάνωση)", σημείωσε ο σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
"Δεν αισθάνομαι ασφαλής. Δεν βγαίνω σχεδόν καθόλου. Φοβάμαι τόσα πράγματα, μια σφαίρα, μια επίθεση, (κυρίως) ένα σχεδιασμένο δυστύχημα", πρόσθεσε.
"Καθώς φοβάται για την ζωή του, ο Ρίτσαρντ Τζιμίλι κρύβεται, όπως και η πλειονότητα των ηθοποιών της ταινίας", υπογραμμίζει σε ανακοίνωση Τύπου η μη κυβερνητική οργάνωση "Δράση για την Κατάργηση των Βασανιστηρίων" (Acat), η οποία εκφράζει την λύπη της για την παθητική στάση των αρχών… (enikos)