Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Νικώντας το σκοτάδι και τη σιωπή

Η  Έλεν Κέλερ  (1880-1968) συγγραφέας- ακτιβίστρια, έγινε το σύμβολο της νίκης της ανθρώπινης θέλησης πάνω στη φυσική αναπηρία , σπάζοντας το σκοτάδι και τη σιωπή που την τύλιγαν, και διέγραψε μια πετυχημένη πορεία στο χώρο της συγγραφής, αφηγούμενη την προσωπική της εμπειρία.
Μια μαχητική σοσιαλίστρια και σουφραζέτα, πήρε δημοσίως θέση σε όλα τα επίμαχα θέματα της εποχής της.
Στις 3 Μαρτίου του 1887, μπαίνει στη ζωή της μια γυναίκα που  με την πειθαρχία, την εφευρετικότητα και την αφοσίωση στη μαθήτρια της, θα την ακολουθήσει σε όλη της την πορεία, και θα είναι αυτή που θα την οδηγήσει στο να γίνει αυτό που έγινε.
Αυτή η γυναίκα, η δασκάλα-η παιδαγωγός  της, η Άνι Σαλβίνα, της μαθαίνει την πρώτη της λέξη στα έξι χρόνια καθώς της έριχνε στο ένα χέρι της νερό και στο άλλο της συλλάβιζε τη λέξη! Την ίδια μέρα κατάφερε να μάθει άλλες τριάντα!


Η Έλεν Κέλερ υποστήριξε το δικαίωμα της  ψήφου για τις γυναίκες και το δικαίωμα των κωφάλαλων για καλύτερες συνθήκες ζωής.  Επίσης τοποθετήθηκε κατά της θανατικής ποινής και της παιδικής εργασίας και υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων και του ελέγχου των γεννήσεων.
Το 1917 κάνει έκκληση υπέρ μια γενικής απεργίας, ώστε να αποτραπεί η συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο.
Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου εγκαταλείπει τις φιλειρηνικές της πεποιθήσεις και οργανώνει τα νοσοκομεία της χώρας, εμψυχώνοντας τους τυφλούς φαντάρους.
Αυτή ήταν μια  γοητευτική και συγκροτημένη προσωπικότητα του 20ου αιώνα, με το βλέμμα καρφωμένο στο άπειρο, να γράφει σένα από τα βιβλία της:
«Η ζωή ή είναι μια τολμηρή περιπέτεια ή δεν είναι τίποτα»

«Η γυναίκα»